Reisinfo Abruzzen, Italië

Deze prachtige, maar vooral veelzijdige, groene regio ligt in het centrale zuiden van Italië tijdens jouw rondreis. Ruige natuur, kust en bergen worden afgewisseld met historische steden en slaperige dorpjes. De authentieke lokale keuken alleen al is reden genoeg voor een bezoek aan deze streek. De Abruzzen is het meest dunbevolkte gebied van Italië – slechts drie procent van de Italianen leeft in dit gebied – en is erg ongerept. Het oosten van de Abruzzen grenst aan de Adriatische zee en het westen aan de hoge bergen van de Apennijnen. De hoofdstad L’Aquila heeft een aantal prachtige monumenten uit de middeleeuwen en de renaissance, waaronder de basiliek van San Bernardino. Andere belangrijke steden zijn Chieti, Lanciano en Pescara.

Chietie in de regio Abruzzen, Italië
Pescara in de regio Abruzzen, Italië

De regio behoort tot de groenste regio's van Europa en kent een aantal grote natuurparken, waaronder Nationaal Park Abruzzo, waarvan dertig procent tot beschermd gebied behoort. Een ander groot nationaal park is Gran Sasso in de Apennijnen. Dit ruige gebied wordt gekenmerkt door zijn uitgestrekte hoogvlaktes en is gesitueerd rondom de hoogste bergtop van het Italiaanse vaste land buiten de Alpen; de Gran Sasso van 2.912 meter hoog. Bijzonder is de unieke flora en fauna. Zo vind je hier de bruine beer (de laatste van de soort marsicano), de wolf, gemzen, arenden en meer dan tweeduizend plantensoorten, zoals de zeldzame edelweiss. Natuurreservaat Riserva Naturale Regionale Cascate del Verde heeft de hoogste watervallen van de Apennijnen. In de parken, maar ook daarbuiten vind je vele wandel- en fietsroutes, die garant staan voor een actieve vakantie in dit verrassende, onontdekte deel van Italië.

Na een dag vol activiteiten geniet je ’s avonds van de authentieke, lokale keuken, die getypeerd wordt door sterke smaken. Dit komt onder andere door het gebruik van gedroogde rode pepers. Landbouw speelt een grote rol in deze regio. De Abruzzen staan bekend om de productie van hoogwaardige pasta’s, waaronder de Maccheroni alla chitarra. Deze typische pastasoort is lang, dun en vierkant. Daarnaast zijn kruiden in overvloed op de bergweiden. In het bijzonder wordt hier saffraan gekweekt, dat ook wel het ‘goud van Abruzzo’ genoemd wordt. De culinaire tradities zijn voornamelijk verbonden aan de landbouw. Maar de Abruzzen grenzen natuurlijk ook aan de kust, waardoor er ook veel vis op het menu staat.

Rondreizen door Abruzzen, Italië

Een aantal van onze Italië-rondreizen gaan door de regio Abruzzen. In het routevoorbeeld hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Ballon!