Schiereiland Snæfellsnes, IJsland

Kirkjufell, schiereiland Snæfellsnes, IJsland Het eerste Nationale Park in IJsland en tevens een van de meest bezochte van het land is Nationaal Park Snæfellsjökull op het schiereiland Snæfellsnes. Met name beroemd vanwege de actieve vulkaan Snæfellsjökull die bedekt is met ijs. Bij Malarrif is het bezoekerscentrum een goed startpunt. Ook is hier een spectaculaire wandeling te maken naar de vuurtoren van Malarrif en in de buurt vind je de Vatnshellir grot die onder leiding van een gids bezocht kan worden. Neem ook een kijkje bij het Djúpalónssandur strand, een bijzonder zwart zandstrand met vele rotsen. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de berg Kirkjufell met de Kirkjufellsfoss waterval. Het schiereiland staat ook bekend als vertrekpunt voor divers walvis- en orka-excursies.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

In Malarrif, aan de zuidkant van het nationale park, is het bezoekerscentrum gevestigd. Start met een bezoek aan dit informatiecentrum en bekijk de kaarten en brochures over dit park. Ook is het mogelijk om hier rondleidingen te boeken en de Rangers hebben een actief zomerprogramma klaarstaan voor het Snæfellsjökull Nationaal Park. Tevens is er een mooie tentoonstelling te zien over de natuur, geschiedenis en de bijzondere flora en fauna van dit gebied.

Bezoekerscentrum, Nationaal Park Snæfellsjökull

Vulkaan Snæfellsjökull

Al beschreven in de boeken van Jules Verne, de vulkaan Snæfellsjökull. Sommige zeggen zelfs dat deze vulkaan een van de zeven krachtigste energiebronnen ter wereld is. De krater is ongeveer 200 meter diep en staat helemaal vol met ijs. Een vulkaan die meerdere keren is uitgebarsten in de afgelopen miljoenen jaren, de laatste was ruim 1800 jaar geleden. Beklim de vulkaan onder leiding van een lokale gids, bij het bezoekerscentrum is meer informatie hierover te vinden. Op heldere dagen is deze vulkaan zelfs vanaf de Faxaflói baai in Reykjavik te zien.

Vulkaan Snæfellsjökull, Nationaal Park Snæfellsjökull

Vuurtoren Malarrif

Vlakbij het bezoekerscentrum staat de bijzondere raketvormige vuurtoren van Malarrif. De vuurtoren is gebouwd in 1917 en was erg belangrijk voor de vissers in dit gebied. Een nabijgelegen boerderij is een lange tijd een van de meest geïsoleerde boerderijen van het land geweest. Wandel vanuit het bezoekerscentrum naar de vuurtoren toe, een prachtige wandeling langs de steile kliffen met uitzicht over zee. Het gebied rondom de vuurtoren bestaat uit rotsformaties en wordt Lóndrangar genoemd. Vele vogelsoorten zijn hier te vinden en als je geluk hebt zie je de papegaaiduiker.

Vuurtoren Malarrif, Nationaal Park Snæfellsjökull

Gatklettur

De ruige zuidwestkust van het schiereiland Snæfellsnes is bezaaid met kliffen, kloven en spleten. De uitgesleten basaltformaties hebben de meest bijzondere vormen. Een bekende bezienswaardigheid is de opvallende boog Gatklettur. Deze basalten boogrots ligt vlak voor de kust in de omgeving van het vissersdorp Arnarstapi. Op de kliffen en in de rotsspleten vind je grote kolonies met vogels zoals noordse sterns, mantelmeeuwen en aalscholvers. In de wateren voor de kust zwemmen zeehonden, bruinvissen en dolfijnen. Zelfs orka's en walvissen worden geregeld gespot!

Gatklettur, Schiereiland Snæfellsnes

Vatnshellir grot

Vlakbij Malarrif ligt de Vatneshellir grot. Deze grot is een lavabuis van ruim 8000 jaar oud die meer dan 32 meter diep gaat. Onder leiding van een gids is het mogelijk om de grot te betreden, zo kom je meer te weten over het ontstaan en de geschiedenis van de Vatnshellir grot. Hou er rekening mee dat je het beste warme kleding en goede wandelschoenen kunt dragen, het is hier behoorlijk koud.

Vatnshellir grot, Nationaal Park Snæfellsjökull

Djúpalónssandur strand

Een bijzonder zwart zandstrand aan het zuidwesten van het park is Djúpalónssandur. Een prachtige plek om langs de vele rotsformaties en de twee poelen waar het strand naar vernoemd is te wandelen. Ook de rotsboog Gatklettur die boven het water uitsteekt, is bijzonder om te zien. Neem tevens een kijkje bij de vier hefstenen op het strand. Met deze stenen werd de bemanning van de vissersboten getest of te zien of ze krachtig genoeg waren. Er gaat een wandelpad naar het strand toe. Hou rekening met drukte, want dit strand is erg populair.

Djúpalónssandur strand, Nationaal Park Snæfellsjökull

Saxhöll krater

Aan de oostkant van het park is de bijzondere Saxhöll krater te zien. Deze krater is schuldig aan een groot deel van de lava in dit gebied. Via een goed aangelegd wandelpad en metalen trap is de Saxhöll krater te bezoeken. Loop naar boven en neem een kijkje in de krater. Geniet van het uitzicht op de vulkaan Snæfellsjökull die niet te missen is.

Saxhöll krater, Nationaal Park Snæfellsjökull

Omgeving

Buðahraun lavaveld

Aan de oostkant van het Nationale Park Snæfellsjökull liggen de Buðahraun lavavelden, vlakbij het plaatsje Búðir. In deze plaats staat een bijzondere houten zwarte kerk. Het lavaveld geeft echt een buitenaards gevoel en het gebied is tevens gevuld met veel mos, varens en wilde bloemen, erg bijzonder om hier doorheen te wandelen. Via een pad gaat een drie uur durende wandeling naar de krater Búðaklettur.

Buðahraun lavaveld, Nationaal Park Snæfellsjökull
Ballon!