Parma, Emilia-Romagna

Parma Parma is een stad voor fijnproevers. De ‘voedselhoofdstad' van Italië is bekend van specialiteiten als parmaham en Parmezaanse kaas. Ook wat betreft cultuur en geschiedenis is het hier smullen. Begin je stadswandeling bij de kathedraal en de achthoekige doopkapel, uitgevoerd in roze marmer. Binnen bewonder je de meest fantastische fresco’s. Bezoek daarna het indrukwekkende Farnese theater, dat helemaal van hout is, en probeer een kaartje voor de opera te bemachtigen. Wandel door het Parco Ducale of neem een aperitivo op het statige Piazza Garibaldi. Veel bezienswaardigheden dankt Parma aan de invloedrijke familie Farnese en Marie Louise, de tweede vrouw van Napoleon. Zij maakten van Parma een machtige, statige stad.. en dat proef je nog steeds!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal

Van buiten ziet de elfde-eeuwse kathedraal van Parma er sober uit. Laat dit je echter niet tegenhouden om binnen te kijken. Binnen vind je namelijk veel pracht en praal. Een groot deel van de binnenkant is bedekt met kleurrijke fresco’s. De bekendste daarvan is de ten hemelopgang van Maria van de Renaissanceschilder Correggio. Deze schildering trekt je blik direct naar de grote koepel. Het contrast tussen de binnen- en buitenkant maakt de kathedraal van Parma een van de mooiste Romaanse kerken van Noord-Italië. Een bezoek is bovendien gratis.

Kathedraal Parma

Achthoekige doopkapel

Samen met de kathedraal vormt de doopkapel het meesterwerk van de stad. Het achthoekige gebouw is uitgevoerd in roze en goud-wit marmer. Van buiten ziet het baptisterium uit 1307 er al mooi uit, maar dat is eigenlijk niets vergeleken met de binnenkant. Benedetto Antelami zorgde voor Bijbelse fresco’s en een prachtig beschilderde koepel, waardoor je voortdurend naar boven zal staren. De fresco’s symboliseren alle maanden van het jaar, waarbij elke maand zijn eigen ambacht heeft. Van houthakken in december tot de korenoogst in juni. Elke maand heeft bovendien zijn eigen sterrenbeeld in de schilderingen. Wat de doopkapel verder bijzonder maakt, is dat de bouwstijl een mix is van Romaanse en Gotische architectuur. Daarmee staat het gebouw symbool voor deze overgang van bouwstijlen.

Doopkapel Parma

Proef Italiaanse specialiteiten

Parma is ontzettend trots op haar streekproducten. De bekendste specialiteiten zijn parmaham (prosciutto di Parma) en Parmigiano Reggiano, oftewel Parmezaanse kaas. De ‘koning der kazen’ is een sterke smaakmaker in menig gerecht. Maar dat is niet het enige waar je van kunt smullen in Parma. Probeer ook eens carciofa (een soort quiche), spaccaballe (broodje met geroosterd varkensvlees) en tortelli di Parma (gevulde pastakussentjes). Of vraag bij de bakker om een tortelli dulci. Deze kussentjes hebben een zoete vulling, meestal van marmelade. Bezoek een delicatessenwinkel, struin langs de kraampjes in de overdekte markthal of ga mee op een food-tour. Tijdens een kookworkshop leer je de specialiteiten zelf bereiden. Een ding is zeker: in Parma kun je je buikje rond eten.

Parmaham Parma

Piazza Garibaldi

Piazza Garibaldi is het middelpunt van de stad. Hier zie je terug dat Parma een kleine hoofdstad is geweest. In de zestiende eeuw werd het namelijk de hoofdstad van het Hertogdom van Parma en Piacenza. Het bewind werd gevoerd door de machtige familie Farnese, die veel aandacht besteedde aan de verfraaiing van de stad. De straten die naar het plein leiden, zoals de Strada della Repubblica, Strada Garibaldi en Strada Mazzinni, hebben elegante booggalerijen. Deze bieden een dak aan winkels vol merken. Op het plein zelf zetelen de Parmezanen zich graag op een terras, voor een aperitivo (een drankje en lichte maaltijd aan het eind van de middag). Hier is het kijken en bekeken worden!

Piazza Garibaldi Parma

Teatro Farnese

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Parma is het houten Farnese theater uit 1618. Met plaats voor meer dan 4.000 toeschouwers was dit een van de grootste theaters in Italië. Toen de bouw na meer dan tien jaar was voltooid, vonden hier prachtige voorstellingen plaats. Het meest spectaculair waren de zeeslagen, waarbij er echt water in het theater werd gepompt en het decor bewoog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel verwoest, maar het theater is met oog voor detail gerestaureerd. Daardoor kun je het theater nog wel bekijken, maar om verdere schade te voorkomen wordt het niet meer gebruikt. Het houtwerk is indrukwekkend en de versieringen zijn verfijnd. De toegang gaat via Palazzo della Pilotta.

