Bologna, Emilia-Romagna

Bologna De Rode, De Dikke, De buik van Italië en De Geleerde: op het gebied van bijnamen komt Bologna niets tekort. Het Noord-Italiaanse Bologna dankt deze namen aan zijn roodgekleurde daken, de rijke keuken en vele studenten. De universiteit werd gebouwd in de elfde eeuw en was daarmee de eerste van heel Europa. Nog altijd heeft de stad een goed bewaard gebleven historisch centrum. Hier slenter je rond, op zoek naar de lekkerste gerechten van de stad die bekend staat om zijn Bolognese. Deze vind je onder meer op de middeleeuwse markt van Quadrilatero of in een van de kelderrestaurants. Onder de spectaculaire booggalerijen, zo’n veertig kilometer in totaal, vind je originele boetiekjes en gezellige cafés. En wil je zelf zien of de daken van Bologna echt zo rood zijn? Beklim dan de smalle trappen van de scheve Asinelli-toren, voor het mooiste uitzicht over deze typisch Italiaanse stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Piazza Maggiore

Dit is het belangrijkste plein van Bologna en het figuurlijke middelpunt van de stad. Aan het plein liggen historische gebouwen zoals de Sint Petroniusbasiliek en diverse palazzo’s. Hier zijn terrassen, sfeervolle straatjes en het toeristische informatiecentrum van Bologna. Doordat het plein een ontmoetingspunt is voor straatartiesten en studenten, hangt hier tot laat in de avond een gezellige sfeer. Direct aan het Piazza Maggiore grenst een kleiner pleintje, het Piazza del Nettuno. Dit plein is vernoemd naar een grote fontein uit 1565, met daarop beelden van de zeegod Neptunus en vier zeemeerminnen.

Piazza Maggiore Bologna

Sint Petroniusbasiliek

Deze basiliek is misschien wel het meest opvallende gebouw aan het Piazza Maggiore. Het heeft namelijk niet het doorsnee uiterlijk van een kerk. Ooit was het de bedoeling dat deze kerk groter zou worden dan de bekende Sint Pieter in Rome. Toen dit de Paus ter ore kwam, stak hij hier direct een stokje voor. De kerk is daardoor zowel van binnen als van buiten nooit afgebouwd. Het resultaat is een sober maar opvallend uiterlijk. Toch is de Sint Petroniusbasiliek, met een lengte van 132 meter en een breedte van 66 meter, nog altijd een van de grootste kerken ter wereld.

Sint Petroniusbasiliek Bologna

Quadrilatero District

Een van de leukste bezienswaardigheden van Bologna is het Quadrilatero District. Dit is een verzameling van kleine straatjes waar kooplui hun lekkerste etenswaren tentoonstellen. Hier ervaar je goed waarom Bologna ook wel ‘de buik van Italië’ wordt genoemd. Je kijkt je ogen uit naar etalages vol prachtige kazen, vers gemaakte pastasoorten, verse worsten, groenten, fruit en vis. Deze handelszone bestaat al sinds de veertiende eeuw en ligt in het hart van Bologna, vlak bij het Piazza Maggiore.

Quadrilatero district Bologna

De Asinelli-toren

Deze torens stammen uit de middeleeuwen. Rijke families lieten destijds hun eigen toren bouwen, als symbool van hun macht en rijkdom. De toren van Asinelli staat naast die van Garisenda. Deze twee smalle torens zijn scheef en hellen naar elkaar toe, wat een bijzonder gezicht oplevert. Je kunt de bijna honderd meter hoge toren van Asinelli beklimmen, al dien je daarvoor wel een goede conditie en geen hoogtevrees te hebben. De bijna vijfhonderd treden zijn namelijk smal, steil en kunnen aardig kraken. Wie het aandurft, wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de rode daken van Bologna. Reserveer je kaartje en tijdstip vooraf, want er kunnen slechts enkele mensen tegelijkertijd de toren betreden. Kaartjes zijn te koop bij het toeristische informatiecentrum op het Piazza Maggiore.

De Asinelli en Garisenda toren

Piazza Santo Stefano

Hoewel dit niet het grootste plein van Bologna is, is het volgens de inwoners wel het mooiste van de stad. Het ontmoetingspunt wordt omringd door bogen en diverse kerkelijke gebouwen, waaronder de basiliek van Sint Stefanus.

