Brindisi, Apulië

Brindisi De havenstad Brindisi ligt in een inham aan de azuurblauwe Adriatische Zee. Hier dobberen schattige kleine vissersbootjes naast enorme cruiseschepen. De promenade met wuivende palmbomen nodigt uit voor een wandeling of een drankje op een terras aan het water. Het kasteel Alfonsino op een eilandje aan het begin van de baai verraadt al een beetje het historische strategische belang van deze stad aan het water. Brindisi was ook het eindpunt van de beroemde Romeinse route Via Appia en trok veel pelgrims en handelaars op weg naar Griekenland en het (nabije) Oosten. Leuke bezienswaardigheden zijn oude kerken en het archeologisch museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Via Appia

Treed in de voetsporen van de oude Romeinen en wandel een deel van de Via Appia. Dit is een van de belangrijkste oude Romeinse wegen vanuit Rome naar het zuiden. Vroeger liepen soldaten en handelaren over deze weg en bijna 2.000 jaar later kan jij dezelfde weg bewandelen! De Via Appia eindigt in Brindisi. De Romeinse zuil 'Colonne Terminali della Via Appia' markeert zoals de naam al verklapt het einde van de weg. Vanaf de Piazza Duomo loop je onder de kathedraal door naar de zuil. Het mooiste zicht heb je echter van de andere kant, als je met je rug naar de zee staat en uitkijkt op de trappen en de zuil.

Via Appia Brindisi

Piazza Duomo en Pontificia Basilica Cattedrale

Begin je ontdekkingstocht door Brindisi op het Piazza Duomo. Het is niet alleen een van de mooiste pleinen van de stad, maar aan dit plein vind je direct een paar mooie bezienswaardigheden. Te beginnen met de indrukwekkende kathedraal van Brindisi, oftewel Pontificia Basilica Cattedrale. Dit gebouw uit de elfde eeuw herbergt onder andere delen van de originele, 900 jaar oude mozaïekvloer. Naast de kathedraal staat een oude portiek uit de tijd van de Tempeliers met daar weer naast het Archeologisch museum.

Kathedraal Brindisi

San Giovanni Al Sepolcro kerk

Midden in het centrum staat de ronde San Giovanni Al Sepolcro kerk. Het cirkelvormige bouwplan was volgens het ontwerp van de Orde van de Tempeliers en werd meegenomen door kruisvaarders vanuit Jeruzalem. Geniet aan de buitenzijde van de bijzondere architectuur en de sobere uitstraling. Eenmaal binnen bewonder je eeuwenoude muurfresco's. Achter de kerk vind je nog een kleine kloostertuin. Nog zo'n plek waar je prachtige fresco's kan bezichtigen is de Santa Maria del Casale kerk. Hoewel de kerk ongeveer twee kilometer uit het centrum ligt maken het gebouw en de fresco's een bezoek zeker de moeite waard. De buitenkant is niet zo zeer bijzonder door de vorm, maar juist door de wit met roze tekening op de façade.

San Giovanni Al Sepolcro kerk Brindisi

Kastelen

Brindisi heeft twee indrukwekkende kastelen: het Svevo kasteel in het centrum en het verdedigingswerk Alfonsino aan de monding van de zee-arm. Castello Svevo heeft de looks van een kasteel en heeft als woonhuis voor de koninklijke familie gediend. Hoewel het pal in het centrum ligt en prachtig eruit ziet, is het niet van binnen te bezoeken omdat de Italiaanse marine erin gehuisvest zit. Castello Alfonsino op het eiland Sant’Andrea werd gebouwd om Brindisi te beschermen tegen buitenlandse aanvallen ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Neem een kijkje in het kasteel met de dikke verdedigingsmuren en wachttorens. Vanaf de muren heb je een mooi zicht op de omgeving.

Kasteel Brindisi

Archeologisch Museum

Het Archeologisch museum aan de Piazza Duomo toont verschillende Griekse en Romeinse overblijfselen die werden gevonden bij opgravingen in de buurt en vanuit zee aanspoelden. Liefhebbers van geschiedenis en de Oudheid kunnen hier over zes afdelingen struinen. De collectie bestaat onder andere uit munten, beeldhouwwerken, opschriften en aardewerk.

Archeologisch Museum Brindisi

Monumento al Marinaio d’Italia

Vanaf het centrum kijk je uit over de baai, naar het enorme Monument van de Matroos. Je wandelt er in een uurtje naartoe via de promenade, langs dobberende vissersbootjes en gezellige terrasjes. Of neem het pontje die je aan de voet van het monument afzet. Het monument is een eerbetoon aan de Italiaanse zeevaarders die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. De binnenkant is minstens net zo indrukwekkend, mede door de 6.000 in marmer gegraveerde namen van de slachtoffers. Klim helemaal naar de top voor een waanzinnig uitzicht over het historische centrum van Brindisi.

monument van de matroos Brindisi
Ballon!