Borgarnes, IJsland

Borgarnes, IJsland Aan de Borgarfjörður fjord en langs de oevers van een klein schiereiland ligt Borgarnes. Een klein historisch plaatsje met een oud centrum en een interessant museum, het Nederzetting museum. Bekijk de geschiedenis van IJsland in combinatie met de Vikingen. Borgarnes is ideaal om de omgeving te verkennen. Zo is aan de andere kant van de fjord de Hafnarfjall berg te beklimmen. Of reis wat verder naar de Hraunfossar en Barnafoss watervallen met daar vlakbij de grootste grot van IJsland, de Vidgelmir grot.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nederzetting Museum

In het centrum is het Nederzetting museum te vinden in twee van de oudste gebouwen van Borgarnes. Bekijk de tentoonstelling over de vroege geschiedenis van IJsland en met name de ontdekking van de Vikingen. Ook is er een tentoonstelling over de Egil's Saga. De saga verhalen zijn erg belangrijk voor de historie van het land en worden nog steeds op scholen gelezen. De tentoonstelling gaat over de rebelse Egill Skallagrímsson, een bijzondere Viking.

Nederzetting Museum, Borgarnes

Borgarfjörður fjord

Borgarnes is prachtig gelegen aan de Borgarfjörður fjord. In deze fjord zijn vele kleine en vaak onbewoonde eilandjes te vinden. Het water van het Borgarfjörður fjord lijkt kalm te zijn maar kan zeer verraderlijk zijn door zandbanken en sterke stromingen. Via een brug over de fjord is Borgarnes met het zuidelijke deel te bereiken. De halve kilometer lange brug is tevens de langste brug van IJsland.

Borgarfjörður fjord, Borgarnes

Brakarey eiland

Het eiland dankt zijn naam aan een bizar verhaal over Egill's oppas en Skalla-Grimur's slaaf. Het verhaal gaat dat Skala-Grimur de nanny vermoordde en haar nabij Brakarey eiland verdronk. Door een brug verbonden aan het vasteland is het Brakarey eiland, ten zuiden van Borgarnes, te bezoeken. Vanaf dit eiland heb je een schitterend uitzicht over het Borgarfjörður fjord. Wandel over het kleine eiland en neem een kijkje bij het museum over oude auto's.

Brakarey eiland, Borgarnes

Omgeving

Hafnarfjall berg

Op ongeveer tien minuten rijden van Borgarnes ligt de Hafnarfjall berg, aan de andere kant van het fjord Borgarfjörður. Deze berg maakt deel uit van de uitgedoofde vulkaan Skarsheidi, welke beide meer dan vier miljoen jaar oud zijn. Een groot gedeelte van de berg bestaat dan ook niet voor niets uit basalt (vulkaangesteente). Onderaan de berg is een klein berkenbos gemaakt door de autoriteiten van het land om herbebossing te ontwikkelen. Wandel vanaf de brug over de fjord de Hafnarfjall op. Het grootste gedeelte van de route is via een pad te volgen en in totaal is deze wandeling ongeveer negen kilometer lang.

Hafnarfjall berg, Borgarnes

Eldborg krater

Ten noorden van Borgarnes, op een klein half uurtje rijden, is de opvallende Eldborg krater al goed te zien vanaf de weg. Dit komt doordat de krater ongeveer 100 meter boven zeeniveau uitsteekt. De laatste uitbarsting van deze krater was ongeveer 6000 jaar geleden. Er gaat een mooie wandeling om de krater heen van ongeveer drie kilometer. Tevens is het mogelijk om naar de top te lopen. Bij de boerderij Snorrastaðir start de wandeling.

Eldborg krater, Borgarnes

Reykholt

Het plaatsje Reykholt ligt op ongeveer een half uur rijden van Borgarnes. Met name bekend vanwege de bekendste middeleeuwse dichter, schrijver en wetenschapper van IJsland; Snorri Sturluson. De Snorralaug is een oud geothermisch verwarmd zwembad uit de middeleeuwen, welke naar hem is vernoemd. Vlak bij is het Snorrastof, dit is een middeleeuws onderzoekscentrum welke is gewijd aan Sturluson. Neem een kijkje bij de projecten, de tentoonstellingen en de bibliotheek.

Reykholt, Borgarnes

Hraunfossar en Barnafoss watervallen

Nog iets verder doorrijden naar het oosten en daar zijn dicht bij elkaar twee schitterende watervallen te bezoeken. Velen vinden deze watervallen de mooiste van IJsland. Onder de grond, door kanalen van lava uit het lavaveld Hallmundarhraun, stroomt het water van de Hraufossar naar beneden. Iets verder ligt de Barnafoss die door een versmalling uitmondt in een kolkende waterval. Vanaf de parkeerplaats bij de Hraunfossar waterval is het ongeveer vijf minuten lopen naar de Barnafoss waterval.

Hraunfossar en Barnafoss watervallen, Borgarnes

Vidgelmir grot

In de buurt van de Hraunfossar en Barnafoss watervallen ligt de grootste lavagrot van IJsland. Deze is ruim 1600 meter lang. Er zijn in deze grot sieraden en andere voorwerpen uit de Vikingtijd gevonden. Bekijk onder leiding van een gids de schitterende ijsformaties en de vele lava stalactieten en stalagmieten. Er zijn meerdere soorten rondleidingen te boeken.

Vidgelmir grot, Borgarnes
Ballon!