Lecce, Apulië

Lecce Lecce kent vele bijnamen, maar het 'Florence van de barok' is toch wel het meest passend. Wandel door een stad waar je het een na het andere goudkleurige zandstenen gebouw vol met barokke versieringen tegenkomt. Tussen de uitbundige kathedralen, kerken en pleinen vind je ook nog overblijfselen uit vroegere tijden, zoals het eeuwenoude Romeinse amfitheater. Wissel het slenteren af met heerlijke Italiaanse koffie en een pasticciotto, een typische zoete lekkernij uit Lecce.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Basilica di Santa Croce

Een van de beste voorbeelden van het barok in Lecce is de basiliek Santa Croce. Van de schitterend versierde façade kijk je je ogen uit. Op ieder stukje steen lijken wel versieringen en sculpturen aangebracht. Bij binnenkomst kom je in een grote ruimte waar de inrichting iets soberder is, maar de barokke decoraties komen hier ook zeker terug. Al met al een niet te missen bezienswaardigheid wanneer je in Lecce bent.

Basiliek Santa Croce Lecce

Piazza del Duomo en de Duomo

Zoals iedere grote stad in Italië een Piazza del Duomo heeft, ontbreekt deze in Lecce ook niet. De prachtige zandstenen gebouwen maken het een van de mooiste pleinen van de stad. Hier vind je onder andere de Duomo zelf en de naastgelegen klokkentoren Campanile. De kathedraal is net als de basiliek di Santa Croce een waar meesterwerk van de barokke architectuur. In tegenstelling tot de basiliek is de kathedraal van binnen nét zo rijkelijk versierd met gouden elementen en schilderijen met bijbelse verhalen die de wanden en het plafond sieren. Stap dus zeker naar binnen en bewonder de pracht en praal! De klokkentoren van ruim zeventig meter hoog is te beklimmen. Vanaf de top geniet je van een prachtig uitzicht over Lecce en de Adriatische Zee.

Piazza del Duomo, kathedraal Lecce

Amfitheater Romano

Piazza Sant’Oronzo wordt gemarkeerd door een oud Romeins amfitheater uit vermoedelijk de tweede eeuw. Het amfitheater is pas laat ontdekt en ligt zelfs nog gedeeltelijk begraven onder de kerk Santa Maria della Grazia. Het is een bijzonder gezicht midden in de stad tussen de omliggende gebouwen. Naast het amfitheater torent een zuil met bovenop een standbeeld van Sint Oronzo hoog boven het plein uit. Het is een eerbetoon aan de heilige die de stad heeft beschermd tijdens de pest en hongersnood in de achttiende eeuw.

Amfitheater Romano Lecce

Proef een gebakje

Volgens de inwoners ben je niet in Lecce geweest als je niet een pasticciotto geproefd hebt! Een typisch gebakje uit Lecce, gemaakt van deeg en custard. Je kan ze overal in Apulië krijgen, maar dé plek om ervan te genieten is natuurlijk in de geboortestad van deze zoete lekkernij.

Pasticciotto gebakje Lecce

Castello Carlo V

Midden in de binnenstad staat het kasteel van Carlo V. Het gebouw werd oorspronkelijk in de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk. De goed bewaarde hoge muren en wachttorens laten dit nog duidelijk zien. Het kasteel valt dan ook niet te missen in de binnenstad. Neem een kijkje van binnen om de archtectuur beter te bekijken. Daarnaast zijn er enkele opgravingen en kunsttentoonstellingen te bezichtigen.

Kasteel Carlo V Lecce
Ballon!