Reisinfo Friuli-Venezia Giulia, Italië

De regio Friuli in het noordoosten van Italië is een nog vrij onbekende stop tijdens een rondreis in Italië, maar is een bezoek meer dan waard. Je vindt hier niet alleen de invloeden van de Romeinen terug, de natuur is ook nog eens adembenemend mooi. Friuli ligt op de grens met Oostenrijk en Slovenië en biedt een veelzijdigheid aan landschappen. Van de Alpen in het noorden, glooiende heuvels, bossen, wijngaarden in het centrale gedeelte van de regio tot langgerekte zandstranden aan de Adriatische kust.

Triëstin Friuli-Venezia Giulia, Italië
Algemene foto van ijs Italië

Deze pittoreske regio barst van de knusse middeleeuwse dorpen, romantische kastelen en kerken. Bovendien is Friuli minder bekend, waardoor het een vrij rustige, wat minder toeristische streek is. De hoofdstad van de regio, Triëst, wordt ook wel de koffiestad genoemd en is de geboorteplaats van het koffiemerk Illy. Een ander populair drankje is de lokale Spritz Bianco, de witte versie van de kleurrijke cocktail Aperol. Al wandelend is Triëst het beste te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld Piazza Unità d’Italia, een groot plein met uitzicht op zee omgegeven door majestueuze gebouwen. Ieder jaar is de Golf van Triëst het decor voor de beroemdste regatta van het Middellandse Zeegebied: La Barcolana. Verder vind je langs de Riviéra een aantal prachtige kastelen, waaronder Castello di Miramare. Dit kasteel met uitzicht op zee is omringd door botanische tuinen.

Natuurliefhebbers zijn op de goede plek in Friuli. Het afwisselende landschap is een waar fietsparadijs. Een dagje lekker toeren doe je bijvoorbeeld vanuit Aquileia, ten zuiden van Triëst. Ook een van de bekendere fietsroutes, de FVG3, is goed te doen voor de gematigde fietser en leidt je langs de rand van UNESCO Werelderfgoed de Dolomieten. De fanatiekeling kan zich uitleven in het noordoosten van Friuli, op de Monte Zocolan. Ten noorden van Triëst vind je een ander natuurwonder. De Grotta Giganta is het grootste grottencomplex ter wereld dat opengesteld is voor publiek. De indrukwekkende grot heeft een lengte van 280 meter, is 65 meter breed en ruim 100 meter hoog.

Rondreizen door Friuli, Italië

Een aantal van onze Italië-rondreizen gaan door de regio Friuli. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Betoverende meren en de Dolomieten

Deze afwisselende camperrondreis combineert de beroemde Italiaanse meren met de indrukwekkende bergketen, de Dolomieten. Maak een boottocht over het Comomeer, bewonder botanische tuinen en eilanden bij het Lago Maggiore en de geniet van de groene, minder toeristische noordkust van het Gardameer. Je eindigt bij de indrukwekkende pieken van de Dolomieten waar je heerlijk kunt wandelen en mountainbiken.

VerbaniaMisurinaAdamella BrentaBellagio
Voorbeeldreis: Nationale Parken in de bergen

Natuurliefhebbers opgelet, tijdens deze camperrondreis bezoek je de mooiste natuurparken middenin de bergen. Adembenemende uitzichten, kronkelende bergwegen en ontelbare wandelmogelijkheden wachten op je. Je begint in het Zwarte Woud, om verder te rijden naar de Bodensee en het bergdorp Davos. Bedwing jij de passen van Nationaal Park Stelvio op de fiets of toch liever met je camper? Snuif de Italiaanse sfeer op in Lugano, voordat je gaat wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso. De laatste stop is Natuurpark du Haut-Jura in Frankrijk, waar natuur en lekker eten hand in hand gaan.

SaarschleifeNationaal Park EifelKeulenBodensee
Ballon!