Reggio Calabria, Calabrië

Reggio Calabria, Waar de huizen nog nét niet in het water vallen en je Sicilië bijna kan aanraken, vind je de uitgestrekte stad Reggio Calabria in het puntje van de ‘laars van Italië’. Het is een kleurrijke stad met veel cultureel en artistiek erfgoed. Hoewel de stad rond 734 voor Christus is ontstaan, is er veel historie verloren gegaan tijdens twee aardbevingen. Tijdens de wederopbouw zijn er veel archeologische vondsten gedaan uit de Romeinse en Griekse periode. Bewonder ze in het archeologisch museum van de stad, Magna Grecia. Reggio Calabria en de omgeving zijn heerlijke bestemmingen voor wandel- en watersportliefhebbers.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Archeologisch museum Magna Grecia

Het museum is gevestigd in paleis Piacentini en gebouwd door de gelijknamige architect. Het meest bijzondere deel van het museum is de binnenplaats, deze wordt overdekt door een glazen plafond. In het museum leer je alles over de geschiedenis van Calabrië, van prehistorie tot de Romeinse tijd. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het museum zijn de beroemde, bronzen Riace beelden. Dit zijn twee beelden van Griekse krijgers, die in 1972 op de zeebodem gevonden zijn. In dezelfde ruimte staan ook enkele andere zeeschatten tentoongesteld. Samen vormen zij een belangrijke verzameling Griekse beelden van de vijfde eeuw voor Christus.

archeologisch museum, Reggio Calabria

Kasteel Aragonese

Middenin het centrum van Reggio Calabria staat het kasteel Aragonese uit het Byzantijnse tijdperk. Het is gebouwd op een oudere Romeinse fundatie. Tijdens de Spaanse overheersing werden in opdracht van de koning twee imposante ronde torens met kantelen aan het huidige ontwerp toegevoegd. Gezien de historische waarde van deze torens werd het kasteel in 1897 een nationaal monument. Helaas is een deel van het oude kasteel ingestort en afgebroken. De overige delen zijn mooi gerestaureerd en het kasteel herbergt veelal tijdelijke tentoonstellingen.

Kasteel Aragonese, Reggio Calabria

Griekse muren

Langs de kust vind je het archeologische park van de Griekse muren. Oorspronkelijk werd de stenen muur in de vijfde en vierde eeuw voor Christus gebouwd. In de jaren daarna bleef de muur als verdedigingswerk dienen en had het zwaar te verduren onder aardbevingen. De Griekse muren zijn onderdeel van de oude stadsmuur rondom Reggio Calabria en zijn van grote historische waarde. Bezoek de overgebleven ruïnes van de muur waarbij je een goed beeld krijgt van de omvang in vroeger tijden. Combineer je bezoek aan de muren met het moderne amfitheater dello Stretto dat hier vlakbij (direct aan zee) staat

stadsmuur, Reggio Calabria

Romeinse thermale baden

Net iets ten zuiden van de oude Griekse muur, liggen de overblijfselen van de Romeinse thermale baden. Deze vondst is gedaan na de wederopbouw van de stad in 1908 en het is nu een van de beroemdste bezienswaardigheden. De overblijfselen laten zien dat de bouw in meerdere fasen is gedaan. Met een beetje fantasie kan je je voorstellen hoe de Romeinen in alle verschillende ruimtes van het oorspronkelijke systeem aan het baderen waren. Je ziet de voormalige warme en koude baden, maar ook tepidaria, net als in een moderne sauna. Ook een deel van de zwart-witte mozaïekvloer is bewaard gebleven. Naast deze vondsten werden ook enkele muurschilderingen gevonden met maritieme motieven.

Romeinse overblijfselen, Reggio Calabria

Piazza Italia

Het monument van Italië dat midden op het plein staat, heeft het Piazza Italia zijn bijnaam gegeven. Het is niet alleen het bestuurlijke hart van de stad, maar ook de winkelstraat Corso Garibaldi begint hier. Rondom het plein staan het grote theater evenals de prachtige gerenoveerde Palazzo Corrado Alvaro en Palazzo San Giorgio. Tijdens opgravingen tussen 2000 en 2005 zijn zijn er op het plein belangrijke archeologische vondsten gedaan. Zo zijn er een muur van een Griekse tempel en munten uit de tijd van de handel met het Romeinse rijk gevonden. Ook zijn er tal van historische artefacten opgegraven, zoals brons, keramiek en kleine ivoren voorwerpen.