Piazza Santo Stefano Bologna

Booggalerijen

Opvallend in Bologna zijn de vele booggalerijen. In totaal heeft de stad maar liefst zo’n veertig kilometer ervan. Ze zijn niet alleen fotogeniek en sfeervol om te zien, maar ook bijzonder praktisch. De booggalerijen bieden namelijk verkoeling in de warme zomermaanden en beschutting tegen de regen. Onder de kleurrijke bogen zitten allerlei winkeltjes, cafés, restaurants en historische bouwwerken verstopt.

Bogen in Bologna

Omgeving

Het ijsmuseum van Carpigiani

Op tien kilometer van Bologna ligt een heus ijsmuseum. Het is gevestigd in de fabriek van Carpigiani, een maker van ijsmachines. Tijdens een rondleiding vertelt een gids alles over de kunst van echt Italiaans ijs. Ook zie je oude ijsmachines, mooie reclameposters en archieffoto’s. De echte liefhebbers kunnen tijdens een workshop zelf de kneepjes van het vak leren. Het museum is gesloten op zondag en maandag. Vooraf reserveren is verplicht.

Breng een bezoek aan het ijsmuseum van Carpigiani

Het kasteel van Rocchetta Mattei

Dit bijzondere kasteel ligt op een uurtje rijden van Bologna (vijftig kilometer), in de Apennijnen. Wat het zo mooi maakt, is dat het een mix van verschillende bouwstijlen is. De bouw startte in het jaar 1850. Je ziet hier zowel middeleeuwse als Moorse bouwkunst terug. Ook van binnen is het kasteel erg indrukwekkend. Het kasteel is alleen geopend op zaterdagen en zondagen. Vooraf reserveren is verplicht.

Rocchetta Mattei kasteel Bologna

Vervoer

Luchthaven

De luchthaven van Bologna ligt op slechts tien kilometer van het stadscentrum. Dankzij de speciale busverbinding met de luchthaven, sta je binnen een mum van tijd in de stad.

Te voet

Hoewel Bologna een grote stad is, liggen de belangrijkste bezienswaardigheden in het historische centrum dicht bij elkaar. Deze kun je gemakkelijk te voet bezoeken.

Openbaar vervoer

Bologna heeft een goed busnetwerk. Er zijn diverse soorten kaartjes te koop, die in geldigheid variëren van enkele uren tot een dag. Hoewel het centrum van Bologna prima te voet te verkennen is, kan de bus handig zijn voor het ontdekken van de omgeving buiten het oude centrum. Ook heeft Bologna diverse treinstations, van waaruit omliggende steden als Florence bereikbaar zijn.

Geschiedenis

Bologna, in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna, is een van de grootste steden van Italië. De stad werd gesticht rond 500 voor Christus. De plaats kwam achtereenvolgens in handen van de Etrusken, de Kelten en de Romeinen. In de middeleeuwen was Bologna een van de grootste steden in Europa. Dit kwam door de universiteit van de stad. Deze werd opgericht in het jaar 1088 en was daarmee de eerste universiteit van heel Europa. De universiteit trok studenten en geleerden van heinde en ver. Door de snelle bevolkingsgroei ontstond al snel een tekort aan huizen. Om te voorkomen dat de straten teveel volgebouwd en daardoor te smal zouden worden, bedacht het stadsbestuur van Bologna een slimme oplossing. Huiseigenaren kregen toestemming om hun woning uit te breiden met kamers op de eerste verdieping. Deze kamers steunden op pilaren boven de grond. Zo ontstonden de beroemde booggalerijen waar Bologna nog altijd om bekend staat.

Ook was Bologna ooit ‘het Amsterdam van Italië’. Tussen de twaalfde en zestiende eeuw had de Italiaanse stad een uitgebreid netwerk van grachten en kanalen. Deze verbonden Bologna met belangrijke rivieren in de regio. Deze kanalen waren van levensbelang voor de vele graanmolens en spinnerijen in de stad. Hoewel veel kanalen inmiddels zijn gedempt, zijn ze op sommige plekken in het centrum nog te vinden. De industrie zorgde er tevens voor dat Bologna in de middeleeuwen een zeer welvarende stad werd. De rijke families van Bologna lieten hun macht graag zien door het bouwen van hoge, smalle torens. Daardoor kreeg de stad de bijnaam ‘stad van de honderden torens’. Vandaag de dag zijn hiervan nog enkele exemplaren over. Een goed voorbeeld hiervan is de scheve toren van Asinelli, die je kunt beklimmen voor een goed uitzicht over de stad.

Ballon!