Ravello, Campanië

Ravello Ravello ligt precies op de plek waar de groene bergen overgaan in de helderblauwe zee. Uitbundig bloeiende fuchsia's en parasolbomen met de zee op de achtergrond maken dit pittoreske plaatje compleet. De Amalfikust, waar Ravello ligt, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Parkeer de auto bij de kathedraal van Ravello en loop zo het autovrije centrum in. Swing in de zomermaanden ook lekker mee met het Ravello muziekfestival.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het oude centrum van Ravello

Het idyllisch gelegen plaatsje Ravello is zeer geliefd onder bezoekers en niet zonder reden. Je dwaalt hier heerlijk door de authentieke straatjes en over een pad dat hoog boven het water langs loopt. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Er prijken meerdere oude kerken in het oude centrum. Citroen, olijfolie, vis, tomaten en aubergine zijn slechts een paar van de lokale producten die je kan proeven in de overheerlijke Neapolitaanse gerechten. De citroentaart, met een glaasje limoncello, is ook een echte aanrader. Wil je deze gerechten zelf leren maken, volg dan een kookcursus bij Mamma Agata.

Centrum, Ravello

De Duomo

Deze kathedraal is gewijd aan Sint-Pantaleon en is ontstaan in de elfde eeuw. In deze kerk liggen veel oude schatten, denk aan een spectaculair preekstoel met marmeren leeuwen. Een tweede preekstoel heeft een mozaïek van Jonas en de walvis. Nog meer mozaïeken tonen pauwen en andere vogels. De crypte met oude relikwieën en alle oeroude schatten worden afgesloten met een zware bronzen deur. Loop ook even langs bij het museum met een kleine, maar bijzondere collectie van beelden en schilderijen.

Duomo, Ravello

Villa Rufolo

Deze prachtig oude villa stamt uit het jaar 1270 en is door de invloedrijke familie Rufolo gebouwd. In de opvolgende eeuwen raakte de villa in verval, tot een schotse edelman Francis Reid de villa kocht en restaureerde. De trapsgewijze tuinen hebben prachtige bloemen en planten in overvloed, nog steeds onderhouden in de stijl van Reid. De beroemde Duitse componist Richard Wagner was zo gecharmeerd van deze villa, dat deze als inspiratie heeft gediend voor zijn wereldberoemde opera Parsifal. Tijdens het jaarlijkse kunstfestival worden er in de tuinen van de villa prachtige concerten gegeven.

Villa Rufolo, Ravello

Villa Cimbrone

Deze villa ligt bovenop een steile rots en is voor velen een van de redenen om Ravello te bezoeken. Treed in de voetsporen van een aantal bekende personen. Niemand minder dan Virginia Woolf, Winston Churchill, DH Lawrence en Greta Garbot stonden hier om van het uitzicht te genieten. De villa zelf is tegenwoordig een extravagant hotel. De tuinen zijn, tegen een kleine vergoeding, toegankelijk en zeker een bezoek waard. Wandel langs de beelden, door de rozentuin en neem een kijkje bij het naastgelegen klooster met crypte. Het uitzicht vanaf het terras is al even spectaculair als de villa zelf.

Villa Cimbrone, Ravello

Ravello muziekfestival

In de zomermaanden vindt jaarlijks het Ravello Festival plaats. Het wordt ook wel het Wagnerfestival genoemd. Het is ooit begonnen als klassiek festival met voornamelijk muziek van Richard Wagner. Dat is het inmiddels als lang niet meer. Allerlei muziekgenres komen aan bod, evenals film, dans en beeldende kunst. Door de hele stad zijn er optredens en gezellige bijeenkomsten. Een aantal concerten worden nog steeds in de tuinen van Villa Rufolo en Villa Cimbrone gehouden.

Ravello muziekfestival

Wandelen naar Minori

Ravello ligt een flink stuk boven de zee, toch heb je de auto niet nodig om bij het strand te komen. Er loopt een wandelpad naar het dorpje Minori. Het pad bestaat deels uit trappen en leid je tussen de citroenbomen door. De wandeling duurt ongeveer een uurtje. Beneden word je beloond met het gezellige dorpje, het strand en talloze cafés. Durf je de tocht terug naar boven ook aan? Zo niet, dan kan je altijd met de bus of met de taxi terug naar Ravello.

Wandelen naar Minori, Ravello

Omgeving

Positano

Kleurrijke huizen liggen tegen een steile helling aangebouwd. In plaats van straten zijn het trappetjes en nauwe steegjes die langs de huizen omhoog kronkelen. Hier vind je talloze boetieks met kleding, schoenen en souvenirs. De kathedraal van Positano is zeker een bezoekje waard, evenals het mooie strand, hoewel het hier in de zomermaanden best druk is. Het meest indrukwekkende uitzicht op Positano heb je echter vanaf het water.

Positano

Amalfi

Ooit was dit een van de belangrijkste en grootste steden aan de kust. Helaas gleed een groot deel van de stad de zee in tijdens een aardbeving in 1343. Ook was de stad eeuwenlang de plek van het handgeschepte papier, in Museo della Carta herleef je deze geschiedenis. De prachtige oude stad met de Sant'Andrea kathedraal en een doolhof aan kleine straatjes staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Proef een glaasje limoncello, de specialiteit van de Amalfikust. Met een boottocht verken je de Grotta dello Smeraldo, vernoemd naar de smaragdgroene kleur van het water.

Amalfi

Praiano

Voordat je Positano bereikt, kom je eerst langs deze rustige plaats. Je vindt hier geen grote stranden, maar pittoreske baaien met kleine kiezelstenen. Misschien klinkt het niet aantrekkelijk voor een stranddag, maar als je eenmaal in de prachtig gekleurde zee ligt en uitkijkt op de kliffen, dan denk je er wel anders over. Je laat hier letterlijk de hectiek en drukte van de grote badplaatsen achter je. Het is ook de ideale plek om een bootje te huren en de kust vanaf het water te ontdekken.

Praiano
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!