Stykkishólmur, IJsland

Stykkishólmur, IJsland Omgeven door vele eilanden is Stykkishólmur een prachtig stadje aan zee om het schiereiland Snæfellsnes te verkennen. Bekijk de oude huizen in het centrum en met name het oudste huis Norska Húsid. Hier is ook het volksmuseum gevestigd. Bekijk de Stykkisholmskirkja kerk, een bijzonder bouwwerk, prachtig gelegen op een heuvel met een schitterend uitzicht op zee. Verken tevens de omgeving en bezoek de Kirkjufell berg met haar bijzondere vorm en de kleurrijke Drápuhlídarfjall berg. Ook Nationaal Park Snæfellsnes, een van de meest bezochte natuurparken vanwege de beroemde vulkaan, is een bezoek waard.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Norska Húsid volksmuseum

In het oudste huis van Stykkishólmur is nu het volksmuseum gevestigd. Dit huis werd in 1832 door een Noorse Koopman gebouwd, vandaar dat het ook wel Noorse huis heet. In het museum zijn vaak wisselende tentoonstellingen te zien over de regio. Bekijk op de tweede verdieping de deels gerenoveerde woning van deze Noorse koopman met oude kenmerken. Rond het volksmuseum zijn meerdere prachtige oude houten pakhuizen te zien. Wandel door de oude straatjes en langs de haven om de geschiedenis van dit plaatsje te proeven.

Norska Húsid volksmuseum, Stykkishólmur

Vulkaanmuseum

Een ander museum in Stykkishólmur is het vulkaanmuseum, gevestigd in een oude bioscoop. De vulkanoloog Haraldur Sigurðsson is de oprichter van dit museum en hij heeft de privécollectie tentoongesteld. Bekijk de unieke objecten en kunst over vulkanen. Er is veel te zien, te lezen en op sommige plekken zelfs aan te raken over verschillende vulkanen.

Vulkaanmuseum, Stykkishólmur

Stykkisholmskirkja kerk

Een bijzonder bouwwerk, prachtig gelegen aan zee, is de Stykkisholmskirkja kerk. Een fotowaardige kerk en een echt herkenningspunt van Stykkishólmur. Ontworpen door de IJslandse architect Jón Haraldsson en geschilderd door de IJslandse schilder Kristín Gunnlaugsdóttir in 1990. Bekijk de klokkentoren welke een vorm heeft van een walviswervel. Ook het interieur is bijzonder met vele hangende lichten en een prachtig schilderij van Madonna en kind. Naast kerkdiensten worden hier ook evenementen georganiseerd vanwege de goede akoestiek.

Stykkisholmskirkja kerk, Stykkishólmur

Vuurtoren

Wandel vanaf de parkeerplaats vlakbij de Ferry Baldur laadplaats de heuvel op om de herkenbare roodgekleurde vuurtoren van Stykkishólmur te bekijken. Het is een korte wandeling naar de vuurtoren. Geniet van een schitterend uitzicht over Stykkishólmur, de vele eilanden en de woeste zee. In dit gebied, dat bekend staat om de sterke wind, kun je veel verschillende vogels bewonderen.

Vuurtoren, Stykkishólmur

Omgeving

Kirkjufell berg en Kirkjufellsfoss watervallen

Op ongeveer een half uur rijden ten zuiden van Stykkishólmur is het icoon van het schiereiland te vinden. De Kirkjufell berg is met name bijzonder vanwege de vorm. Ineens een grote punt die uit het land oprijst. Dit is een van de meest gefotografeerde bergen van het land. Ook de watervallen bij de Kirkjufell, de Kirkjufellsfoss watervallen zijn bijzonder. Er is een mooie wandeling om de berg heen van ongeveer anderhalf uur lopen. Voor de uitdagers is het zelfs mogelijk om naar de top de lopen.

Kirkjufell berg en Kirkjufellsfoss watervallen, Stykkishólmur

Drápuhlídarfjall berg

Een andere bijzondere berg in de buurt van Stykkishólmur is de Drápuhlídarfjall berg. Deze ligt op ongeveer tien minuten rijden van Stykkishólmur af. Deze berg is met name bijzonder vanwege de kleur. De kleurrijke berg bevat rhyoliet en basalt, beide een vulkanisch gesteente. Vroeger geloofde men dat er goud in de berg bestond, maar na een lange zoektocht was er maar een hele kleine hoeveelheid gevonden welke de kosten niet kon dekken. Maak een wandeling van ongeveer zes kilometer naar de top van de berg. Parkeer de auto aan de zuidkant van Snæfellsnesvegur (weg 51) en loop het pad naar boven. Niet altijd is het pad goed begaanbaar en gemarkeerd, wat het soms een uitdaging maakt.

Drápuhlídarfjall berg, Stykkishólmur

Nationaal Park Snæfellsjökull

Rij in drie kwartier naar het Nationale Park Snæfellsjökull, mooi gelegen in het midden van het schiereiland Snæfellsness. Dit park is een van de meest bezochte parken van het land, met name vanwege de beroemdste vulkaan van IJsland. Ook de Saxhóll vulkaankrater, het Djúpalónssandur strand en de gletsjer Snæfellsjökull zijn een aantal van de bijzondere bezienswaardigheden in dit park. Het doel van dit park is het beschermen van de zeldzame dieren en planten die er leven, het unieke landschap en de historische overblijfselen. Volg een rondleiding door het park of verken schiereiland Snæfellsnes op eigen gelegenheid. Start bij het bezoekerscentrum voor de beste tips.

Nationaal Park Snæfellsjökull, Stykkishólmur
Ballon!