Salerno, Campanië

Salerno, vlakbij de Amalfikust Welkom in de stad die wel het 'kleine zusje' van Napels wordt genoemd, met een gunstige ligging vlak voor de Amalfikust. Salerno is een mooie, behapbare stad waar voldoende te beleven valt. Het oude centrum, de street-art in de wijk Fornelle of prachtige gebouwen als de middeleeuwse kathedraal vormen hoogtepunten van de stad. De hele dag gelopen? Blaas dan uit bij de zonsondergang aan haven...

Bezienswaardigheden en activiteiten

Duomo, Cattedrale di San Matteo

Bezoek de Dom van Salerno, de kathedraal van heilige San Matteo. De bouw van de kerk begon in de vroege middeleeuwen en door de eeuwen heen werden verschillende stijlen toegevoegd, waaronder Arabische en barokke invloeden. Zowel van binnen als van buiten kun je je ogen hier uitgebreid de kost geven, aan diverse fresco's, standbeelden en het graf van Paus Gregorius VII.

Duomo, Cattedrale di San Matteo, Salerno

Giardino della Minerva

Een groene oase van rust, te midden van de wirwar van straatjes in het oude stadscentrum: dat is de botanische tuin van Giardino della Minerva. Het is niet moeilijk om je hier voor te stellen hoe studenten in de middeleeuwen les kregen over de bijzondere planten die hier groeiden en ook vandaag de dag vind je hier nog planten die zeldzaam zijn. De tuin bestaat trapsgewijs uit meerdere terrassen en bovenaan heb je een mooi uitzicht over de stad en het water.

Giardino della Minerva, Salerno

Leuke wijken

Salerno bestaat uit meerdere leuke wijken, zoals het eerder genoemde oude centrum. Hier proef je de authentieke Italiaanse sfeer met meters gespannen waslijnen boven je hoofd in de kronkelige steegjes. Vergaap je aan de kunstwerken in Fornelle, want in deze buurt hebben meerdere artiesten hun werk achtergelaten op de gebouwen. Tot slot is het heerlijk slenteren op een zonovergoten dag over de boulevard.

Street-Art

Castello di Arechi

Pak bus 19 de stad uit en begeef je richting (de overblijfselen van) Castello di Arechi. Hoog boven de stad torende ooit dit middeleeuwse kasteel met zicht op de zee uit. Nu kun je de stevige muren nog bezichtigen en maak je hier prachtige wandelingen met spectaculaire vergezichten. Er is ook een mooi museum over de geschiedenis van het kasteel.

Castello di Arechi in Salerno

Kerst in Salerno

Salerno vergaart de afgelopen jaren roem als de kerststad van Zuid-Italië tijdens Luci D'artista en wij snappen wel waarom. De pleinen, straatjes en fonteinen worden door de hele stad verlicht met fonkelende lampjes. De versierde stadsdelen hebben elk een andere thema, zo waan je je op het ene plein onder water en begeef je je bij de volgende tussen de wilde dieren.

Kerst in Salerno
Ballon!