Tropea, Calabrië

Tropea De oude huizen van Tropea lijken als het ware versmolten met hoge rotsen. Daaronder vind je het witte zandstrand en een heldere, azuurblauwe zee. De Tyrreense Zee smeekt je om erin te zwemmen en je kunt niet wegkijken van de zonsondergang. Het oude centrum is een wirwar van kleine straatjes, met mooie pleinen zoals het Piazza Ercole en het Piazza Cannone en uiteraard wemelt het er van gezellige cafés en (vis)restaurants. Dit alles maakt Tropea een heerlijke vakantiebestemming aan de Kust van de Goden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Klooster Santa Maria dell'Isola

Voor de kust van Tropea ligt dit middeleeuwse klooster op het randje van een rots. Ooit was het een eiland, maar nu loop je vanaf het centrum via een lange trap naar boven. Het is best een pittige klim, maar dan krijg je ook wat. Het gebouw zelf is indrukwekkend en de toegang is gratis. Voor de tropische tuin met oleanders en cacti en het museum bovenin het klooster betaal je een kleine toegangsprijs. Deze zijn het overigens zeker waard. Van bovenaf heb je namelijk een prachtig uitzicht op Tropea en de huizen die als het ware uit de rotsen lijken te groeien.

Klooster, Tropea

Kathedraal van Tropea

Deze kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw en laat verschillende bouwstijlen zien. De kerk heeft prachtige portalen en er hangt een icoon de Onze Lieve Vrouwe van Roemenië, de beschermheilige van de stad. Er liggen hier nog twee, nog niet ontplofte, bommen uit de Tweede Wereldoorlog. De inwoners geloven dat hun deze ontploffing destijds gespaard is gebleven, door deze Madonna. Hoewel de kathedraal binnen sober is ingericht, is het zeker een bezoek waard. Andere kerken in de stad die een bezoek waard zijn, zijn de Gesu-kerk en de Sint-Michaëlskerk.

Kathedraal, Tropea

Stranden van Tropea

Aan weerszijden van de jachthaven van Tropea vind je de prachtige heldere zee en de mooiste witte zandstranden. De ideale plek om af te koelen op een warme dag. In dit heldere water kan je ook prima snorkelen en uiteraard suppen en kajakken. Houd je van duiken? Er gaan ook boottours verder de omgeving in waarbij je de onderwaterwereld van dichtbij kunt bekijken. Leg je handdoekje op het zachte zand neer of huur een parasol en strandbedden.

Strand, Tropea

Eolische eilanden

Maak vanuit Tropea een boottocht maken naar de vulkanische, Eolische eilanden. Zo vaar je bijvoorbeeld naar het eiland Vulcano, waar je de zwavellucht tegemoet vaart. Bezoek hier de actieve krater (het is wel even een klim) of dompel je onder in een modderbad. Op het eiland Lipari beklim je de Monte Guardia en geniet je van de warme vulkanische bronnen. Het eiland Stromboli wordt uiteraard niet vergeten. Je vaart om het eiland heen, zodat je de actieve vulkaan van alle kanten kunt bekijken. Deze vulkaan begroet bezoekers geregeld met een rookpluim. Als je hier aan land bent gegaan, kun je het authentieke dorpje bezoeken of je gaat naar het strand en neemt een duik in de zee.

Eolische Eilanden

Omgeving

Kaap Vaticano

Niet ver van Tropea ligt Capo Vaticano, het verste puntje van de landtong. Langs de hele kust liggen prachtige stranden en baaien, maar rijd zeker door tot aan de kaap zelf. Hier staat een vuurtoren op de hoge rotsen en het uitzicht is adembenemend. Een ander punt dat je hier kunt bezoeken is het Belvedere Park. Het is niet echt een park, maar wel een uitkijkpunt. Vanaf hier loopt een smal pad naar de baai eronder. Er lopen meer van dat soort paden naar de baaien en stranden onder aan de rotsen van Kaap Vaticano.

Kaap Vaticano

Nationaal Park Aspromonte

Dit park is een mix van de fjorden van Noorwegen en de bergketens van Canada. Je waant je hier in een totaal andere wereld. Een wereld met hoge watervallen, prachtige donkerblauwe meren en intens groene naaldbossen. Vanzelfsprekend kan je hier wandelen, hiken, fietsen en mountainbiken, of rijd (een deel van) het park in met de auto. Het park is het leefgebied van wolven, dassen, otters, wilde katten, maar ook arenden, haviken en buizerds. Als je iets op de grond ziet weg glibberen, dan is het vast een ringslang of aspisadder. Qua afstand is het niet zo ver van Tropea, maar je rijdt een stuk om en een overnachting bij het park is daarom een aanrader.

Nationaal Park Aspromonte
Ballon!