Napels, Campanië

Napels In de zuidelijke regio Campanië bevindt zich de meer dan Italiaanse stad Napels. Maffia, vervuiling en armoede zorgden voor een donkere reputatie en een rauw karakter, maar deze havenstad is veel meer dan dat. Napels is een kleurrijk geheel van charmante Italiaanse straatjes waar op alle verdiepingen was in alle kleuren van de regenboog te drogen hangt. Bezoek de oude paleizen en pleinen en dat alles met de imposante Vesuvius op de achtergrond.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Ondergronds Napels

Napels is bovengronds erg mooi, maar onder het oude centrum ligt nog een wereld verstopt. Bekijk grotten, catacomben, galerijen, voorraadkamers, tunnels en oude watergangen. Het ondergrondse stelsel is gebouwd toen de Grieken en Romeinen het tufsteen wilden gebruiken om stadsmuren en tempels mee te bouwen. In de Tweede Wereldoorlog werd het ondergrondse stelsel gebruikt als grote schuilkelder voor luchtaanvallen.

Ondergronds Napels

Promenade Caracciolo

De promenade Caracciolo dankt zijn naam aan de straat die langs de kust van Napels loopt, de Via Caracciolo. Via deze straat kun je makkelijk een aantal bezienswaardigheden bezoeken. Zo bereik je de Via Santa Lucia, waar de beroemde kerk van Santa Lucia staat, het karakteristieke haventje van Borgo Marinaio en de Riviera di Chiaia met winkels en het bruisende nachtleven.

Napels

Pizza Margherita

De wereldberoemde pizza Margherita vindt zijn oorsprong in Napels. Deze beroemdste variant uit de Italiaanse keuken is een typisch Napolitaans recept waarbij het pizzadeeg bedekt wordt met tomaat, mozzarella en verse basilicum. Het recept en de naam valt onder een keurmerk van de Europese Unie en werd al in 1830 beschreven in de boeken. De naam is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita die dol was op deze lokale specialiteit, niet op zijn minst omdat de pizza de drie kleuren van de Italiaanse vlag had.

Pizza Margherita Napels

Catacomben van San Gennaro

De catacomben van San Gennaro zijn een ondergrondse begraafplaats en basiliek die vanaf de tweede eeuw verder uitgebreid zijn. De catacomben zijn uitgehouwen in tufsteen en bevinden zich in het noorden van de stad. Oorspronkelijk was de tombe in het bezit van een rijke, adellijke familie, maar later werden er ook andere stedelingen begraven. Er zijn twee verschillende niveaus: de San Gennaro Superiore en de San Gennaro Inferiore. Op het hogere niveau werden heiligen zoals bisschoppen begraven.

Catacombe van San Gennaro, Napels

San Carlo theater

Teatro di San Carlo behoort tot een van de beroemdste theaters ter wereld en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is het oudste nog bestaande operatheater van Europa en het grootste van Italië. Op de zes etages met loges kunnen 3.000 toeschouwers plaatsnemen. Het theater werd in opdracht van koning Karel III van Spanje gebouwd in 1737. De eerste opera die er klonk was de Achille in Sciro van Domenico Sarro. Veel van de opera’s van Rossini, Donizetti en Mercadante gingen er in wereldpremière. Vandaag de dag spelen er nog steeds opera’s en dansvoorstellingen.

Teatro di San Carlo, Napels

Via San Gregorio Armeno

Dit pittoreske steegje in het centrum van Napels staat bekend om de ambachtelijke winkels waar handgemaakte pistori en kerststal-figuren worden verkocht. De traditie van dit straatje is ontstaan in de klassieke tijd waarin het de thuisbasis was van een tempel gewijd aan de Romeinse godin Ceres. Haar toegewijden brachten er offers van kleine terracotta beeldjes die met de hand gemaakt werden in de ateliers in de buurt. In de achttiende eeuw werd de kerststal steeds populairder. De ateliers pasten de beeldjes daarom aan naar dit feestelijke gebruik. Tegenwoordig draait het straatje niet alleen meer om kerst. Het straatje is heel charmant en ligt tussen twee van de belangrijkste straten van het centrum.

Via San Gregorio Armeno, Napels

Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum in Napels is een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. In 1612 vestigde de Universiteit van Napels zich in het gebouw. In 1777 verliet de universiteit het gebouw en liet koning Ferdinand IV het inrichten als Koninklijke bibliotheek en museum. In 1860 werd het bij de eenwording van Italië uitgeroepen tot Nationaal Museum. De kern van het museum bestaat uit de Farnese collectie. Deze bestaat uit grote sculpturen die in de zestiende eeuw werden gevonden bij opgravingen in de Thermen van Caracalla in Rome. Daarnaast is er ook veel Romeins beeldhouwwerk te zien. Op de bovenverdiepingen van het museum bekijk je voornamelijk vondsten uit Pompeï en Herculaneum.

Bezoek het Nationaal Archeologisch Museum

Kasteel dell´Ovo

Op het eilandje Megaride staat het Castel dell’Ovo. Een legende vertelt dat dat de naam zou verwijzen naar het ei dat Virgil in een kooi in de kelder van het kasteel zou hebben verstopt. De plaats waar het ei bewaard werd, was beveiligd met zware sluizen en geheim gehouden omdat alle eieren en het fortuin van Castel Marino aan het ei zouden hangen. Vanaf dat moment werd het lot van het kasteel en dat van de stad Napels aan het ei gehangen. Toen het kasteel zwaar beschadigd moest Koningin Giovanna I plechtig verklaren dat zij het ei had vervangen om paniek in de stad te voorkomen.

Castel dell`Ovo

Spaccanapoli

De Spaccanapoli bestaat uit een aantal aaneengesloten straten die het centrum van Napels in twee helften verdeeld. Spacca Napoli betekent dan ook ‘gespleten Napels’. De Spaccanapoli was al in een vroeg Romeins stratenplan opgenomen. Dit plan met kaarsrechte straten en steegjes is vandaag de dag nog steeds goed herkenbaar in het centrum. Wanneer je de Spaccanapoli bewandelt, loop je middenin het Napolitaanse leven. Het Piazza del Gesù Nuovo is een mooi plein met een van de mooiste barokkerken van Napels. Een stukje verderop ligt de gotische kerk Santa Chiara, met een prachtige kloostertuin. Weer een stukje verder staat het Palazzo Filomarino, waar filosoof en historicus Benedetto Croce heeft gewoond. Afsluiten doe je bij het Palazzo Monte die Pietà, waar in de zestiende eeuw een instelling gevestigd was die leningen aan de armen verstrekte. Grappig genoeg is het pand nu in eigendom van de Banca di Napoli.

Spaccanapoli

Omgeving

Pompeï

Op ongeveer 20 minuten rijden van Napels liggen de overblijfselen van Pompeï. Deze historische stad werd volledig verwoest in 79 na Christus door een vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. De eruptie voltrok zich binnen enkele uren en had desastreuze gevolgen voor deze rijke stad. Door de snelheid waarmee de uitbarsting plaats vond lieten veel mensen het leven, maar daardoor bleef ook veel bewaard gebleven uit de Romeinse tijd. Bezoek het Forum en de arena, het oudst bekende amfitheater ter wereld.

Pompeï
Ballon!