Ravenna, Emilia-Romagna

Mozaieken Ravenna Wie Ravenna zegt, zegt mozaïeken en UNESCO Werelderfgoed. Hier staat de stad in het noorden van Italië namelijk om bekend. Verspreid door Ravenna liggen monumenten als het mausoleum van Galla Placidia en de basiliek van San Vitale. Tijdens een bezoek schitteren duizenden gekleurde steentjes je tegemoet. De monumenten zijn namelijk versierd met talloze vroegchristelijke en Byzantijnse mozaïeken. Die rijkdom komt doordat Ravenna niet alleen de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk was, maar ook een belangrijke voorstad van het Byzantijnse Rijk. Ravenna is niet groot, dus voor het centrum heb je aan een dag voldoende. Omdat Ravenna vaak (onterecht!) wordt overgeslagen, hoef je de monumenten bovendien met minder toeristen te delen dan in andere kunststeden in Italië.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mozaïeken en werelderfgoed in Ravenna

Ravenna is de stad van de mozaïeken. In de vijfde eeuw was dit de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Later werd het een voorpost van het Byzantijnse Rijk. Deze geschiedenis liet in Ravenna een spoor van schitterende steentjes na, verenigd in prachtige mozaïeken van vroegchristelijke en Byzantijnse oorsprong. Veel gebouwen zijn ermee versierd; van de vloeren tot muren en plafonds. Mede dankzij deze kunstwerkjes staan maar liefst acht gebouwen uit Ravenna op de Werelderfgoedlijst. Het erfgoed omvat de basilieken van San Vitale, Sant Apollinare Nuovo en Sant Apollinare in Classe. Ook het mausoleum van Galla Placidia, het mausoleum van Theodorik, de doopkapel van Neon, de Ariaanse doopkapel en de Aartsbisschoppelijke kapel staan op deze prestigieuze lijst. Al deze gebouwen stammen uit de vijfde en zesde eeuw. Er zijn combinatietickets verkrijgbaar. Het mausoleum van Theodorik en de Sant Apollinare in Classe basiliek liggen net buiten Ravenna.

Mozaïeken Ravenna

Basiliek van San Vitale

Een van de mooiste monumenten in Ravenna is de basiliek van San Vitale. Van buiten is het gebouw mooi, maar binnen wordt het pas echt indrukwekkend. Elke muur en boog van deze kerk is namelijk versierd met mozaïeken. De kleurige steentjes verbeelden een jonge Christus die op bezoek gaat bij de Byzantijnse keizer Justinianus. De gouden, groene en blauwe steentjes blijven je aandacht trekken. De achthoekige kerk werd gebouwd in 526 en is een mix van Byzantijnse en Romeinse elementen. Het is tevens een van de oudste christelijke kerken in Italië. Op hetzelfde terrein als de San Vitale basiliek staat ook het mausoleum van Galla Placidia.

San Vitale Ravenna

Mausoleum van Galla Placidia

Als je door de achtertuin van de San Vitale basiliek loopt, zie je een klein bakstenen gebouw staan. In eerste instantie lijkt het niets bijzonders. Sla het gebouwtje echter niet over, maar neem zeker een kijkje binnen. De wanden zijn namelijk versierd met eeuwenoude Romeinse mozaïeken. Een van de mooiste is een mozaïek van de sterrenhemel op het plafond. Dit is het mausoleum van Galla Placidia. Zij was de dochter, zus, vrouw en zelfs moeder van diverse Romeinse keizers. Hoewel ze er niet ligt begraven, werd het gebouw met dit doel in gedachten wel prachtig versierd.

Mozaiek Ravenna

Basiliek Sant Apollinare Nuovo

Veel gebouwen in Ravenna die nu kerken zijn, werden in de tijd van de Romeinen en Byzantijnen als paleizen gebruikt. Zo ook de Sant Apollinare Nuovo basiliek. Dit is het vroegere paleis van keizer Justinianus I. De 24 marmeren zuilen zijn indrukwekkend, maar de mozaïeken zijn eigenlijk nog mooier. Het heiligdom heeft zelfs een van de grootste mozaïeken ter wereld. Verspreid over drie delen vertellen de kleurrijke steentjes het leven van Jezus Christus, verschillende profeten en heiligen. Ook zijn er verwijzingen naar het paleis van Theodorik (de koning van de Goten) en de cultus van Arian, een stroming binnen het Christendom. Het geheel is prachtig om te zien.

Sant Apollinare Ravenna

Piazza del Popolo

Dit ‘volksplein’, zoals de naam in het Italiaans betekent, is een van de mooiste pleinen van Ravenna. Je herkent het plein aan twee Venetiaanse zuilen met de heiligen Vitale en Apollinare erop. Ook het Palazzo Communale en het Palazzo Veneziano liggen aan het Piazza del Popolo. Vanwege de centrale ligging, met veel bezienswaardigheden op loopafstand, is dit plein een goed startpunt voor je verkenning van Ravenna. De gezellige terrasjes aan de rand van het plein zijn bovendien een fijn rustpunt.

Piazza del Popolo Ravenna

Kunstmuseum

Wil je wel iets meekrijgen van de geschiedenis en kunst van Ravenna, maar niet de hele dag alle verschillende kerken en monumenten langs hoeven gaan? Dan is het Kunstmuseum van Ravenna een aanrader. Je vindt dit museum in een voormalig klooster uit de zestiende eeuw. Dit staat vlakbij de basiliek van Sant Apollinare Nuovo. Bijzonder is dat het museum niet alleen eeuwenoude kunst heeft, maar ook moderne werken. De oudste stukken uit de collectie gaan terug tot de veertiende eeuw. Ook zijn er mozaïeken. Het Kunstmuseum is op maandag gesloten.

