Polignano a Mare, Apulië

Polignano a Mare De felblauwe zee, de pittoreske baaitjes, een spectaculaire kustlijn en vanuit bijna ieder straatje en steegje uitzicht over de zee. De ligging van Polignano a Mare op een kalkstenen klif boven de kristalheldere wateren maken dit stadje tot de Parel van de Adriatische Zee, 'La Perla dell'Adriatico'. Door de kracht van het zeewater zijn in de klif grotten ontstaan waarin zelfs tegenwoordig in één van de grotten een romantisch restaurant is gevestigd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Via Traiana

Polignano a Mare dateert uit de vierde eeuw voor Christus. In de tijd van de Griekse kolonisten groeide de stad en werd uiteindelijk onder de Romeinen een belangrijke stad door de aanleg van een weg 'De Via Traiana' die van Rome naar Brindisi liep. Een oude Romeinse brug in het historische centrum van Polignano herinnert je aan deze Romeinse tijd.

De Via Traiana

Porta Grande

Tijdens de renovatie van de stadsmuren in de zestiende eeuw werd de poort 'Porta Grande' gebouwd. Hiermee ontstond een extra doorgang naar het historisch centrum van Polignano. Rondom de stadsmuren lag eerder een gracht en was er eerder een ophaalbrug. De twee gaten aan beide kanten van de poort herinneren hieraan.

Porta Grande, Polignano a Mare

Palazzesse grot

De Palazzesse grot staat bekend staat als een van de mooiste grotten. Tegenwoordig is er in deze grot een Italiaans restaurant gevestigd en biedt het een prachtig uitzicht over de zee.

Palazzesse grot, Polignano a Mare

Chiesa Matrice kerk

Op het Piazza Vittorio Emanuele II staat één van de bezienswaardigheden de Chiesa Matrice kerk. De kerk, gebouwd in de dertiende eeuw, is toegewijd aan de heilige Maria. In de latere eeuwen zijn er verschillende kunstwerken aan de kerk toegevoegd, zoals de twee beelden van Sint-Anthonius van Padua en Sint Marcus op de voorgevel en beelden van het kerstverhaal uit de zestiende eeuw.

Chiesa Matrice kerk, Polignano a Mare

Omgeving

De Abbazia di San Vito

Het havenplaatsje San Vito ligt ongeveer 45 minuten rijden van Polignano. Een perfecte plek om met een bootje langs de kustlijn van Puglia te varen. Aan zee ligt de abdij 'de Abbazia di San Vito' en dat is zeker ook een bezoek waard. Vlakbij de abdij is een klein zandstrand en een inham voor een haventje met vissersboten.

De Abbazia di San Vito, Polignano a Mare

Monopoli

Deze stad staat voornamelijk bekend om de kathedraal 'De Cattedrale Maria Santisima della Madia' en het oude historisch centrum. De kathedraal is vernoemd naar de Madonna della Madia en de legende geeft aan dat in de bouw van de kathedraal gebruik is gemaakt van balken van een vlot met een afbeelding van de heilige Maria. In de crypte van de kerk is een archeologisch museum gevestigd.

Monopoli, Polignano a Mare

Grotten van Castellana

Ongeveer een halfuurtje vanaf Polignano liggen de grotten van Castellana. De grotten bevinden zich ongeveer 120 meter onder de grond en kenmerken zich door de 3,5 kilometer lange tunnels. Tijdens een van tours kom je ondere andere langs een prachtige kristalformatie De Grotta Bianca en een bijzonder fenomeen waarbij een zwarte laag in het gesteente te zien is. De oorzaak hiervan is niet bekend, maar het verschijnsel komt ook op andere plekken in de wereld op dezelfde diepte voor.

Grotten van Castellana, Polignano a Mare
Ballon!