Piazza Italia, Reggio Calabria

Kathedraal van Reggio Calabria

Deze imposante kathedraal werd volledig herbouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Bij de renovatie zijn romaanse en gotische elementen in een modern jasje gestoken. Bijzonder is de Kapel van het Heilig Sacrament, een authentiek barok ontwerp uit de zeventiende eeuw. Verder maken de marmeren preekstoel, diverse schilderijen en beelden, het roosvenster en de drie glas-in-loodramen je bezoek meer dan waard. Een doorgaande weg scheidt de kathedraal van het Domplein, een modern plein met aan weerszijden rijen met bomen. Hier worden zowel 's zomers als 's winters allerlei festiviteiten gehouden.

Kathedraal, Reggio Calabria

Punta Pellaro

Punta Pellaro is al jaren een van de populairste plekken om te windsurfen en kiten. Dit vanwege de perfecte combinatie van voldoende wind en open zee. Er zijn meerdere plekken waar je materiaal kan huren en les kunt nemen als je deze watersporten eens wilt uitproberen. Door de brede stranden en kristalheldere zee kan je hier ook uitstekend zonnebaden en zwemmen. Vanaf je badhanddoek geniet je ook nog eens van het adembenemende uitzicht op Sicilië. De kuststreek wordt rondom Reggio Calabria ook wel Costa Viola genoemd. Dit vanwege de paarse reflecties die ontstaan in de golven bij zonsondergang.

Punta Pellaro, Reggio Calabria

Omgeving

Sicilië

in een klein half uur varen sta je op het eiland Sicilië en wel in de stad Messina. Hoewel het eiland te groot is om in één dag te ontdekken, kan je hier zeker een deel van bezoeken. Messina is een leuk stadje om te bezoeken, met de mooie astronomische klok op het marktplein. Of rijd naar het zuiden rijden richting Taormina, een gezellige badplaats met een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de dertiende-eeuwse dom en een oud Grieks-Romeins theater. Het oude Griekse vestingstadje Giardini-Naxon ligt naast Taormina en staat bekend om mooie stranden. Nog iets verder naar het zuiden kom je in de historische stad Catania. Naast dat het onder de rook van de Etna ligt, staat de stad vol met kathedralen, kloosters, paleizen en overblijfselen.

Sicilië

Etna

Op Sicilië is de vulkaan de Etna, samen met het omliggende natuurpark een belangrijke bezienswaardigheid. De actieve vulkaan staat op de lijst van natuurerfgoed van UNESCO en dat betekent dat het park beschermd gebied is. Wil je de Etna beklimmen? Dan ga je met een gids op pad, die alles van de vulkaan weet. De vulkaan is niet alleen hoog, maar ook verraderlijk. Het is een bijzondere ervaring om naar de top te gaan. Ben je niet zo'n wandelaar? Vanaf het bezoekerscentrum is er ook een korte wandeling naar één van de kraters. Je zult niet de enige zijn die hier een kijkje neemt. Hoewel er op de flanken van de vulkaan weinig groeit is het park op de uitlopers prachtig groen en bosrijk.

Etna, Sicilië

Nationaal Park Aspromonte

Ten oosten van Reggio Calabria ligt het nationaal park Aspromonte. In de ongerepte natuur van dit park vind je vele prachtige routes, of je nu met de auto gaat of lekker gaat wandelen. Om de natuur helemaal in je op te nemen kan je het park het beste te voet verkennen. Steile rotswanden worden afgewisseld door glooiende valleien, bossen, beekjes en watervallen. Vanaf de toppen van het Aspromonte-massief, dat ‘witte bergen’ betekent, heb je prachtig uitzicht over de kust, de Etna en de Eolische eilanden (gelegen aan de noordkant van Sicilië). De authentieke dorpjes Pentedattilo, Gerace en Stilo zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Nationaal Park Aspromonte
Ballon!