Reisinfo Friuli-Venezia Giulia, Italië

Triëst in Friuli-Venezia Giulia De regio Friuli in het noordoosten van Italië is een nog vrij onbekende regio, maar is een bezoek meer dan waard. Je vindt hier niet alleen de invloeden van de Romeinen terug, de natuur is ook nog eens adembenemend mooi. Friuli ligt op de grens met Oostenrijk en Slovenië en biedt een veelzijdigheid aan landschappen. Van de Alpen in het noorden, glooiende heuvels, bossen, wijngaarden in het centrale gedeelte van de regio tot langgerekte zandstranden aan de Adriatische kust.

Deze pittoreske regio barst van de knusse middeleeuwse dorpen, romantische kastelen en kerken. Bovendien is Friuli minder bekend, waardoor het een vrij rustige, wat minder toeristische streek is. De hoofdstad van de regio, Triëst, wordt ook wel de koffiestad genoemd en is de geboorteplaats van het koffiemerk Illy. Een ander populair drankje is de lokale Spritz Bianco, de witte versie van de kleurrijke cocktail Aperol. Al wandelend is Triëst het beste te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld Piazza Unità d’Italia, een groot plein met uitzicht op zee omgegeven door majestueuze gebouwen. Ieder jaar is de Golf van Triëst het decor voor de beroemdste regatta van het Middellandse Zeegebied: La Barcolana. Verder vind je langs de Riviéra een aantal prachtige kastelen, waaronder Castello di Miramare. Dit kasteel met uitzicht op zee is omringd door botanische tuinen.

Natuurliefhebbers zijn op de goede plek in Friuli. Het afwisselende landschap is een waar fietsparadijs. Een dagje lekker toeren doe je bijvoorbeeld vanuit Aquileia, ten zuiden van Triëst. Ook een van de bekendere fietsroutes, de FVG3, is goed te doen voor de gematigde fietser en leidt je langs de rand van UNESCO Werelderfgoed de Dolomieten. De fanatiekeling kan zich uitleven in het noordoosten van Friuli, op de Monte Zocolan. Ten noorden van Triëst vind je een ander natuurwonder. De Grotta Giganta is het grootste grottencomplex ter wereld dat opengesteld is voor publiek. De indrukwekkende grot heeft een lengte van 280 meter, is 65 meter breed en ruim 100 meter hoog.