Amalfi, Campanië

Amalfi Deze stad, die zijn naam aan de kust dankt, ligt aan de monding van de Valle dei Mulini. Amalfi, aan de Amalfikust in het zuiden van Italië behoort samen met dertien andere dorpjes langs deze kustlijn tot UNESCO Werelderfgoed. De Amalfikust is een van de beroemdste kustbestemmingen van de wereld. Lange tijd was deze stad een belangrijk handelscentrum in het zuiden van Italië. Nu staat Amalfi vooral bekend als klein schilderachtige stadje, met kleurrijke huizen gebouwd op een steile helling. Het historische stadscentrum met zonovergoten pleinen en smalle steegjes is makkelijk per voet te ontdekken. Hier vind je een aantal intact gebleven stadspoorten en prachtige middeleeuwse paleizen en kapellen. De stad ademt geschiedenis en cultuur, maar heeft desondanks niet veel belangrijke historische gebouwen. Dit komt omdat een groot deel van de stand is gezonken tijdens een aardbeving in 1343. Let op! De Amalfikust is smal en bochtig en daarom niet toegankelijk voor campers tussen de plaatsjes Vietri sul Mare en Positano. Pak de lokale bus, huur een fiets of brommertje of boek een excursie als je deze UNESCO bezienswaardigheid wilt bezoeken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Sant'Andrea kathedraal

Een brede trap van 62 treden geeft je toegang tot de opvallende Duomo di Sant'Andrea. Dit komt voornamelijk door de verschillende architectonische stijlen. Gedeeltelijk dateert de kathedraal uit de dertiende eeuw. De gevel is twee keer verbouwd, waarvan de laatste keer aan het einde van de negentiende eeuw. De Siciliaanse Arabisch-Normandische stijl overheerst buiten, vooral in het tweekleurige metselwerk, mozaïeken en de klokkentoren. De enorme bronzen deuren, de eerste in hun soort in Italië, werden in opdracht van een plaatselijke edelman gemaakt in Syrië voordat ze naar Amalfi werden verscheept. Het interieur is voornamelijk barok met enkele mooie beelden bij het altaar, samen met een aantal interessante mozaïeken uit de twaalfde eeuw.

St. Andrew kathedraal, Amalfi

Oude centrum en haven van Amalfi

Amalfi is een historisch, toeristisch stadje met een mooie haven met vissersbootjes. Met haar gezellige centrum met smalle straatjes, trappen en hofjes is het een erg leuke plaats om te bezoeken. Er zijn veel sfeervolle terrasjes en er is een ruime keuze aan winkels en restaurants. In de stad en de omgeving worden veel citroenen verbouwd, het belangrijkste ingrediënt van het drankje Limoncello. Vergeet vooral niet een authentiek flesje mee te nemen als souvenir!

Amalfi

Basiliek van Amalfi

Naast de Sant'Andrea kathedraal ligt de Basilica del Crocifisso. De basiliek dateert uit de negende eeuw en werd bij een restauratie in 1931 in zijn oorspronkelijke romaanse architectuur stijl hersteld. Het gebouw huisvest nu het museum voor de Heilige kunst van de kathedraal en herbergt onder andere fresco's en religieuze artefacten, waaronder reliëfkoppen uit de dertiende eeuw met zilvermotief.

Museum

Uitkijktorens

Langs de Amalfikust vind je een aantal uitkijktorens, gebouwd in verschillende fasen als onderdeel van het verdedigingssysteem van de Amalfikust, dat kustbewoners moest beschermen tegen piraten. Rondom Amalfi vind je de torens Torre dello Ziro, Torre di Vettica, Torre San Francesco of Saracena.

Torre dello Ziro

Papiermuseum

Ten noorden van Amalfi is het papiermuseum van Amalfi gevestigd in een ruige, grotachtige dertiende eeuwse fabriek. Het schijnt de oudste papierfabriek van Europa te zijn. Je vindt hier de originele papierpersen, die nog steeds in goede staat verkeren. Tijdens een rondleiding van een half uur kom je alles te weten over de oorspronkelijke productie van papier op katoenbasis en de daaropvolgende productie van houtpulp.

Bezoek het Papiermuseum

Omgeving

Smeraldo grot

Vier kilometer ten westen van Amalfi ligt de Grotta dello Smeraldo, vernoemd naar de smaragdgroene kleur van het water. De grot heeft een hoogte van 24 meter, met prachtige stalactieten aan het plafond die wel tien meter lang kunnen worden. De grot trek dagelijks veel bezoekers vanwege de onderwater kerststal. De religieuze beelden zijn in 1956 geplaatst en sinds dien maken ieder jaar, op 24 december en 6 januari, vele duikers een pelgrimstocht naar deze grot.

Grotta dello Smeraldo

Atrani

Op elf minuten lopen van het stadscentrum van Amalfi ligt één van de best bewaarde geheimen van de Amalfikust. Gekenmerkt door de hoge brug met mooie stenen bogen, vind je hier de gemeente Atrani. Wandel van het populaire Amalfi naar het rustige, authentieke Atrani waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Atrani
Ballon!