Positano, Campanië

Positano Positano is het visitekaartje van de Amalfikust met de kleurrijke huizen die de rotsen bedekken. Waar je op andere plekken horizontaal beweegt, doe je dit in Positano verticaal. Door charmante steile straatjes en smalle trappen langs gevels bekleed met blauwe regen. Achter dit perfecte plaatje gaat echter nog steeds het echte Zuid-Italiaanse karakter schuil. Er is dus ook afbrokkelend stucwerk en door de zon verbleekt schilderwerk. Positano geeft je het ultieme vakantiegevoel: zon en pizza op strand, kinderen met gelato en modieuze winkels.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Kerk van Santa Maria Assunta

De geschiedenis van dit middelpunt in Positano hangt samen met het Benedictijnse klooster van Santa Maria. Het verhaal gaat dat de kerk werd gebouwd ter ere van de aankomst van het Byzantijnse icoon van de Madonna in Positano, dat vandaag de dag nog steeds wordt vereerd. De abdij, die uit de tweede helft van de tiende eeuw dateert, had tot halverwege de vijftiende eeuw een immens aanzien. Op dat moment verlieten de laatste abt en zijn monniken het klooster, vermoedelijk uit angst voor invallen van piraten uit Cilento. De kerk raakte in verval en de architectonische sporen gingen bijna volledig verloren. In 1777 werd begonnen aan de renovatie van de kerk. Na vijf jaar werd het werk afgerond en werd ook het Byzantijnse icoon in ere hersteld.

Kerk van Santa Maria Assunta, Positano

Pad van de Goden

Dit adembenemende wandelpad, in het Italiaans Sentiero Degli Dei genoemd, loopt van Bomerano naar Nocello. Het wordt omschreven als één van de mooiste wandelroutes van Italië. Het pad begint op het dorpsplein van Bomerano, waar de bronzen deur van de kerk in het oog springt. Het pad ligt op ongeveer 550 meter hoogte en loopt het ene moment langs een steile afgrond, dan langs rotsen en soms ook door kleine valleien. Een prachtig uitzicht is op ieder deel van de route een garantie, daar heeft het pad ook zijn naam aan te danken. De tocht is zeven kilometer lang en je doet er zo'n 2,5 tot 3 uur over. Je kunt de bus terug nemen naar Bomerano of de route terug lopen.

Pad van de goden, Positano

Museo Archeologico Romano

De Kerk van Santa Maria Assunta is gebouwd op de plek waar ooit een Romeinse villa stond. Als je benieuwd bent naar hoe dat eruit zag, is het Museo Archeologico Romano (MAR) een interessante bezienswaardigheid. Direct onder de kerk bevindt zich het museum waar je bijzondere vondsten kunt bekijken waaronder een aantal prachtige fresco’s die recentelijk zijn opgegraven.

Bezoek het Museo Archeologico Romano

Grande strand

Spiaggia Grande is zoals de naam al doet vermoeden het grootste strand van Positano. Het is een populaire plek en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Vanaf het strand kijk je prachtig uit op het dorp en de Kerk van Maria Assunta.

Spiaggia Grande, Positano

Fornillo strand

Spiaggia Fornillo is een minder populair strand dan Spiaggia Grande, wat het een meer ontspannen sfeer geeft. Weg van alle drukte en met aan de ene kant de kobaltblauwe zee en aan de andere kant mooie pijnbomen. Door de strandbars die na zonsondergang tot leven komen is het er alsnog erg gezellig. Je bereikt Fornillo Beach door naar het dok aan de rechterkant van Spiaggia Grande te lopen. Vlak voor je daar aankomt beklim je de trap die zich in de rotsachtige muur aan de rechterkant bevindt. Als je het pad afloopt kom je uit bij Fornillo Beach.

Spiaggia Fornillo, Positano

Arienzo strand

Een ander rustiger strandje is Spiaggia Arienzo. Het strand wordt ook wel het “300 treden strand” genoemd. Zoveel treden kent de trap die naar het strand leidt. Tijdens de afdaling heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Mocht je geen zin hebben in deze beklimming, dan kun je vanuit de haven een korte gratis boottocht maken naar het strand.

Spiaggia Arienzo, Positano

Wandeling naar Montepertuso

Montepertuso is een klein dorpje boven Positano waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. De naam Montepertuso betekent “gat in de berg” en verwijst naar de rots structuur. Een legende vertelt dat op deze plek de strijd tussen de maagd Maria en de duivel plaatsvond. Het gat in de berg zou gemaakt zijn door de wijsvinger van Maria.

Montepertuso
Ballon!