Kunstmuseum Ravenna

Dante’s graftombe

Dante Alighieri was een beroemde Italiaanse dichter. In zijn bekendste werk beschrijft hij een reis door de hel, het vagevuur en het paradijs. De poëet woonde de laatste jaren van zijn leven in Ravenna, waar hij in 1321 overleed. Hij was dol op Ravenna, in het bijzonder op de mozaïeken van de stad. Dante’s sarcofaag staat in een klein, eenvoudig gebouw in Ravenna. Het staat naast de San Francisco kerk, die ook interessant is om te bezoeken. Zorg dan wel dat je wat muntgeld bij je hebt. Tegen een inworp van enkele munten gaat namelijk het licht onder het altaar aan. Je ziet dan een crypte die is volgelopen met water en waar zelfs vissen in zwemmen.

Omgeving

Safaripark Ravenna

Buiten Ravenna ligt een dierentuin die net even anders is. Hier wonen 400 verschillende diersoorten, waaronder tijgers, olifanten en nijlpaarden. Je kunt met je eigen auto een route door het park rijden. Daarnaast kun je met een elektrische auto van het park of de speciale trein van het dierenpark op safari. Hoeveel diersoorten weet jij te spotten?

Safaripark tijger Ravenna

Bologna

Een uur rijden landinwaarts van Ravenna ligt Bologna, ‘de buik van Italië’. Bologna is een gezellige studentenstad, die je dankzij het compacte centrum prima in een dag kunt ontdekken. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Wandel door het Quadrilatero Food District op zoek naar lokale specialiteiten en beklim daarna de scheve Asinelli-toren. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de gele muren en rode daken van Bologna. Dankzij de kilometers aan booggalerijen wandel je ook hartje zomer vaak in de schaduw. Bekijk daarna de kathedraal op het Piazza Maggiore. Dit had de meest spectaculaire kathedraal van Italië moeten worden, maar door inmenging van de Paus werd het gebouw nooit helemaal voltooid.

Palazzo d'Accursio, Bologna

Po-delta

In de omgeving van Ravenna vind je het Nationaal Park van de Po-delta. Dit natuurgebied, dat is vernoemd naar de Po-rivier, staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verken het park op de fiets, te voet of tijdens een boottocht. Huur een fiets bij het bezoekerscentrum en laat je daarbij meteen vertellen over de mooiste routes. En neem gerust een verrekijker mee, want voor vogelaars is de Po-delta een klein paradijs. Onder de 300 vogelsoorten die het park hun thuis noemen, zijn ook ijsvogels en zelfs flamingo’s. Als je van natuur en vogels houdt, is het grootste wetlands-gebied van Italië zeker de moeite waard.

Po-delta Ferrara

Rimini

Rimini is de grootste badplaats van de regio Emilia-Romagna. De stad aan de Adriatische Kust wordt dan ook vaak genoemd in combinatie met drukke stranden en examenreizen. Een kant van Rimini waar je minder vaak over hoort, is die van cultuur en geschiedenis. Bekijk bijvoorbeeld de grote witte kerk Tempio Malatestiano, de Triomfboog van Augustus en de Brug van Tiberius. Zoek daarna een gezellige kleine strandtent op, want ondanks de populariteit van Rimini zijn die hier zeker nog wel te vinden.

Strand Rimini

Comacchio

De bijnaam van Comacchio is al veelbelovend, want het stadje wordt ook wel Klein Venetië genoemd. Comacchio is gebouwd op dertien eilanden die met bruggen verbonden zijn. Dit heeft de fotogenieke stad zijn bijnaam opgeleverd. Vergeet je camera niet, want de huizen langs het Canale Maggiore en de bruggen zijn erg mooi om te zien. Wil je de specialiteit van Comacchio proeven? Schuif dan aan voor een bordje verse paling. Behalve de bruggen staat Comacchio namelijk bekend om de vangst van palingen, die in de lagune voor Comacchio rondzwemmen. Je bereikt Comacchio in drie kwartier rijden vanuit Ravenna.

Comacchio

San Marino

Tijdens je rondreis door het noorden van Italië heb je de kans om een van de kleinste landen ter wereld te bezoeken. Op ongeveer een uur rijden van Ravenna ligt namelijk het ministaatje San Marino. Hoewel het een kleine natie is, is San Marino een van de rijkste landen ter wereld per hoofd van de bevolking. Een dag is meer dan voldoende voor een bezoek. Een van de mooiste bezienswaardigheden is het Guaita-fort. Deze toren diende in de elfde eeuw als gevangenis en staat op de Werelderfgoedlijst. Bekijk daarna het uitzicht vanuit de kabelbaan en wandel langs het Palazzo Pubblico en de San Marino-kathedraal. Of ga shoppen, want dat kan hier belastingvrij! Vergeet tot slot niet om een stempel in je paspoort te laten zetten.

San  Marino

Pretpark Mirabilianda

Even wat anders dan cultuur en historie tijdens je Italië rondreis? Of gewoon zin in een dagje uit voor de hele familie? Bezoek dan Mirabilianda, een van de populairste pretparken van het land. Het ligt ongeveer twintig minuten buiten Ravenna. Het attractiepark heeft ritten waar je gegarandeerd een adrenalinestoot van krijgt, zoals de spectaculaire achtbaan Katun. Daarnaast zijn er attracties voor de hele familie. Het reuzenrad van Mirabilianda behoort met zijn negentig meter tot een van de hoogste van Europa. Verder heeft Mirabilianda nog een apart gedeelte met waterattracties, genaamd Mirabilianda Beach.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!