Rome, Lazio

Rome St Pieter Rome staat ook wel bekend als de Eeuwige Stad. Volgens de mythe werd Rome op 21 april 753 voor Christus gesticht door Romulus en Remus. Voor die tijd woonden er wel al mensen in het gebied, maar was het nog niet erg georganiseerd. Tegenwoordig wandel je in deze fantastische stad tussen de vele overblijfselen van de rijke Romeinse geschiedenis. Ook kun je er de mooiste kunstmusea bezoeken of genieten van de heerlijke Italiaanse keuken in een van de vele restaurantjes. Bekijk de ontelbare kerken die de stad heeft of neem juist een kijkje in een van de modernere wijken van Rome. Sfeervolle wijken als Trastevere met terrassen, restaurantjes en gezellige bars maken jouw stadsbezoek compleet. Rome telt zoveel bezienswaardigheden dat je tijdens elk bezoek aan de stad weer iets nieuws zult ontdekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Colosseum

Wie aan Rome denkt, denkt bijna automatisch aan het Colosseum. Dit gigantische amfitheater uit de Romeinse tijd staat symbool voor de stad. Het amfitheater was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk en er werden hier regelmatig gladiatorengevechten en theatervoorstellingen gegeven. Hoewel het gebouw er niet meer volledig zo uit ziet als in haar glorietijd, is het zeker indrukwekkend om te zien. Je kunt het amfitheater individueel bezoeken, maar er zijn ook tours te boeken. Tijdens een tour kom je ook op plekken in het theater waar je zonder gids niet mag komen. Gezien de populariteit van de bezienswaardigheid is het sowieso verstandig om van tevoren online kaartjes te bestellen. Zo ontloop je de langste wachtrijen. Er zijn ook combitickets verkrijgbaar, waarmee je ook het Forum Romanum en Palatijn kunt bezoeken.

Colosseum Rome

Forum Romanum en Palatijn

Wie zich nog verder in de geschiedenis van de stad wil onderdompelen, moet zeker een bezoek brengen aan het Forum Romanum en het nabijgelegen Palatijn. Ooit was het Forum Romanum het bruisende centrum van de stad en met een beetje fantasie kun je je dat nog goed voorstellen. Bekijk de schitterende triomfbogen en tempels terwijl je je voorstelt hoe het leven hier geweest moet zijn. Palatijn is een van de heuvels waar Rome op gebouwd werd. Op deze prachtige heuvel vind je de overblijfselen van de diverse paleizen en tempels van de keizers die hier gewoond hebben. Het huis van Augustus is een van de weinige gebouwen dat echt goed bewaard is gebleven. Toch geven de ruïnes een mooie indruk van de rijke geschiedenis van de plaats. Daarnaast vind je hier een heerlijke tuin, die voor de nodige schaduw en een beetje rust kan zorgen tijdens een warme zomerdag. Vanaf de Palatijn heb je ook een mooi uitzicht over het lager gelegen Forum Romanum.

Forum Romanum Rome

Trevifontein

De Trevifontein is misschien wel de bekendste fontein ter wereld en ook zeker een van de mooiste. Het indrukwekkende kunstwerk is opgetrokken uit wit marmer en er stroomt helderblauw water uit. Als je met je rug naar de fontein gaat staan en met je rechterhand een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit zou dit betekenen dat je ooit nog terugkeert naar de Eeuwige Stad. Gooi je twee muntjes tegelijkertijd, dan zul je volgens de legende de liefde van je leven ontmoeten. Neem sowieso rustig te tijd om alle details van het grote kunstwerk in je op te nemen. Als je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat gaat zullen er minder toeristen rondom de fontein staan, waardoor je meer kans hebt om deze goed te bekijken.

Trevifontein Rome

Pantheon

Op maar zo’n tien minuten lopen vanaf de Trevi fontein vind je nog een bekende bezienswaardigheid. Het Pantheon staat bekend als het best bewaarde gebouw uit de Romeinse tijd in Europa. Zowel de buiten- als binnenkant van het monument zijn adembenemend. Je kunt de tempel gratis bezoeken, maar houd in het hoogseizoen wel rekening met een lange rij. Ook heb je de keuze om een betaalde tour door het gebouw te doen, zodat je meer te weten komt over de geschiedenis van dit bijzondere monument.

Pantheon Rome

Villa Borghese

Ten noorden van het oude centrum van Rome ligt Villa Borghese. In dit grote groene park kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad. Wandel door de prachtige tuinen en kom even volledig tot rust. Ook liggen er een paar interessante musea in het park. Bekijk hier een groot aantal schitterende kunstwerken. Of bezoek de Tempel van Asclepius, gelegen aan een rustgevend meertje. Daarnaast vind je hier Bioparco, een leuke dierentuin en botanische tuin om te bezoeken. Het park is vrij uitgestrekt. Onze tip: huur een fiets!

