Nationaal Park Gargano, Apulië

Gargano Nationaal Park Gargano ligt op het schiereiland Gargano, in de Adriatische Zee. Het park bestaat onder andere uit het uitgestrekte bos van Umbra, de Tremitische eilanden voor de snorkel- en duikliefhebbers, het interessante Lesinameer en een aantal authentieke Italiaanse dorpen. Het heeft een geweldige rotsachtige kust, waar de rotsen loodrecht de zee in duiken. Je vindt hier wel zeshonderd grotten, zeventien verschillende soorten orchideeën en er broeden meer dan honderdzeventig soorten vogels in dit gebied. Je kunt hier wandelen, fietsen en paardrijden.

Bezienswaardigheden & activiteiten:

Bezoekerscentra en verschillende wandelroutes

Het park heeft zes bezoekerscentra, waarvan de belangrijkste in het kasteel van Monte Sant Angelo gevestigd is. Het is een goed beginpunt voor je ontdekkingstocht dor het park. De medewerkers kunnen veel tips en informatie geven, bijvoorbeeld over de verschillende wandelingen. Zo is er de boerderijenroute: wandel langs oude boerderijen en bezoek een kaasmakerij. De stilteroute: een route langs voormalige woningen van monniken die als kluizenaars leefden. Of ontdek het ‘groene goud’ van Gargano waarbij je langs olijfbomen wandelt en je een olijfperserij bezoekt. In het voorjaar neemt de lenteroute je mee langs verschillende soorten orchideeën.

wandelroutes

Fietsen

Een leuke alternatieve manier om het gebied te ontdekken is per fiets. Er is een fietsverhuursysteem, waarbij je als bezoeker voor 20 euro per week (of 12,50 euro voor een weekend) per dag vier uur een fiets kunt huren. In de verschillende dorpjes zijn docks waar je de fiets kunt ophalen, je mag deze ook op een andere plaats weer inleveren. Dus laat de wielen ronddraaien en ontdek de kust van dit natuurgebied.

Fietsen, Nationaal Park Gargano

Tremitische eilanden

Voor de kust liggen vijf Tremitische eilanden: San Nicola, San Domino, Capraia, Pianosa en Cretaccio. De eerste twee eilanden zijn bewoond. San Domino is het grootste eiland en het meest toeristisch, San Nicola is het dichtstbevolkt en heeft een oude abdij. Ook Capraia kan je een dag bezoeken, maar hier zijn vrijwel geen faciliteiten.Je bereikt ze met een boot vanuit bijvoorbeeld Vieste, Termoli of Rodi Garganico. Ontdek de eilanden door te wandelen, kom tot rust op een van de mooie stranden en verken de prachtige onderwaterwereld. De eilanden zijn een fantastische plek om te snorkelen en te duiken door de onderwatergrotten en mooie riffen. Bij San Domino ligt een Romeins wrak op 24 meter diepte.

Tremitische eilanden

Bos van Umbra

Dit bos bestaat uit eeuwenoude beukenbomen, waar je op een warme zomerdag heerlijk in de schaduw wandelt. Het bos is verdeeld in vier zones. Zone A is niet toegankelijk voor publiek, want hier leven de meeste wilde dieren. Zone B is toegankelijk en is het meest ongerept. Het is een stiltegebied, dus je mag hier niet (hard) praten. Zone C en D zijn beide toegankelijk voor wandelaars & fietsers. In dit bos leven veel vossen, dassen en herten, maar ook geiten en schapen. Bij het kleine meer, Laghetto d'Umbra kan je naar het bezoekerscentrum. Het is niet verwonderlijk dat het bos op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Bos Umbra, Nationaal Park Gargano

Vieste

Ingeklemd tussen twee uitgestrekte zandstranden ligt het dorp Vieste op de rotsen. Op het uiterste puntje van de rotspartij, die tot in de zee loopt, staat een kathedraal. De aanblik van de kathedraal vanaf een terras ‘aan de kant’ is al bijzonder, maar met zonsondergang is het plaatje helemaal af. Dan schittert de goudgele kathedraal in het midden van het blauw van de Adriatische zee. Op het strand van Vieste staat Pizzomunno. Dit is een enkele, torenhoge witte kalkstenen rots. Vraag een local naar het trieste verhaal erachter, je zal er geen spijt van hebben. Bekijk de kust en grotten vanaf het water voor een onvergetelijk bootttochtje.

