Nationaal Park del Pollino, Calabrië

Nationaal Park del Pollino Nationaal Park del Pollino is het grootste nationale park van Italië en is uitgeroepen tot UNESCO Geopark. De hoge bergen Monte Pollino, Monte di Orsomarso en de diepe kloof Gole del Raganello zijn slechts een paar van de hoogtepunten. Je vindt in dit park de oeroude Bosnische dennenbomen van wel veertig meter hoog. Wandel naar de top van de Monte Dolcedorme, vanaf hier kan je bij helder weer zelfs Sicilië zien liggen. Ga kanoën of raften door een van de kloven en maak kennis met het echte Italië in de kleine dorpen.

Bezienswaardigheden & activiteiten:

Bezoekerscentrum

In meerdere plaatsen in en om het park zijn bezoekerscentra, een goed beginpunt van je bezoek aan dit nationale park. Je vindt ze onder andere in Morano Calabro, Orsomarso en Mormanno. Krijg een kaart met alle wandelroutes die door het park zijn uitgestippeld: van eenvoudige wandelingen tot fikse beklimmingen en sommige routes hebben een eigen thema. Veel tochten kan je zelf ondernemen, maar de meeste wandelingen naar de top van de hoge bergen worden samen met een lokale gids gedaan.

Informatiecentra en wandelingen

Rotonda

Dit stadje ligt midden in het nationale park en heeft een prachtig middeleeuws centrum vol met indrukwekkende gebouwen, oude fresco’s en historische tuinen. Hier wordt ieder jaar, op 13 juni, het traditionele dennen-festival georganiseerd. De legende gaat dat Sint Antonius hier ooit uitrustte bij een dennenboom en een wonder verrichte, omdat enkele jaren later een herder in een ravijn viel en hiervan herstelde. Hiermee was een feestdagen geboren. In het stadje staan talloze kapellen en de ruïnes van een vijftiende-eeuwse kasteel. Cultuurliefhebbers kunnen ook het paleontologische museum bezoeken, het natuurhistorisch museum of het heiligdom Santa Maria della Consolazione net buiten het dorp.

rotonda

Ecomuseum van Natuurpark Pollino

Dit museum, in een oud gebouw in het plaatsje Rotonda, neemt je mee door de geschiedenis van het gebied. Het is niet alleen interessant maar ook handig om te bezoeken voordat je het park verkent. Je krijgt allerlei informatie over de dieren die hier leven, de planten die hier groeien en over de bevolkingsgroepen die hier woonden.

Ecomuseum

De grot van Romito

Tussen de plaatsen Papasidero en Mormanno bezoek je de grot van Romito. Hier zijn rotstekeningen van zo'n 13.000 jaar oud gevonden, maar ook prehistorische begraafplaatsen ontdekt. Ook zijn er allerlei historische artefacten opgegraven, zoals werktuigen van obsidiaan en aardewerkscherven. De grot bestaat uit twee delen: een deel vlak bij de ingang waar in vroeger tijden mensen gewoond hebben en een diepere grot compleet met stalagmieten en stalactieten.

De grot van Romito

Papasidero

In de buurt van de grot ligt het middeleeuwse dorpje Papasidero, aan de oever van de Lao-rivier. Het is de ideale plek om deze rivier en het natuurreservaat al raftend te verkennen. Er zijn diverse bedrijven die tours aanbieden. Verstopt in de bergen vind je het belangrijke heiligdom van Onze-Lieve-Vrouwe van Constantinopel. Bereik de kerk via een wandelpad, dat deels in de rotsen uitgehouwen traptreden heeft. In de kerk zelf is ook genoeg te bezichtigen, waaronder prachtige fresco's.

Papasidero

Viggianello

Aan de noordkant van het park is het dorp Viggianello zeker een bezoek waard. Oude kerken, herenhuizen en het kasteel op de heuvel worden omringd door groene weiden, bergen en bos. Net buiten het dorp ligt een wildpark, waar je een aantal diersoorten kunt bekijken die van nature in het park leven. Bij het dorp kan je ook een wandeling door de rivier maken (canyoning) of op een rubber band stroomafwaarts drijven.