Villa Borghese Rome

Fietsen huren

In Rome is ontzettend veel te beleven. Als je een manier zoekt om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te ontdekken in een korte tijd, kan het verstandig zijn om een fiets te huren. Zo ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer of een taxi en kun je je toch snel door de stad verplaatsen. Ook is het erg leuk om over bijvoorbeeld de Via Appia te fietsen. Dit is een van de oudste wegen die nog steeds bestaat. Fiets een stuk tussen het groen en stel je voor hoe hier vele beroemde Romeinse keizers met hun legers gemarcheerd hebben.

Fietsen in Rome

Vaticaanstad

Officieel gezien is Vaticaanstad geen onderdeel van Rome, maar een eigen staat. Aangezien het volledig omsloten wordt door Rome, kun je een bezoek aan Rome wel perfect combineren met een bezoek aan Vaticaanstad. Bekijk het gigantische Sint Pietersplein, waar de Paus de bekende diensten tijdens Pasen en Kerstmis houdt. Ook de schitterende Sint Pietersbasiliek is een ware trekpleister. Daarnaast zijn de Vaticaanse Musea interessant om te bekijken. De Vaticaanse Musea bestaan uit 26 losse musea waar je ontelbare kunstschatten uit de hele wereld kunt bewonderen. De Sixtijnse Kapel, met het beroemde schilderwerk van Michelangelo, is de bekendste bezienswaardigheid van de Musea. Of zoek verkoeling in de Vaticaanse Tuinen, die meer dan de helft van het grondgebied van het Vaticaan bestrijken. Om deze Tuinen te bezoeken moet je wel van tevoren een tour boeken. Doe dit online om zo lange wachtrijen te ontlopen.

St Pietersbasiliek Rome

EUR

Ben je op zoek naar een bijzondere buitenwijk van Rome? Neem dan zeker een kijkje in Esposizione Universale di Roma, kortweg EUR. Deze wijk werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling, die in 1942 in Rome plaats zou vinden. Door de Tweede Wereldoorlog is de tentoonstelling er niet gekomen, maar is er in de loop der jaren wel een compleet nieuwe wijk ontstaan. De gebouwen zijn gebouwd naar ideeën van Mussolini, die het klassieke Rome terug wilde laten komen in de nieuwe architectuur. Een van de opvallendste gebouwen is het Palazzo della Civiltà Italiana, dat ook wel het vierkante Colosseum wordt genoemd. Eén blik op het gebouw vertelt je precies waarom. Maar ook het Sportpaleis is een bijzondere verschijning. Dit stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1960. Het dak van het gebouw doet denken aan de dakconstructie van het Pantheon.

EUR Rome

Explora Kindermuseum

Een bezoek aan Rome stroomt vaak over van de prachtige (kunst)musea. Als je echter met kinderen de Eeuwige Stad bezoekt, kunnen zij het na een paar musea of oude bezienswaardigheden wel een beetje gehad hebben. Dan is een uitstapje naar het Explora Kindermuseum een goed idee. Hier kunnen kinderen van alles ontdekken over wetenschap. De tentoonstellingen zijn interactief en spelenderwijs kunnen kinderen (en volwassenen) hier heel erg veel leren.

Explora Kindermuseum Rome

Vervoer

Vervoer en kortingspassen

Er zijn in Rome veel verschillende kortingspassen verkrijgbaar, waarmee je voordelig naar de bekendste bezienswaardigheden kunt. Met de Roma Pass kun je gratis met het openbaar vervoer en naar het Colosseum. Ook kun je sneller naar binnen bij bepaalde bezienswaardigheden, doordat je niet meer in de rij hoeft te staan. Met de Rome City Pass heb je geen gratis openbaar vervoer, maar kun je wel met de Hop-on Hop-off bus mee. Ook is er een aparte pas als je Vaticaanstad wilt bezoeken. Bekijk dus van tevoren goed wat je tijdens jouw citytrip wilt doen, zodat je de juiste pas kunt kiezen. Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal tours door de stad te boeken. Of je nou wandelend, fietsend of per Hop-on Hop-off bus de stad wil ontdekken, er zijn genoeg mogelijkheden. Het is verstandig om voor jouw bezoek aan Rome je citytrip goed te plannen. Van tevoren online kaartjes kopen kan veel wachttijd schelen. Ook kun je dan rustig een keuze maken uit het overweldigende aanbod aan bezienswaardigheden dat Rome te bieden heeft. De kortingspassen zijn ook allemaal van tevoren online te boeken. Dat scheelt weer kostbare tijd tijdens je citytrip.

Geschiedenis

Volgens de mythe werd Rome op 21 april 753 voor Christus gesticht door Romulus en Remus. Deze tweelingbroers zouden door een wolvin gezoogd zijn, nadat zij in de rivier de Tiber gegooid waren. Op de plaats waar zij gevonden werden, besloten ze een stad te stichten. Tijdens een ruzie over wie de heerser van deze stad zou worden, vermoordde Romulus Remus. Romulus werd zo de eerste machthebber van de stad, die ook naar hem vernoemd werd. Hoewel dit verhaal als legende wordt beschouwd, lijkt Rome wel daadwerkelijk rondom dit jaartal gesticht te zijn. Voor die tijd woonden er wel al mensen in het gebied, maar was het nog niet erg georganiseerd.

Ballon!