Gallipoli, Apulië

Gallipoli Gallipoli, dankt haar naam aan het Griekse woord Kalepolis, wat mooie stad betekent. Tegenwoordig wordt het door de Italianen beschreven als de parel van de Ionische Zee. Kom vooral zelf dit bijzondere vissersdorpje ontdekken. Gallipoli bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het historische centrum is via een oude stenen brug verbonden met het vaste land. Als je de stad over de oude brug tegemoet rijdt, dan vallen het helderblauwe water en oude stadsmuur direct op.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal Sant’Agata

Middenin het historische centrum is de basiliekkathedraal Sant'Agata, waarvan de bouw in 1696 is afgerond, een mooi voorbeeld van de barokke stijl. De voorgevel is gemaakt van de lokale steensoort Carparo en is rijkelijk versierd met onder andere een beeld van Sint-Agatha. Binnenin de kathedraal word je verrast door enorme zuilen, gouden versieringen, een kostbaar altaar en kan je, overal waar je kijkt, enorme muurschilderingen bewonderen. In de avond wordt de kathedraal sfeervol verlicht.

Kathedraal di Sant’Agata

Frantoio Ipogeo

Deze bezienswaardigheid moet je onder de grond zoeken. In Gallipoli zijn ongeveer honderd ondergrondse kamers te vinden waarin onder andere oliepersen, molens, waterputten en andere machines voor de olieproductie staan uit de tijd dat olijfolie het belangrijkste exportproduct was van de stad. De olijfolie was niet bedoeld voor de consumptie, maar deze zogenaamde lampante-olie is van de laagste kwaliteit en werd vroeger gebruikt voor het branden van lampen. De ondergrondse kamers zijn te bezoeken waarvan het gerestaureerde Frantoio Ipogeo er eentje is. Hier kan je een rondleiding krijgen om de ondergrondse kamers te ontdekken, meer te leren over de geschiedenis van de olijfolie-productie en onder welke erbarmelijke omstandigheden de arbeiders leefden.

Frantoio Ipogeo oliemolen, Gallipoli

Kasteel en stadsmuren

Door de ligging van Gallipoli heeft het lange tijd een belangrijke handelsfunctie gehad, maar was het ook kwetsbaar voor vijandelijke aanvallen. Om de stad te beschermen werd er een kasteel met wachttorens gebouwd en is er een verdedigingsmuur om het volledige eiland gebouwd. De muur is in de negentiende eeuw tot op straatniveau afgebroken maar is verder heel goed bewaard gebleven. Het kasteel is opengesteld voor bezoekers om door de gangen, torens en eeuwenoude kamers van het kasteel te dwalen en over de geschiedenis van Gallipoli te leren.

Kasteel Gallipoli

Griekse fontein

Deze vijf meter hoge, bijzondere fontein ligt dichtbij de brug die de oude en nieuwe stad met elkaar verbinden. Lange tijd heeft men gedacht dat de fontein uit de derde eeuw voor Christus stamde en daarmee de oudste fontein van Italië zou zijn. Na meer onderzoek te hebben verricht is duidelijk geworden dat de fontein in de Renaissance periode is gebouwd. Dit maakt de fontein zeker niet minder interessant om te zien. Het getal drie komt meerdere keren terug op de uitbeeldingen van de fontein. Zo worden er drie verhalen uitgebeeld van de drie Grieks mythologische figuren Dirce, Salmace en Biblide

Fontein Gallipoli

Vismarkt Gallipoli

Omgeven door water is Gallipoli een echt vissersdorpje en mag een bezoek aan de lokale vismarkt niet ontbreken. Al houd je niet van vis, dan is het nog leuk om langs de blauwe vissersboten te wandelen en de oude lokale mannetjes bezig te zien en de visnetten te repareren. Twee typische lokale visgerechten zijn de Gallipolina vissoep en gemarineerde vis met saffraan.

Vismarkt Gallipoli

Stadsstrand Gallipoli

In Gallipoli kom je niks tekort want na een dag slenteren door de stad kan je tot rust komen op het stadsstrand. Deze heeft de naam Spiaggia della purità oftewel vrij vertaald het strand van de puurheid. Je kan hier heerlijk zonnebaden op het goudbruine zandstrand, een duik nemen in het helderblauwe water of met je rug tegen de stadsmuur aan je gelato opeten.

Stadsstrand Gallipoli
Ballon!