Pilotta paleis in Parma

Palazzo della Pilotta

Het Palazzo della Pilotta is een complex van gebouwen uit verschillende perioden. Het paleis was van de invloedrijke familie Farnese. Je vindt er het spectaculaire houten Teatro Farnese, het Archeologisch Museum en de Nationale Galerij (Pinacoteca Nazionale) vol schilderijen. Met werken van Leonardo da Vinci, Correggio, Van Dyck, Canaletto en Holbein is dit een feest voor kunstliefhebbers. Een van de pronkstukken is het marmeren standbeeld van Marie Louise, de tweede vrouw van Napoleon. Neem tot slot een kijkje in de Palatijnse bibliotheek (Biblioteca Palatina), oftewel ‘de bibliotheek van het paleis’.

Pilotta paleis in Parma

San Giovanni Evangelista kerk

Achter de kathedraal van Parma staat de Renaissance-kerk San Giovanni Evangelista. De kerk hoort bij een complex dat eveneens een klooster en een apotheek omvat. Hoewel je dit tegenwoordig nauwelijks nog ziet, was het vroeger heel normaal dat een klooster zijn eigen apotheek had. De monniken verkochten er middelen tegen allerlei kwaaltjes. In de kerk uit 1510 bekijk je nog meer fresco’s van Correggio, de Renaissanceschilder die ook fresco’s in de grote kathedraal maakte. Toegang tot de kerk is gratis.

San Giovanni Evangelista kerk Parma

Parco Ducale

Een groen rustpunt middenin de stad, dat is Parco Ducale. Dit stadspark grenst deels aan de Parmarivier die de stad doorkruist. Oorspronkelijk waren dit de tuinen van het hertogelijk paleis, ontstaan in 1560. Enkele eeuwen later werden de tuinen opengesteld voor het publiek door Marie Louise. Zij was als tweede echtgenote van Napoleon niet alleen de keizerin van Frankrijk, maar later ook de hertogin van Parma. Struin tijdens je stadswandeling door Parma zeker even over de brede paden van dit mooie park. Voor de inwoners van Parma is dit de favoriete plek om te wandelen en hardlopen.

Parco Ducale Parma

Opera

Heb je altijd al een Italiaanse opera willen bijwonen? Dan ben je in Parma aan het juiste adres. De Italiaanse stad is onder andere bekend om de beroemde operacomponist Giuseppe Verdi. Het plaatselijke vliegveld werd zelfs naar hem vernoemd. Het Operahuis in Parma (Teatro Regio di Parma) is van binnen prachtig uitgerust met rood fluweel en decadente gouden accenten. Om een toegangskaartje te bemachtigen, moet je er ruim op tijd bij zijn. De gelukkigen die daarin slagen, genieten hier van typisch Italiaanse opera.

Opera, Regio theater Parma

Omgeving

Kasteel van Torrechiara

Op de heuvels rond Parma stonden vroeger veel kastelen. Het kasteel van Torrechiara is goed bewaard gebleven. Het staat op dertig minuten rijden van Parma en is al van ver zichtbaar. Het kasteel was bedoeld als liefdesnest voor een hertog en zijn minnares. De bouwstijlen van de middeleeuwen en Renaissance komen hier samen. Van binnen is het kasteel grotendeels leeg; de hoofdattractie zit op de muren. De binnenkant is namelijk beschilderd met talloze vijftiende- en zestiende-eeuwse fresco’s.

Kasteel van Torrechiara Parma

Ferrari-museum Maranello

Autoliefhebbers racen vanuit Parma in een uurtje naar Maranello. Hier staat het Ferrari-museum, waar alles in het teken staat van het befaamde automerk met paardenlogo. Bekijk vele Ferrari’s, van kleine schaalmodellen tot de peperdure echte exemplaren. Ook leer je meer over de geschiedenis van het automerk en over wat er onder de motorkap zit. Een deel van het museum is gewijd aan het succes van Ferrari in de Formule 1, met Formule 1-wagens en memorabilia van bekende coureurs als Nikki Lauda en Michael Schumacher. De regio Emilia-Romagna, waartoe Parma behoort, heeft ook nog musea gewijd aan Lamborghini, Ducati en Maserati.

Ferrarimuseum Maranello

Modena

Op zestig kilometer van Parma vind je de gezellige studentenstad Modena. In tegenstelling tot Parma zijn er weinig bekende bezienswaardigheden. Het leukste is hier om gewoon door de straatjes te lopen en de sfeer te proeven. De blikvanger tijdens een stadswandeling is de twaalfde-eeuwse kathedraal. Deze staat samen met het aangrenzende plein op de Werelderfgoedlijst. Struin daarna door de overdekte markthal, bekijk het Palazzo Ducale di Modena en bewonder de kunstcollectie van het Palazzo dei Musei. Modena heeft bovendien een Ferrari-museum, waar je weer andere dingen ziet dan in het Ferrari-museum in Maranello.

Modena Parma
Ballon!