Pescara, Abruzzen

Pescara Pescara is een gezellige, grote plaats langs de Adriatische kust. Het heeft alles voor een ontspannen verblijf: kilometers zandstrand, ligbedden met rieten parasols en een gezellige boulevard. Strijk neer op een terras voor een kop cappuccino of een glas prosecco en geniet van het goede Italiaanse leven. Wil je de cultuur opsnuiven? Slenter dan door het centrum met de kathedraal van San Cetteo en de authentieke pleinen Piazza della Rinascita en Piazza Salotto.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Binnenstad

Het centrum van Pescara is een combinatie van oud en nieuw. Het heeft moderne bruggen, fonteinen en de gezellige wijk Vecchia Pescara met de beste restaurants, pizzeria's en bars. Dit alles wordt afgewisseld met oude gebouwen, zoals het conservatorium en een aantal kerken. Stap eens binnen bij het Santuario della Divina Misericordia of de bijzondere Sint-Andreaskerk. De kerk Sacratissimo Cuore di Gesu heeft een mooi en strak exterieur. Maar de grote verrassing is binnenin de kerk: het herbergt een aantal fraaie kunstwerken. Neem ook een kijkje bij het stadspaleis van Pescara. Hoewel ook dit gebouw relatief nieuw is, heeft het een mooie bouwstijl en fresco's in de raadzaal.

Pescara centrum

Trabocchi

De kust rond Pescara wordt ook wel de Trabocchi-kust genoemd, vanwege de houten vissteigers die hier op diverse plaatsen in zee staan. Sommigen hebben een lange houten loopbrug om uiteindelijk bij het platform, al dan niet met huisje, te komen. Hoewel ze niet meer in gebruik zijn, zijn de bouwwerken beschermd. In eentje zit een museum en in een ander zit nu een restaurant. Een bijzondere locatie om een drankje te drinken!

Trabocchi, Pescara

Brug van Pescara

In 2009 werd deze brug, de Ponte del Mare, gebouwd om het voor fietsers en voetgangers makkelijker te maken de Pescara rivier over te steken. Vooral tijdens zonsondergang kan je hier prachtige foto’s maken. Het uitgestrekte strand, de gebouwen in de stad en de bergen op de achtergrond kleuren van lichtgeel naar diep oranje. Mooier vind je het bijna niet. Op heldere dagen kan je zelfs de bergen van de Corno Grande in de verte zien liggen.

Brug van Pescara

Museum voor de moderne kunst

In dit museum vind je, zoals de naam al doet vermoeden, hedendaagse moderne kunst. De interessante collecties tonen onder andere schilderijen van de Spaanse schilders Pablo Picasso en Joan Miró. Ook de architectuur van het gebouw zelf is een kijkje waard.

Museum moderne kunst, Pescara

Jazz Festival

Iedere zomer staat de stad twee weken helemaal in het teken van de Jazz met het Pescara Jazz festival. Het festival, dat ooit in 1969 begon, trekt grote nationale- en internationale jazzmuzikanten. De optredens worden op meerdere locaties gehouden. Zo geniet je met de haven op de achtergrond van jazzmuziek, maar ook in het theatergebouw.

Jazz festival, Pescara

Trofeo Matteotti

Jaarlijks wordt hier de beroemde wielerkoers Trofeo Matteotti gereden. Het parcours loopt dwars door de stad, maar ook in de omgeving van Pescara. Het heeft hierdoor de nodige hoogtemeters en de totale route is ongeveer tweehonderd kilometer lang. Het leuke is dat de renners maar liefst dertien keer door de stad rijden. Als je op deze datum in de stad bent, geniet je ongetwijfeld van de sfeer en het aanmoedigen van de renners.

Trofeo Matteotti, Pescara

Museum over de Abruzzo-cultuur

Langs de oever van de rivier Pecara staat deze oude negentiende-eeuwse kazerne. Het museum over de cultuur en bevolking van Abruzzo is in de kazerne gevestigd. Je leert hier meer over het ontstaan van de Abruzzo-cultuur, van de prehistorie tot de middeleeuwen en van grotten tot gebedshuizen. Er is een apart gedeelte aan diverse lokale producten gewijd. Je mag van alles proeven, maar daarnaast hoor je ook waar en hoe deze producten gemaakt worden.

Museum over de Abruzzo-cultuur, Pescara

San Cetteo Kathedraal

Deze kerk stamt oorspronkelijk uit de zeventiende eeuw, maar is in de twintigste eeuw meerdere malen herbouwd. Eerst door inzet van schrijver Gabriele D’Annunzio en daarna vanwege geleden schade tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een mooi bouwwerk in Abruzzo-stijl. De inrichting van binnen is vrij sober en eenvoudig met een paar mooie schilderingen en graven.

San Cetteo Kathedraal, Pescara

Geboortehuis van Gabriele D’Annunzio

Gabriele D’Annunzio was een bekende dichter, schrijver en soldaat. Hij hield zich ook bezig met de politiek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezette hij de Kroatische stad Rijeka en benoemde zichzelf als leider. Zijn geboortehuis is weer helemaal authentiek ingericht. Stap de negentiende eeuw binnen en bekijk hoe hij hier woonde. In het museum vind je ook meer informatie over zijn werken en zijn, vaak veelbewogen, leven. Het gebouw zelf is een nationaal monument.

Geboortehuis Gabriele D’Annunzio, Pescara

Omgeving:

Lago di Penne

Op zo'n veertig minuten rijden van Penne ligt het stuwmeer Lago di Penne. Het is nu een natuurreservaat, dat wordt beheerd door het Wereld Natuur Fonds. Als je vogelliefhebber bent, moet je hier zeker naartoe. Er broeden verschillende vogels aan de oevers van dit stuwmeer. Een wandelpad neemt je mee door deze mooie natuur. Onderweg staan borden met uitleg over wat je op die plek kunt zien. Bezoek ook de botanische tuin, het ottercentrum en een vlindertuin.

Lago di Penne

Drie grote natuurparken

In het binnenland vind je drie grote natuurparken: het natuurpark Gran Sasso, natuurpark Regione Sirente-Velino en het natuurpark d’Abruzzo, Lazio e Molise. Alle drie liggen ze op ongeveer anderhalf uur rijden van Pescara. Hier zijn fantastische wandelroutes uitgezet en houd zeker je ogen open voor herten, otters, zwijnen en adelaars. Hier komt ook de bruine beer voor, maar kleine kans dat deze zich aan jou laat zien. Ook het fort Rocca Calascio in Gran Sasso is absoluut een bezoek waard. Door de hoge ligging op de berg heb je vanaf hier fantastische vergezichten.

natuurparken, Pescara
Ballon!