Matera, Basilicata

Matera De stad Matera staat bekend om de grotwoningen 'Sassi', waar de eerste bewoners zich al 35.000 jaar geleden hebben gevestigd. Deze grotwoningen vormen een stad onder de stad en staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het prachtige landschap rondom Matera en de bijzondere grotwoningen bood de filmindustrie een prima decor voor het filmen van bekende films zoals The Passion of the Christ, King David en Ben Hur.

Bezienswaardigheden & activiteiten:

De Sassi

De grotwoningen in de rotswanden worden al duizenden jaren bewoond. Een deel van deze rotswoningen, de Sasso Barisano, zijn omgebouwd tot winkel, restaurant of hotel. Een bekend historisch grothuis is "Storica Casa Grotta di Vico Solitario". Het lager gelegen gedeelte dat zich uitstrekt naar het zuiden, de Sassi Caveoso, zijn de grotwoningen nog in de originele staat en geven een kijkje in het grotleven.

De Sassi van Matera

De Kathedraal van Matera

Op de top van de heuvel Colla del Civita torent de kathedraal, daterend uit de dertiende eeuw, hoog boven Matera uit. Door zijn centrale ligging tussen de Sassi Barisano en Sassi Caveoso heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de schitterende omgeving.

De Kathedraal van Matera

Palumbaro Lungo

Onder het Piazza Vittorio ligt een ondergronds waterreservoir, de Palombaro Lungo. Het vijftien meter diepe reservoir met een systeem van tunnels, kanalen en grotten voorzag de inwoners van water. Het waterreservoir kan bezocht worden tijdens een rondleiding met een gids.

Palumbaro Lungo

Omgeving

Craco

Ten zuiden vanaf Matera, ongeveer een uur rijden, ligt de spookstad Craco. Als gevolg van aanpassingen aan de riolering en het waterleidingnetwerk onder de stad, ontstonden er aardverschuivingen en besloot een groot gedeelte van de inwoners te verhuizen. Door toedoen van een aardbeving in 1980 werd de stad uiteindelijk geheel geëvacueerd en bleef leeg achter. Vanwege nog steeds vallend puin kan deze spookstad alleen onder begeleiding van een gids bezocht worden.

Craco
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!