Stilo, Calabrië

Stilo Met de Monte Consolino op de achtergrond ligt het stadje Stilo op een pittoreske plek in Calabrië. In het historische centrum zie je overal sporen van verschillende culturen, die zich door de jaren heen in Stilo vestigden. Wandel door smalle kronkelende straatjes langs kerken en kleine pleintjes. Passeer de stadsmuren en klim richting La Cattolica en het Normandisch kasteel voor een uniek uitzicht over de mooie omgeving rondom Stilo.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum van Stilo

De Latijnse kruiskerk San Domenico is een opvallende verschijning. De kerk was van oorsprong een Dominicanenklooster en na meerdere instortingen en renovaties is de koepel het enige dat hieraan herinnert. Vlak voor de stadspoort ligt een bijzondere fontein. In het midden is een standbeeld van twee in elkaar verstrengelde dolfijnen die Gebbia genoemd worden. Niet ver hier vandaan staat de kathedraal, Duomo di Stilo. Een andere kerk is het centrum is de San Francescokerk. Deze kerk is in de zestiende eeuw gebouwd en heeft een prachtige barokke gevel. De buitenkant heeft talrijke sierlijke bogen en nissen en een opvallende trap. Binnen in de kerk zijn prachtige fresco's gemaakt door een schilder uit Stilo.

Historisch centrum van Stilo

La Cattolica

Op de helling van de 701 meter hoge Monte Consolino staat La Cattolica. Byzantijnse monniken gaven in de tiende eeuw opdracht voor de bouw. De naam Cattolica is afgeleid van het Griekse “Katholikon”, wat in feite 'plaats van aanbidding' betekent. Het gebouw is door middel van vier marmeren zuilen in negen vierkanten verdeeld. Het dak bestaat uit vijf ronde koepels, waarvan de middelste koepel groter en hoger is. De muren van de kerk zijn gedecoreerd met fresco’s, waarvan delen bewaard zijn gebleven.

La Cattolica

Normandisch kasteel van Stilo

Op de top van de Monte Consolino liggen de ruïnes van het Normandische kasteel van Stilo. Delen van de muren, de torens en de toegangsdeur zijn intact gebleven. Je kunt de ruïne via twee paden bereiken. Het eerste pad begint bij La Cattolica en loopt met veertien treden en drie uitzichtpunten voorzien van bankjes naar het kasteel. Het tweede pad begint bij de begraafplaats van Stilo en is een stuk breder en minder steil. Vanaf de vesting heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Hermitage Laura de la Pastorella is een derde bezienswaardigheid op de Monte Consolino. Je kunt naar dit bedevaartskerkje in de rotswand wandelen. In de grot hangt boven het altaar een afbeelding van de herderin Maria. In mei is het druk met pelgrims die het kerkje bezoeken

Stilo
Ballon!