Sorrento, Campanië

Sorrento In een schilderachtig landschap waar bergen, zee, valleien en plateaus met citroenboomgaarden elkaar afwisselen ligt Sorrento. Deze charmante, mondaine stad ligt op het schiereiland Sorrentina en hoort bij de metropool Napels. Sorrento heeft prachtige smalle steegjes waar je lekker kunt rondslenteren. Door de veelzijdigheid aan musea, monumenten en de historische kathedraal is het een aanrader voor cultuurliefhebbers. De stad is tevens een goede uitvalsbasis om het prachtige schiereiland nader te ontdekken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Marina Grande haven

Gek genoeg is de Marina Grande de kleinste van de twee havens van Sorrento. Het is niet alleen een pittoreske haven, maar ook een oud vissersdorpje met trapstraatjes, terrasjes met zeezicht en veel goede (vis)restaurants. Voor zonaanbidders is er een klein strandje met kleurrijke ligstoelen en parasols. De vele bootjes en pastelkleurige, oude huizen zorgen voor een heerlijke mediterrane sfeer. Vooral 's avonds gaan toeristen en locals hier graag naar toe om te flaneren, dineren of een aperitief te drinken op een van de vele terrasjes.

Marina Grande Sorrento

Bagni della Regina Giovanna

Aan de rand van Sorrento vind je de Bagni della Regina, de baden van koningin Giovanna. Beschutte inhammen, knusse baaitjes en hoge rotswanden met doorkijkjes bepalen dit prachtige kustgebied. Het kraakheldere water is een geliefde plaats om te zwemmen en snorkelen en op de rotsplateaus kun je relaxt zonnebaden. Volgens de legende kwam koningin Giovanna uit Napels hier vaak zwemmen en beleefde ze hier geheime romances die niet altijd even goed afliepen.

Bagni della Regina Sorrento

Capri

Vanaf Sorrento kijk je uit over de zee en het eiland Capri. Vanaf de haven vertrekken dagelijks meerdere excursieboten en ferry's naar dit mondaine eiland. De kortste klap is de draagvleugelboot die er zo'n twintig minuten over doet. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht over de baai van Napels. Je kunt je voor een dag prima vermaken op het eiland, struin lekker rond, strijk neer op een van de vele terrasjes en pak de kabelbaan voor een mooi uitzicht over het eiland. Capri stad is een toeristische stad die knus aan doet door de smalle straatjes, trappetjes en lokale winkeltjes vol lekkernijen en souvenirs. Ga je liever wat actiefs doen, maak dan een mooie wandeling langs de steile rotswanden, boogrotsen en plateaus met prachtige uitzichtpunten.

Capri

Kathedraal van Sorrento

De oorspronkelijke kerk werd al in de elfde eeuw gebouwd, maar werd begin vijftiende eeuw in romaanse stijl herbouwd. In de Cattedrale dei Santi Filippo e Giacomo, zoals hij in het Italiaans heet, zijn veel schilderijen uit de zeventiende eeuw te vinden. Ook vind je er verschillende houten kunstwerken. Let vooral op de prachtige zijdeur en de klokkentoren. De basis voor de klokkentoren bestaat uit verschillende soorten stammen en kolommen, afgewisseld met marmer.

Kathedraal van Sorrento

Molen-ruïnes

In het centrum van Sorrento, achter het Tassoplein, bevindt zich een diepe kloof met de ruïnes van een oude molen. Deze overwoekerde vallei, in het Italiaans Vallone dei Mulini, is zo’n 37.000 jaar geleden ontstaan door de werking van de stroming van twee beekjes. De oude korenmolen is gebouwd in de dertiende eeuw en is actief gebruikt tot de jaren veertig van de vorige eeuw.

Oude molenruïne, Sorrento

Correale museum

De meest kostbare en interessante verzameling beeldende kunst afkomstig uit de vele Correale-huizen in Napels en Sorrento zijn in dit museum verzameld. Het museum ligt in het centrum van Sorrento en draagt de titel ‘mooiste provinciale museum van Italië’. Bestaande uit vierentwintig kamers, maak je een reis door de tijd. Schilderijen van de zeventiende en achttiende eeuw van onder andere Van Dyck, een porseleincollectie van de belangrijkste Europese fabrikanten, meubels, zeldzame consoles, glas uit Murano en Bohemen en zeldzame tafelklokken die een suggestieve sfeer van een aristocratisch huis creëren, zijn in dit museum te bewonderen.

Bezoek het Correale museum

Historische muren en stadswal

Een deel van de oude Griekse verdedigingsmuur van Sorrento, Bastione di Parsano genaamd, staat nog fier overeind. Je kunt de muur net ten zuiden van het stadshart bewonderen. Deze muren verdedigde Sorrento in de middeleeuwen. De wederopbouw van de stad werd pas in 1561 voltooid, na de Turkse invasie. Na een recente restauratie in 2010 is een deel van de muren bij de poort Porta Parsano te bezoeken.

Sorrento

Tarantella

Een van de herinneringen die je zeker meeneemt uit Sorrento, is die aan de volksdans tarantella. De oorsprong van de dans is niet geheel duidelijk. De dans kan vernoemd zijn naar de stad Taranto, of naar de giftige spin de tarantula, wiens beet de dansbewegingen veroorzaakt. De dans werd vooral door de boeren gebruikt om belangrijke momenten te vieren, zoals het slagen van de wijnoogst. Deze dans is welbekend in het zuiden van Italië, maar heeft de meeste bekendheid in Sorrento verkregen vanwege de bewegingen, de kostuums, het ritme en de levendige teksten.

De volksdans tarantella
Ballon!