Bari, Apulië

Bari Bari is een authentiek en sfeervol havenstadje in het diepe zuiden van Italië. Het ligt in de regio Apulië, voor sommigen beter bekend als Puglia. De historische wijk Bari Vecchia is een doolhof van kronkelige middeleeuwse steegjes waar Italiaanse oma's op straat orechiette-pasta maken en de schone was tussen de huizen te drogen hangt. Er wordt echt geleefd op straat, locals ontmoeten elkaar en praten en eten op pleintjes. Ook de prachtige kerken en historische gebouwen dragen bij aan de sfeer van Bari. Kom vooral zelf de Italiaanse sfeer beleven en proeven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Sint Nicolaasbasiliek

De bekendste kerk van Bari is de in romaanse stijl gebouwde Sint Nicolaasbasiliek. De naam verraadt het een en ander, want in de crypte van de kerk liggen namelijk de stoffelijke resten van de enige echte Sint Nicolaas, de bisschop van Myra. Op het plein bij de ingang staat zelfs een bronzen beeld van de goedheiligman. De basiliek ligt in het historische centrum van Bari en is opengesteld voor bezoekers. Tegenwoordig is de kerk een waar bedevaartsoord voor pelgrims en zijn er vaak mensen te vinden bij het graf van Sinterklaas die bidden en offers brengen.

Sint Nicolaas Basiliek

Kathedraal San Sabino

Wat minder bekend dan de Sint Nicolaas basiliek, maar wel een stuk ouder is Duomo di Bari, ook wel Kathedraal San Sabino genoemd. De kathedraal in de huidige vorm is in de dertiende eeuw gebouwd op de oude funderingen van een Byzantijnse kathedraal. Ook deze kerk heeft eeuwenoude graftombes. In de kathedraal worden de relikwieën van Sint Sabino bewaard, een bisschop uit de zesde eeuw en patroonheilige van de stad. Neem binnen een kijkje om de originele vloeren te bewonderen en het prachtige rozetraam.

Kathedraal Bari

Castello Normanno Svevo

Kasteel Svevo ligt aan de rand van de stad en is al omstreeks 1100 gebouwd door de Noorman Koning Roger II. Ondanks vele verwoestingen en renovaties is het kasteel door de tijd heen goed bewaard gebleven en zeker een bezoekje waard. Het kasteel lijkt op een fort en heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Zo is het ooit een gevangenis geweest. Neem een kijkje in het museum of bekijk het prachtige uitzicht over Bari vanuit het kasteel. Vooral 's avonds een mooi gezicht als alles prachtig verlicht is.

Castello Svevo

Vismarkt Porto Vecchio

Op de vismarkt van Bari is iedere dag bedrijvigheid. Ga er vooral in de vroeg ochtend heen, want dan komen de vissers terug van zee in hun felgekleurde, houten bootjes met kakelverse vis. De vangst bestaat vooral uit zee-egels, inktvissen en zeevruchten.

Vismarkt Bari

Theater Petruzzelli

Het majestueuze Teatro Petruzzelli, er kunnen maar liefst 2200 bezoekers in, is een van de grootste theaters van Italië. In 1991 is er een flinke brand geweest, maar het theater is in alle glorie hersteld en heropend in 2009. Je kunt een rondleiding boeken waarbij je de gouden details en het fluweelrode interieur kunt bewonderen. En mocht er een voorstelling zijn, grijp dan vooral je kans en geniet van een opera- of balletvoorstelling in de indrukwekkende theaterzaal.

Theater

Palazzo Mincuzzi

In de stad liggen een aantal paleizen, een van de mooiste is het paleis Mincuzzi. De eigenaar is de koopmansfamilie Mincuzzi die het in 1928 heeft laten bouwen.

Paleis Mincuzzi

Omgeving

Alberobello

Het unieke 'kabouterdorp' Alberobello is het hoogtepunt van de regio Puglia. Er staan honderden Trulli huisjes door het dorp verspreid. Dit zijn kleine, witte hutjes met een grijs puntdak. Ga op zoek naar de tweelingtrullo, de Sant'Antonio kerk in dezelfde stijl en het uitkijkpunt waarbij je zicht hebt op een zee van Trulli. Bezoek het Museo del Territorio om een goede indruk te krijgen van de Trulli cultuur. Het is een schattig dorp met schilderachtige plekjes, maar het is ook behoorlijk toeristisch.

Alberobello

De kliffen van Polignano a Mare

Polignano a Mare was eerst Grieks grondgebied en bungelt hoog boven zee aan de rand van een klif. Je hebt een schitterend uitzicht over de kliffen en de zee. Het is een geliefde badplaats met paradijselijke stranden zoals Cala Paura en inhammen met grotten waar je kunt zwemmen en snorkelen. Verscholen in een van de grotten vind je het wereldberoemde restaurant van hotel Grotta Palazzese met een unieke ligging en een waanzinnig uitzicht over de zee.

Polignano a Mare
Ballon!