Viggianello

Civita

Het authentieke dorpje Civita ligt aan de rand van het nationale park, niet ver van de Ionische Zee. De diepe kloof Gole del Raganello siert het landschap. Het laaggelegen deel van de Raganello rivier is perfect voor hiken en canyoning. Net buiten het dorp kom je het mysterieuze ‘duivelse bruggetje’ (Ponte del Diavolo) tegen, waarvan niemand weet waarom en door wie dit is gebouwd. Verder zie je veel Albanese invloeden in dit stadje terug, zoals de Kodra-huizen in het centrum. Deze huizen worden zo genoemd, omdat de Albanese kunstenaar Ibrahim Kodra deze huizen vaak in zijn schilderijen verwerkte. Bij de valkerij worden roofvogelshows gehouden.

Civita

Morano Calabro

Gebouwd tegen de flanken van de Monte Pollino neemt het fraaie Morano Calabro bijna de vorm van de berg aan. Bovenop de heuvel kijkt het kasteel di Morano Calabro uit over de omgeving. Het is een heel doolhof om bij het kasteel te komen, maar het is de zoektocht en klim meer dan waard. Verder vind je hier wat musea en de imposante Kerk van Santa Maria Magdalena en het San Bernardinoklooster. Rust even uit in de tuin van de Villa Comunale, voordat je weer aan de wandel gaat in del Pollino. Je kunt vanaf hier fantastische wandelingen maken naar de Colle d’Impiso, waarbij je onderweg prachtige uitzichten hebt.

Morano Calabro

Latronico

Een dorpje vol met kerken. De grootste drie, de kerk van St. Michael, St. Nicola en die van St. Egidio, kom je ongetwijfeld tegen op je verkenningstocht door het oude centrum. Slenter door de smalle straatjes omgeven door oude herenhuizen naar het uitzichtpunt Clanchi. Hoe klein het dorp ook is, het staat ook nog bekend om de lokale steen die gewonnen wordt uit de berg Monte Alpi. Dit wordt ‘het marmer uit Latronico’ genoemd. In de zomermaanden baad je in het zwavelhoudende water van een kuuroord in de wijk Calda.

latronico

Castelluccio

Het dorp Castelluccio bestaat in feite uit twee delen: het inferiore en het superiore. In het eerste deel staat de kerk van Annunziata met een klokkentoren die met gekleurde tegels betegeld is. Het hoger gelegen deel wordt ook wel Castello genoemd en is een middeleeuwse vesting. Hier zijn veel archeologische vondsten ontdekt en ga je op zoek naar een flink aantal kerken en kapellen. Bosco Difesa is een natuurpark net buiten de beide dorpen, waar je goed kunt wandelen. Langs de dorpen stroomt het riviertje Peschiera, het thuis van zeldzame otters en salamanders.

castelluccio

Omgeving:

Maratea

Boven op een berg kijkt Maratea op de Tyrreense zee uit. Overal zie je gekleurde kerken, kapellen en is het een kakofonie van luidende kerkklokken. Deze stad staat dan ook bekend om de vele kerken. Dit zijn er 44 wat best bijzonder is voor het kleine stadje dat Maratea is. Bovenop de rotsen staat een 22 meter hoog beeld van Christus, na het beeld van Christus in Rio de Janeiro, de hoogste ter wereld. Maratea ligt aan de Golf van Policastro, met een prima strand en verkoelende zee. Vanaf hier is het een uurtje rijden naar Nationaal Park del Pollino. Je krijgt hier dus het beste van twee werelden: natuur en stranden.

Maratea

San Nicola Arcella

Het is een idyllische kustplaats met een klein strand en een indrukwekkende grote boog in de rotsen, de Arco Magno. Het oude centrum is in ere hersteld en aan de gevels zijn fresco's aangebracht die de geschiedenis van het dorp uitbeelden. Op een rotspunt net buiten het dorp staat een oude toren. Met gemak zit je uren op een van de terrasjes of bij een gezellig restaurant terwijl je over de prachtige omgeving uitkijkt.

San Nicola Arcella
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!