Vieste, Nationaal Park Gargano

Mattinata

Waar Vieste een heel drukbezochte plaats is, is Mattinata een stuk rustiger. Je bereikt het dorp via een prachtige weg langs de kust, hoog boven de witte kliffen langs. Het historische centrum herbergt een aantal oude herenhuizen, maar ook nog veel oudere ruïnes. Zo is er een necropolis en oude hooischuren. Hoewel het dorp op de heuvel ligt, loopt deze aan één zijde af naar de zee. De stranden zelf zijn bedekt met witte kiezels en kijken uit op de eveneens witte hoge kliffen. Wist je dat in dit deel van het park maar liefst 61 soorten orchideeën groeien, sommige zijn uniek voor dit gebied.

Mattinata, Nationaal Park Gargano

Meer van Lesina

Het meer van Lesina ligt pal achter de kust; het is alleen gescheiden van de zee door een smal strookje land. Het is een langgerekt meer van bijna 22 kilometer met half zout, half zoet water. Het meer zit bomvol paling, brasem en krabben. Nadat de vissers terugkomen met hun lading verse vis, verkopen ze het meteen op de markt, zodat jij met de lunch of diner de verste vis op je bord hebt liggen. Je kunt hier trouwens ook een waterfiets of kano huren en het gebied vanaf het water ontdekken. Kijk uit naar de flamingo’s, ze leven hier echt.

Lesina, Nationaal Park Gargano

Vico del Gargano

Deze plaats heeft als beschermheilige San Valentino en wordt daarom ook wel ‘het dorp van je liefde’ genoemd. Bij aankomst zal je ook meteen verliefd worden op dit dorp: pleinen vol met sinaasappelbomen, een mooi kasteel en het Trappeto Maratea. Dit laatste is een museum om de geschiedenis van de olijfolieproductie te leren kennen met een olijfpers uit het jaar 1000. Geef elkaar een zoen in ‘de steeg van de kus’. Dit is een vijftig centimeter smal straatje waarbij je zó dichtbij elkaar staat dat een kus onvermijdelijk is.

Vico del Gargano

Peschici

Peschici is, net als Vieste, op een rots gebouwd en kijkt uit over een azuurblauwe zee. Langs de rotsachtige kust staan een aantal authentiek houten vissershutjes die je kunt bezoeken en rol je je handdoek uit op het heerlijke strand. Ook aan dit deel van de kust staan de houten vissteigers, trabucchi. Bovenop het hoogste punt van de stad staat het kasteel van Peschici. Een klein museum neemt je mee naar de geschiedenis van het gebied en vertelt over martelingen die in die regio plaatsvonden.

Peschici, Nationaal Park Gargano

Pelgrimsoord Santuario di San Michele Arcangelo

Op deze plek zou de Aartsengel Michaël in het jaar 490 zijn verschenen waardoor het nu het eindpunt is van de pelgrimsroute van de Engel. Zelfs Keizer Otto III zou hier een gebedje hebben gedaan in de hoop dat de voorspelling dat de wereld in het jaar 1000 zou vergaan niet zou uitkomen. Aangezien de aarde nog steeds bestaat, nam de populariteit van dit dorp steeds meer toe. Op zich niet verwonderlijk want het is hier prachtig met de authentieke witte huizen. Sinds 2011 staat het op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Santuario di San Michele Arcangelo, gargano

Omgeving:

Grot van de poëzie

Oftewel Grotta della Poesia. Deze grot vind je bij de plaats Roca. Het is in feite een zinkgat dat volledig omringd wordt door rotsen. Zwem hier in het meest heldere water dat je ooit hebt gezien. Je moet alleen geen hoogtevrees hebben, want het is een sprong van vijf meter voordat je in het water ligt. Vlak naast dit natuurlijke zwembad ligt een archeologisch park met overblijfselen. Ben je nog niet uitgezwommen? Bezoek dan een van de vele mooie stranden rondom Roca.

Grotto della Poesia

Zoutpannen Saline Margherita di Savoia

Dit is het grootste gebied met natuurlijke zoutpannen van Europa. Daarnaast is het een beschermd natuurgebied, door de vele vogels die in het waterrijke gebied leven. Je vindt hier mooie hotels met heerlijke minerale baden. Uiteraard wordt er ook nog steeds zout geproduceerd en geëxporteerd door heel Europa.

De zoutpannen van Saline Margherita di Savoia
Ballon!