Reisinfo Aosta-vallei, Italië

De Aosta-vallei is de kleinste regio van Italië en voor velen nog onbekend tijdens een rondreis in Italië. Diepe dalen, hoge pieken, rivieren en meren bieden een enorme geografische verscheidenheid. De Aosta-vallei kenmerkt zich door een unieke mengeling van Franse, Noord-Italiaanse en Tiroolse invloeden. Deze mengeling zie je terug in de architectuur, de keuken en ook in de lokale taal: het Franco-Provençaals.

Gran Paradiso in de regio Aosta-vallei, Italië
Loie meer in de regio Aosta-vallei, Italië

De vallei bestaat uit een grote gletsjervallei die van oost naar west loopt en wordt doorsneden door verschillende kleinere valleien. De vallei wordt omringd door een aantal van Europa’s hoogste bergen: de Mont Blanc, de Matterhorn, de Monte Rosa en de Gran Paradiso. De regio heeft dan ook een van de beste sneeuwfaciliteiten van Europa waar je kunt afdalen naar Frankrijk en Zwitserland via gletsjers of per kabelbaan.

Niet alleen in het winterseizoen is het gebied betoverend mooi. Ook in de rest van het jaar is dit het geval en kun je er prachtig wandelen en fietsen in bijvoorbeeld Nationaal Park Gran Paradiso. Dit park is het oudste nationaal park van Italië. Het dankt zijn naam aan de berg Gran Paradiso. In het park kun je mooie wandel- en fietstochten maken tussen de bijzondere collectie flora en fauna. In het park groeit maar liefst 30% van alle bloemsoorten uit heel Italië, waaronder de beroemde Edelweiss.

De hoofdstad van de regio is Aosta. De stad, die bekend staat als het tweede Rome, staat vol met Romeinse ruïnes die je mee terug in de tijd nemen. De keuken van de Aosta-vallei is niet direct typisch Italiaans, maar desalniettemin zeer smakelijk. De kastanje is een delicatesse en is in veel gerechten terug te vinden. Er wordt bijvoorbeeld ook pasta van gemaakt. Bij het eten drink je een glas Malvasia di Nus, een smakelijke wijn uit de regio. De beroemde Fontina kaas, wordt als een van de beste kaassoorten van Italië beschouwd.

Rondreizen door Aosta-vallei, Italië

Een aantal van onze Italië-rondreizen gaan door de regio Aosta-vallei. In het routevoorbeeld hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Nationale Parken in de bergen

Natuurliefhebbers opgelet, tijdens deze camperrondreis bezoek je de mooiste natuurparken middenin de bergen. Adembenemende uitzichten, kronkelende bergwegen en ontelbare wandelmogelijkheden wachten op je. Je begint in het Zwarte Woud, om verder te rijden naar de Bodensee en het bergdorp Davos. Bedwing jij de passen van Nationaal Park Stelvio op de fiets of toch liever met je camper? Snuif de Italiaanse sfeer op in Lugano, voordat je gaat wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso. De laatste stop is Natuurpark du Haut-Jura in Frankrijk, waar natuur en lekker eten hand in hand gaan.

SaarschleifeNationaal Park EifelKeulenBodensee
Ballon!