Nationaal Park Gran Paradiso, Aosta-vallei

Nationaal Park Gran Paradiso Een paradijs voor natuurliefhebbers: zo laat het Italiaanse Nationaal Park Gran Paradiso zich het beste omschrijven. In de vijf verschillende valleien, ingeklemd tussen Frankrijk en Zwitserland, lopen kilometers aan avontuurlijke wandelroutes de bergen in. Een van de Alpenreuzen die je omringen is de vierduizend meter hoge berg Gran Paradiso. Kijk tijdens het wandelen goed om je heen, want behalve talloze vlinders en bloemsoorten, zou je zomaar marmotten, arenden en steenbokken tegen kunnen komen. Na het wandelen kom je tot rust in een van de thermen of in de bergdorpjes onder genot van een lokale delicatesse.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Watervallen van Lillaz

Vanuit het gelijknamige dorpje wandel je in een klein halfuurtje naar de watervallen van Lillaz. Het is een eenvoudige route langs de rivier. Je kunt de mooie watervallen vanaf verschillende punten bekijken. De hoogste waterval is 150 meter hoog. In de kleine meertjes rond de watervallen kun je pootje baden. Dit zal zeker voor verkoeling zorgen, want ze zijn gevuld met smeltwater dat rechtstreeks uit de bergen komt.

Watervallen van Lillaz, Nationaal Park Gran Paradiso

Bergmeer van Loie

Vanuit het plaatsje Lillaz kun je niet alleen naar watervallen wandelen, maar ook naar een prachtig meer. Het bergmeer van Loie is spiegelglad en kraakhelder. Het ligt op bijna 2.400 meter hoogte en het wandelpad er naartoe is dan ook steil en pittig. Deze route slingert over een bergkam met mooie vergezichten. Eenmaal boven, word je bij goed weer getrakteerd op uitzicht op de besneeuwde toppen van het Mont Blanc massief. Met een beetje geluk spot je tijdens deze hike ook steenbokken en gemzen.

Bergmeer van Loie in Nationaal Park Gran Paradiso, Italië

Valnontey River Trail

Een aanrader voor wie een korte maar mooie wandelroute zoekt. De wandeling start vanuit het plaatsje Valnontey. Je loopt door een mooie vallei langs de rivier Valnontey. Onderweg het je uitzicht hebt op imposante bergen, terwijl je langs oude boerderijen en watervallen komt.

Valnontey River Trail, Nationaal Park Gran Paradiso

Bergmeren Serrù en Agnel

Veel bezienswaardigheden zijn via de noordkant van het park te bezoeken, maar in het zuiden is de prachtige natuur net zo indrukwekkend. In het zuiden rijd je via slingerende wegen en haarspeldbochten steeds hoger de bergen in. Tijdens deze rit met prachtige vergezichten word je ook nog eens beloond met de helder blauwgroene meren Serrù en Agnel. Verderop ligt de hoge bergpas Colle di Nivolet, waar in de zomer nog sneeuw langs de kant van de weg ligt. Langs deze route kom je nog meer bergmeren tegen. In deze afgelegen omgeving kun je in alle rust mooie wandelingen maken.

Bergpas Colle di Nivolet, Nationaal Park Gran Paradiso, Italië

Mountainbiken en fietsen

Behalve wandelen kun je in Gran Paradiso ook prima op de mountainbike of fiets stappen. Het natuurgebied heeft ongeveer twintig verharde fietspaden en duizend kilometer aan mountainbike-paden. Of je nu liever een eenvoudige fietstocht maakt door het dal of offroad van een berg af wil crossen, er is keuze genoeg. Een mooie recreatieve fietsroute van 52 kilometer begint en eindigt in de stad Aosta. Ook de indrukwekkende afdaling van de Col du Grand Saint-Bernard naar Aosta is een aanrader.

Mountainbiken en fietsen, Nationaal Park Gran Paradiso

Aosta

Hoewel het Nationale Park vooral bezoekers trekt vanwege de spectaculaire natuur, kun je hier ook cultuur en geschiedenis vinden. De Aosta-vallei was in de tijd van het Romeinse Rijk namelijk een belangrijke handelsroute. In de stad Aosta kun je daardoor nog altijd Romeinse overblijfselen zien. Er zijn er zelfs zoveel, dat Aosta wel eens ‘het Rome van de Alpen’ wordt genoemd. Zo vind je hier een 2.000 jaar oude triomfboog ter ere van de Romeinse keizer Augustus, een oude stadspoort, ondergrondse crypten en restanten van een amfitheater. Aosta is bovendien een sfeervolle stad met gezellige terrassen en cafés.

Aosta, Nationaal Park Gran Paradiso

Fort Bard

In het kleine, middeleeuwse plaatsje Bard ligt een fort bovenop de rotsen. Om hier te komen, volg je een wandelroute vanuit het dorp of neem je een systeem van glazen liften. Eenmaal op de top aangekomen heb je een geweldig uitzicht over het stadje. Ontdek het fort dat in de loop der eeuwen is gebruikt als militair verdedigingswerk, strafkolonie en munitieopslag. Je kunt makkelijk een halve dag uittrekken om het hele fort en de tentoonstellingen te bekijken. Vergeet daarbij ook niet een kleine wandeling door het sfeervolle oude centrum van Bard te maken.

Fort Bard, Nationaal Park Gran Paradiso

Botanische tuin Paradisia

In het kleine plaatsje Valnontey vind je een bijzondere botanische tuin. Het is een speciale Alpentuin met meer dan duizend soorten bloemen en planten die in berggebieden groeien. Maar liefst één derde van alle bloemensoorten van Italië groeit van nature in Gran Paradiso, waaronder de beroemde Edelweiss. Er lopen verschillende routes door de botanische tuin. De beste tijd voor een bezoek is tijdens de bloeitijd van half juni tot half juli.

Botanische tuin Paradisia, Nationaal Park Gran Paradiso

Wandeling naar de berghut Vittorio Sella

Voor wie een uitdagende dagwandeling wil maken, is de route naar de bemande berghut Vittorio Sella een aanrader. De wandeling start vanuit het dorpje Valnontey en is bijna elf kilometer lang. De route ernaartoe biedt wandelaars fantastisch uitzicht op besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Onderweg kom je ook verschillende kleine, verlaten dorpjes tegen. Dit zijn overblijfselen van de mijnbouw die hier vroeger plaatsvond. Kijk goed om je heen, want behalve koeien op bergweides zou je hier ook zomaar marmotten en gemzen kunnen spotten. Na de inspanning is een Italiaanse lunch in deze berghut bijzonder smakelijk.

Valnontey River Trail, Nationaal Park Gran Paradiso

Skyway Monte Bianco

De Skyway Monte Bianco is een echte aanrader. Zowel de rit in deze gondel, als de eindbestemming zijn spectaculair te noemen. Terwijl de gondels voor een 360 graden uitzicht continu ronddraaien, brengen ze je van 1.300 naar 3.500 meter hoogte. Vanwege dit enorme hoogteverschil, heeft de kabelbaan drie verschillende stations. Het tussenstation Pavillon du Mont Fréty heeft een panoramarestaurant. Bij het eindstation Punta Helbronner stap je uit op ‘het dak van Europa’. Bij goed weer kun je de hoogste toppen van Frankrijk, Zwitserland en Italië zien. Tip: het temperatuurverschil tussen het dal- en bergstation is soms wel dertig graden, houd hier rekening mee met je kledingkeuze.

Skyway Monte Bianco, Nationaal Park Gran Paradiso
Ballon!