Reisinfo Friuli-Venezia Giulia, Italië

De regio Friuli in het noordoosten van Italië is een nog vrij onbekende stop tijdens een rondreis in Italië, maar is een bezoek meer dan waard. Je vindt hier niet alleen de invloeden van de Romeinen terug, de natuur is ook nog eens adembenemend mooi. Friuli ligt op de grens met Oostenrijk en Slovenië en biedt een veelzijdigheid aan landschappen. Van de Alpen in het noorden, glooiende heuvels, bossen, wijngaarden in het centrale gedeelte van de regio tot langgerekte zandstranden aan de Adriatische kust.

Triëstin Friuli-Venezia Giulia, Italië
Algemene foto van ijs Italië

Deze pittoreske regio barst van de knusse middeleeuwse dorpen, romantische kastelen en kerken. Bovendien is Friuli minder bekend, waardoor het een vrij rustige, wat minder toeristische streek is. De hoofdstad van de regio, Triëst, wordt ook wel de koffiestad genoemd en is de geboorteplaats van het koffiemerk Illy. Een ander populair drankje is de lokale Spritz Bianco, de witte versie van de kleurrijke cocktail Aperol. Al wandelend is Triëst het beste te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld Piazza Unità d’Italia, een groot plein met uitzicht op zee omgegeven door majestueuze gebouwen. Ieder jaar is de Golf van Triëst het decor voor de beroemdste regatta van het Middellandse Zeegebied: La Barcolana. Verder vind je langs de Riviéra een aantal prachtige kastelen, waaronder Castello di Miramare. Dit kasteel met uitzicht op zee is omringd door botanische tuinen.

Natuurliefhebbers zijn op de goede plek in Friuli. Het afwisselende landschap is een waar fietsparadijs. Een dagje lekker toeren doe je bijvoorbeeld vanuit Aquileia, ten zuiden van Triëst. Ook een van de bekendere fietsroutes, de FVG3, is goed te doen voor de gematigde fietser en leidt je langs de rand van UNESCO Werelderfgoed de Dolomieten. De fanatiekeling kan zich uitleven in het noordoosten van Friuli, op de Monte Zocolan. Ten noorden van Triëst vind je een ander natuurwonder. De Grotta Giganta is het grootste grottencomplex ter wereld dat opengesteld is voor publiek. De indrukwekkende grot heeft een lengte van 280 meter, is 65 meter breed en ruim 100 meter hoog.

Rondreizen door Italië

Bekijk hieronder een paar van onze mooiste Italië-rondreizen. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Maak kennis met het onontdekte Zuid-Italië. Je reist van Napels naar de hak van de laars, Apulië (ook wel Puglia genoemd) en door Calabrië. Nadat je de straat van Messina bent overgestoken, kom je aan op het intrigerende eiland Sicilië.

PalermoStromboliAlberobelloPizza in Napels

Hoofdstad Rome, de nationale parken Abruzzo en Gargano en de pittoreske baaitjes aan de Adriatische en Tyrreense zee wisselen elkaar moeiteloos af. Deze fly-drive laat je kennis maken met de authentieke regio's Apulië, Basilicata en de Abruzzen. Een nog wat onontdekt gebied waar je bergen, vissersdorpjes en de indrukwekkende grotwoningen van Matera gaat bewonderen. De wereldberoemde Amalfikust en de bedolven stad Pompeï zijn de afsluiters van deze afwisselende autorondreis.

AmalfiAbdij, PolignanoGarganoColosseum, Rome

De panoramische Amalfikust wordt een van de mooiste kustlijnen ter wereld genoemd. Dit prachtige gebied in het zuiden van Italië heeft een rotsachtige kust met pittoreske dorpjes, citroenboomgaarden en prachtige baaien. Je bezoekt hoogtepunten als de bedolven stad Pompeï en schilderachtige plaatsjes als Positano en Amalfi waar de kust haar naam aan te danken heeft. De reis begint echter in de rumoerige, puur Italiaanse stad Napels, waar de beroemde pizza Margherita zijn oorsprong vindt. Ook het romantische Sorrento staat op het programma.

AmalfiPositanoSorrentoNapels
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!