Patreksfjörður, IJsland

Patreksfjörður, IJsland Van oorsprong is Patreksfjörður een vissersplaats. Ontdek de rijke historie van de visserij in deze oude handelspost en wandel door het charmante dorpje. Breng een bezoek aan de Látrabjarg klif en laat je overweldigen door de talloze vogels en de papegaaiduikers die hier jaarlijks tussen mei en september nestelen. Het uitgestrekte strand Rauðasandur met het kleurrijke zand in de tinten van geel en rood doet tropisch aan tussen de omgeving van de grijszwarte rotsen. Ontdek het gestrande oude metalen schip Garðar BA 64 dat in de negentiende eeuw in Noorwegen dienst deed als ultramoderne walvisvaarder.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Látrabjarg

Een rij van kliffen, veertien kilometer lang en op verschillende plekken 400 meter hoog, vormt de meest westelijke punt van IJsland. Een schitterend gebied en een van de beste plekken om vogels te spotten. De beschermde papegaaiduikers nestelen in grote getale op de rotswanden van de Látrabjarg klif tussen mei en september.

Látrabjarg, Patreksfjörður

Rauðasandur

Ontdek de rust langs dit unieke uitgestrekte strand. Naast de talloze vogels en zeehonden is het strand een parel in deze baai. Wat het strand uniek maakt zijn de oranje- en roodtinten van het zand, erg bijzonder om overheen te wandelen en als het weer het toelaat, even pootjebaden in zee. Strijk daarna neer op het terras van het café en geniet van het uitzicht op de Snæfellsjökull-gletsjer.

Rauðasandur, Patreksfjörður

Garðar BA 64

Het kolossale walvisschip Garðar BA 64 werd als ultramodern schip met een krachtige stoommachine en verstevigde romp ingezet voor de walvisvangst in Noorwegen. Door de beperkingen voor de walvisvangst werd het schip voor het vissen op haring verkocht aan IJsland. Na jarenlange dienst en verval werd het schip niet tot zinken gebracht maar liep het aan de grond in de Skápadalur-vallei. Het oude metalen schip dat door erosie beetje bij beetje uit elkaar valt, maakt een bijzondere indruk in het ruime landschap.

Garðar BA 64, Patreksfjörður

Volksmuseum Hnjótur

Volg de weg langs de Patreksfjörður-fjord naar het zuiden en breng een bezoek aan het volksmuseum in Hnjótur. Hier tref je een bijzondere collectie aan van voorwerpen uit de tijden van de walvisjacht en de visserij. Naast het museum staan een aantal oude boten en een vliegtuigwrak waar je binnen in een kijkje kunt nemen.

Volksmuseum Hnjótur, Patreksfjörður

Natuurgebied Vatnsfjörður

Het natuurreservaat strekt zich uit over een gebied van 20.000 hectare. Een landschap ontstaan door gletsjers uit de ijstijd dat zich nu kenmerkt door rotsen en lage struiken van berken en lijsterbes. Bijzonder in dit gebied zijn de geothermische waterbronnen waarin je kunt baden. Loop vanuit Vatnsfjörður de heuvel op voor een schitterend uitzicht op de bruinkoolkloof. De lokale bevolking vertelt je graag over de historie van het gebied en het ontstaan van IJsland. Volgens de legende was Hrafna-Flóki de eerste persoon die zich hier vestigde en bij het zien van de ijsbergen en fjorden en het koude weer het land de naam IJsland heeft gegeven.

Natuurgebied Vatnsfjörður, Patreksfjörður

Dynjandi waterval

Bezoek de Dynjandi waterval op ongeveer 1,5 uur rijden en ervaar het donderende geraas van het water dat een val maakt vanaf een hoogte van 100 meter. Vooral in het voorjaar, wanneer het ijs smelt op de vlaktes, is deze waterval spectaculair. Neem de tijd en maak een wandeling door het prachtige landschap en ontdek de andere watervallen in de nabije omgeving.

Dynjandi waterval, Patreksfjörður
Ballon!