Cinque Terre, Ligurië

Cinque Terre In het noorden van Italië, aan de Ligurische Zee, vind je een van de bekendste bezienswaardigheden van Italië: Cinque Terre. Deze bijzondere regio bestaat uit vijf kleine dorpjes, gelegen langs de prachtige kustlijn van de Middellandse Zee. Stap aan boord van een trein of boot en ontdek wat deze pittoreske streek allemaal te bieden heeft. Hieronder vertellen je meer over de vijf dorpjes van zuid naar noord, vanaf startpunt La Spezia. Deze havenstad is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het schilderachtige Cinque Terre. Met een camper kun je niet alle plaatsjes bezoeken, gebruik bijvoorbeeld La Spezia als uitvalsbasis en reis met trein of boot naar Cinque Terre.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cinque Terre

Dit bijzondere gebied, dat sinds 1997 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bestaat uit vijf kleine dorpjes aan de kust van Ligurië. De dorpjes maken deel uit van Nationaal Park Cinque Terre, dat behalve de plaatsjes ook nog een deel van de zee, een stuk van het begroeide binnenland en wandelpaden omvat. De dorpjes zelf zijn het toppunt van romantiek. Kleine huisjes in alle kleuren van de regenboog, bovenop indrukwekkende rotsformaties aan de zee. Smalle straatjes om heerlijk in rond te struinen en de meest idyllische restaurantjes om kennis te maken met de lokale specialiteiten.

Cinque Terre bezienswaardigheden

Riomaggiore

Riomaggiore is het meest zuidelijke dorp en hiermee het dorp dat het dichtste bij La Spezia ligt. Het is echt nog een typisch vissersdorp, waar zelfs de geur van de zee overal goed te ruiken is. Smalle huizen die uit de rotswand lijken te komen, steile paadjes en een haventje vol dobberende vissersbootjes in alle mogelijke kleuren maken het een ontzettend sfeervol dorp.

Riomaggiore Cinque Terre bezienswaardigheden

Manarola

Het net iets noordelijker gelegen Manarola is het oudste dorp van de Cinque Terre. Het is een zeer fotogeniek dorp met huizen in alle kleuren van de regenboog. Op het bekendste fotopunt, het Manarola Scenic Viewpoint, is het dan ook vaak erg druk. Om de schoonheid van het dorp echt goed te kunnen waarderen kun je het beter vanaf een afstandje bekijken. Kies een van de wandelpaden langs de kust en geniet in alle rust van het schitterende uitzicht.

Manarola Cinque Terre bezienswaardigheden

Corniglia

Boven Manarola ligt Corniglia. Dit is het enige dorp van de Cinque Terre dat niet direct aan de zee ligt. Je moet meer dan driehonderd treden omhoog klimmen om het dorp te bereiken. Gelukkig is de bestemming elke stap dubbel en dwars waard. Mocht je dit toch een iets te grote uitdaging vinden, dan rijdt er vanaf het treinstation ook een shuttlebusje naar het dorp. Eenmaal boven wacht je een fenomenaal uitzicht over de nabijgelegen wijngaarden. Wandel in het dorp zelf door de koele straten, bezichtig de Sint Pieterskerk en proef de cultuur van deze unieke plaats.

Corniglia Cinque Terre bezienswaardigheden

Vernazza

Weer een klein stukje noordelijker ligt Vernazza. Dit dorp is, mede door de wat grotere haven, welvarender dan de andere dorpen van de Cinque Terre. Aan deze haven staat een uitkijktoren die vroeger deel uitmaakte van het indrukwekkende Doria-kasteel. Delen van het kasteel zijn nog steeds te bezichtigen. Vanuit dit kasteel heb je een unieke kijk op het dorp. Een aantal bezienswaardigheden, zoals de Sint Margherita d’Antiocha-kerk, zijn zo perfect te bewonderen. Volgens de overlevering zou precies op de plaats waar de kerk gebouwd is een vingerkootje van de heilige Catherina gevonden zijn. Dit relikwie is nog steeds in de kerk te zien. Ook de oude stadsmuur en het San Francesco-klooster zijn bijzondere bezienswaardigheden. Door de ligging van het dorp is het goed te zien hoe de zee bijna direct overgaat in de pleinen of straten.

Vernazza Cinque Terre bezienswaardigheden

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het meest noordelijke dorp van de vijf en ook meteen het grootste. Aan een lange boulevard liggen diverse prachtige stranden. Je kunt hier genieten in een van de talrijke restaurants, bars en strandtenten. Monterosso al Mare is dus de perfecte bestemming om een paar uurtjes op het strand door te brengen.

Monterosso al Mare Cinque Terre bezienswaardigheden

Vervoer

Cinque Terre is niet goed te bezoeken met de auto. Daarentegen is er wel een ontzettend handige treinverbinding die je in korte tijd van dorpje naar dorpje brengt. In La Spezia en Levanto (ten noorden van Cinque Terre) kun je op deze trein stappen en zo het gebied goed verkennen. Er zijn verschillende Cinque Terre-kaarten verkrijgbaar, die je onder andere toegang geven tot de wandelgebieden en de spoorlijnen. De dorpjes zijn ook goed te bezoeken per boot. Vanaf de zee zien de dorpjes er extra romantisch uit. Er zijn een heel aantal verschillende wandelroutes af te leggen. Zo kun je er dus altijd eentje kiezen die past bij jouw wensen. Hou er wel rekening mee dat sommige wandelingen behoorlijk pittig kunnen zijn in verband met de hoogteverschillen.

Ballon!