Paestum, Campanië

Paestum De stad Paestum werd in de zesde eeuw voor Christus door de Grieken gesticht. Destijds heette de stad nog Poseidonia, ter ere van de Griekse god van de zee Poseidon. Later viel de stad onder de Romeinen die de stad groot maakten. De stad is zelfs nog een tijd helemaal verlaten geweest na onder andere een uitbraak van malaria. Er zijn zoveel prachtige oude spullen en opgravingen uit die tijd bewaard gebleven dat UNESCO dit archeologische park op de werelderfgoedlijst heeft gezet.

Bezienswaardigheden & activiteiten:

Tempel van Athene

Het is een van de drie overgebleven Griekse tempels. Deze tempel werd rond 500 voor Christus gebouwd ter ere van de Griekse godin van de wijsheid Pallas Athene. Het wordt ook wel de tempel van Ceres genoemd, dit bleek echter incorrect na een gevonden inscriptie van Athene. Ook zijn er verschillende beelden van de godin gevonden. Voor de tempel ligt een groot altaar van bijna vijftien meter breed.

Tempel van Athene, Paestum

Tempel van Hera

Deze tempel is ook wel bekend als de eerste tempel van Hera, de koningin onder de Griekse goden. Dit is de tweede van de drie overgebleven Griekse tempels van Paestum. Het heeft even geduurd voordat deze aan Hera toegekend werd. De overblijfselen deden eerste instantie denken aan een woonhuis of paleis. Er is nog altijd veel onbekend over deze tempel. Desalniettemin is het een indrukwekkend stukje geschiedenis om van dichtbij te bewonderen.

Tempel van Hera, Paestum

Tempel van Hera II

Dit is grootste en best bewaarde tempel van de drie. Alleen het dak, een paar binnenmuren en het standbeeld van de god missen. De tempel is gebouwd voor Hera, maar ook voor Zeus, koning van hemel en aarde. De bouw en ligging van de tempel wijzen onderzoekers erop dat het destijds één van de belangrijkste tempels was.

Tempel van Hera II, Paestum

Heilige weg

Alle gebouwen stonden langs de heilige weg, de Via Sacra. Dit is een geplaveide weg van wel twaalf kilometer lang. Naast de drie overgebleven tempels, bekijk je langs deze weg ook nog de overblijfselen van een amfitheater en restanten van enkele huizen met bijzondere mozaïeken vloeren.

Heilige weg, Paestum

Archeologisch museum

Dit museum is een absolute aanrader. Hier liggen eeuwenoude fresco’s, waaronder de Tombe van de Duiker, die de overgang van leven naar dood betekent (althans, dat denkt men). Deze fresco is gevonden in de deksel van het graf van een jongeman, samen met zijn drinkbeker en olieflessen. Op een andere fresco staan mannen afgebeeld, hangend op de bank met een drinkbeker in hun hand. Daarnaast staan er talloze antieke beschilderde vazen en beelden tentoongesteld. Je krijgt hier een nog beter beeld van de omvang en het belang van Paestum in de tijd van de Grieken en Romeinen.

Museum, Paestum

Omgeving

Landgoed Vannulo

Niet ver van Paestum staat de biologische buffelboerderij Tenuta Vannulo, waar onder andere buffelmozzarella wordt gemaakt. De boerderij heeft maar liefst 600 buffels en maakt gebruik van de meest innovatieve technieken. Dit gaat prima samen met de Italiaanse gastvrijheid. Wil je de boerderij bezoeken, reserveer dan wel even vooraf. Een rondleiding neemt je mee door de stallen, het landbouwmuseum en natuurlijk de kaasmakerij. Aan het einde van de rondleiding kan je de huisgemaakte producten proeven: van mozzarella, yoghurt en ijs tot aan brood en chocolade.

Landgoed Vannulo

Nationaal park Cilento en Vallo di Diano

Paestum en dit nationale park zijn goed te combineren. Dit grote park is door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat en Geopark. Het bezoekerscentrum van het park ligt in Vallo della Lucania. Hier krijg je alle informatie over de flora, fauna en de wandelpaden in het gebied. Bij Cilento loop je van grot naar grot langs de zandstranden aan de Tyrreense zee. In de Diano vallei groeien prachtige orchideeën en bij de plaats Velia bewonder je opgravingen van een middeleeuwse toren, de oude toegangspoort Porta Rosa en een Griekse tempel. In de stad Certosa di Padula staat het Kartuizerklooster Padula, eenn van de grootste kloosters ter wereld.

Nationaal Park Cilento en Vallo di Diano
Ballon!