Scilla, Calabrië

Scilla Het oude en schilderachtige plaatsje Scilla kijkt prachtig uit op het eiland Sicilië. Castello Ruffo staat op de rots waar je het beste uitzicht hebt. Hier zou het mythische zeemonster Skylla (Scilla) hebben gewoond. Ook het oude centrum is bijzonder, vooral vanwege de kleine huisjes die op water zijn gebouwd. De straatjes tussen deze huizen zijn bijzonder smal. Het centrum wordt dan ook wel het kleine Venetië genoemd. Het stadje is vooral een fijne badplaats, met een historisch karakter. Piazza San Rocco is dé plek om te genieten van de lokale specialiteit pesce spada: zwaardvis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Ruffo

Vanaf een grote rots kijkt het kasteel Ruffo uit over Scilla. Het verhaal gaat dat deze rots ooit het thuis was van een zeskoppig, mythisch zeemonster, dat zeelieden liet verdrinken. Het kasteel stamt uit het Etruskische tijdperk, maar het waren de Romeinen die zich later in het kasteel vestigden en het uitbreidden. Sinds de jaren zeventig staat het gebouw in het teken van cultuur. Zo was er een jeugdherberg gevestigd en wordt er nog altijd jaarlijks het Scilla Jazz Festival georganiseerd. Op de rots staat ook de vuurtoren van Scilla.

Kasteel Ruffo, Scilla Calabria

Vuurtoren van Scilla

De vuurtoren van Scilla is een van de actieve vuurtorens in Calabrië en werd gebouwd in 1913. De witgeverfde toren met de lantaarnkoepel is zes meter hoog. Het is gebouwd op een van de terrassen van het kasteel Ruffo op 72 meter boven zeeniveau.

Vuurtoren, Scilla Calabria

Chianalea di Scilla

De oude visserswijk Chianalea di Scilla staat bekend als het kleine Venetië van het zuiden. De huizen zijn, net als in Venetië, op het water gebouwd. Tussen de huizen lopen smalle straatjes, je kunt hier alleen te voet komen. Het is ook de plek waar je veel restaurants vindt. De lokale specialiteit is zwaardvis: pesce spada en deze staat hier dan ook regelmatig op de kaart. In de Tyrreense Zee is veel zwaardvis te vinden, de vissers van Scilla jagen hier dan ook van oudsher graag op. Vanaf deze plek loop je ook makkelijk naar kasteel Ruffo en de vuurtoren van Scilla.

Chianalea di Scilla, Calabria

Wijk San Giorgio

Een andere wijk in het centrum van Scilla is San Giorgio. Deze ligt rondom het grootste plein van de stad Piazza San Rocco. Dit plein is een soort van plateau in de berg met een prachtig uitzicht op de zee. Aan het plein staan onder andere de kerk van San Rocco en het stadhuis. Loop even binnen in de kerk en bekijk het altaar met een opvallend marmeren beeld van San Rocco. Ook de gebloemde vloer is bijzonder.

Kasteel Ruffo, Scilla Calabria

Strand

Het strand van Scilla ligt op een prachtige plek in een baai en je hebt vanaf hier uitzicht op Sicillië. Langs het strand liggen nog restaurants. Overdag kun je parasols en strandbedden huren. Het is ook de plek om te gaan waterskiën, duiken en surfen. Doordat er veel riffen en onderwatergrotten zijn, is het voor duikers een waar paradijs. Let wel even op als je gaat zwemmen, want in deze wateren kunnen draaikolken ontstaan, ga daarom niet te ver het water in.

Strand Scilla Calabria

Omgeving

Grotten van Tremusa

Op de route van Scilla naar Melia passeer je de grotten van Tremusa. De ingang van de grotten gaat deels verscholen achter overhangende planten. Wandel naar binnen en bekijk de stalagmieten en stalactieten die begroeid zijn met allemaal fossielen en schelpen uit de zee. Deze grotten zijn ook een beetje mysterieus vanwege de legende over drie muzen. De legende vertelt dat er in de grotten drie standbeelden van vrouwen werden gevonden, die later gestolen zijn.

Kasteel Ruffo, Scilla Calabria
Ballon!