Cinque Terre en La Spezia, Ligurië

Cinque Terre In het noorden van Italië liggen naast elkaar La Spezia en Cinque Terre. Cinque Terre bestaat uit vijf kleine dorpjes langs de prachtige kustlijn van het gebied. La Spezia is een grotere stad en de perfecte uitvalsbasis om het schitterende gebied te verkennen. Stap aan boord van een trein of boot en ontdek wat deze regio allemaal te bieden heeft.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cinque Terre

Dit bijzondere gebied, dat sinds 1997 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bestaat uit vijf kleine dorpjes aan de kust van Ligurië. De dorpjes maken deel uit van Nationaal Park Cinque Terre, dat behalve de plaatsjes ook nog een deel van de zee, een stuk van het begroeide binnenland en wandelpaden omvat. De dorpjes zelf zijn het toppunt van romantiek. Kleine huisjes in alle kleuren van de regenboog, bovenop indrukwekkende rotsformaties aan de zee. Smalle straatjes om heerlijk in rond te struinen en de meest idyllische restaurantjes om kennis te maken met de lokale specialiteiten.

Cinque Terre bezienswaardigheden

Riomaggiore

Riomaggiore is het meest zuidelijke dorp en hiermee het dorp dat het dichtste bij La Spezia ligt. Het is echt nog een typisch vissersdorp, waar zelfs de geur van de zee overal goed te ruiken is. Smalle huizen die uit de rotswand lijken te komen, steile paadjes en een haventje vol dobberende vissersbootjes in alle mogelijke kleuren maken het een ontzettend sfeervol dorp.

Riomaggiore Cinque Terre bezienswaardigheden

Manarola

Het net iets noordelijker gelegen Manarola is het oudste dorp van de Cinque Terre. Het is een zeer fotogeniek dorp met huizen in alle kleuren van de regenboog. Op het bekendste fotopunt, het Manarola Scenic Viewpoint, is het dan ook vaak erg druk. Om de schoonheid van het dorp echt goed te kunnen waarderen kun je het beter vanaf een afstandje bekijken. Kies een van de wandelpaden langs de kust en geniet in alle rust van het schitterende uitzicht.

Manarola Cinque Terre bezienswaardigheden

Corniglia

Boven Manarola ligt Corniglia. Dit is het enige dorp van de Cinque Terre dat niet direct aan de zee ligt. Je moet meer dan driehonderd treden omhoog klimmen om het dorp te bereiken. Gelukkig is de bestemming elke stap dubbel en dwars waard. Mocht je dit toch een iets te grote uitdaging vinden, dan rijdt er vanaf het treinstation ook een shuttlebusje naar het dorp. Eenmaal boven wacht je een fenomenaal uitzicht over de nabijgelegen wijngaarden. Wandel in het dorp zelf door de koele straten, bezichtig de Sint Pieterskerk en proef de cultuur van deze unieke plaats.

Corniglia Cinque Terre bezienswaardigheden

Vernazza

Weer een klein stukje noordelijker ligt Vernazza. Dit dorp is, mede door de wat grotere haven, welvarender dan de andere dorpen van de Cinque Terre. Aan deze haven staat een uitkijktoren die vroeger deel uitmaakte van het indrukwekkende Doria-kasteel. Delen van het kasteel zijn nog steeds te bezichtigen. Vanuit dit kasteel heb je een unieke kijk op het dorp. Een aantal bezienswaardigheden, zoals de Sint Margherita d’Antiocha-kerk, zijn zo perfect te bewonderen. Volgens de overlevering zou precies op de plaats waar de kerk gebouwd is een vingerkootje van de heilige Catherina gevonden zijn. Dit relikwie is nog steeds in de kerk te zien. Ook de oude stadsmuur en het San Francesco-klooster zijn bijzondere bezienswaardigheden. Door de ligging van het dorp is het goed te zien hoe de zee bijna direct overgaat in de pleinen of straten.

Vernazza Cinque Terre bezienswaardigheden

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het meest noordelijke dorp van de vijf en ook meteen het grootste. Aan een lange boulevard liggen diverse prachtige stranden. Je kunt hier genieten in een van de talrijke restaurants, bars en strandtenten. Monterosso al Mare is dus de perfecte bestemming om een paar uurtjes op het strand door te brengen.

Monterosso al Mare Cinque Terre bezienswaardigheden

La Spezia

Deze stad is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Cinque Terre, maar is tegelijkertijd ook een prachtige bestemming op zich. La Spezia is een bedrijvige havenstad met de grootste marinebasis van Italië. In tegenstelling tot veel andere Italiaanse steden heeft deze stad behoorlijk veel moderne gebouwen, wat het erg uniek maakt in de regio. De stad biedt een aantal interessante bezienswaardigheden, die hieronder worden besproken.

La Spezia

Castello San Giorgio

Dit is een van de oudste gebouwen van de stad. Het werd gebouwd in de veertiende eeuw, maar heeft in de loop der eeuwen wel flink wat veranderingen ondergaan. Om het kasteel te bereiken moet je een flinke klim maken. Als je hier geen zin in hebt, kun je ook een van de twee gratis liften nemen, die je tot aan de heuveltop brengen. In het kasteel zijn lokale archeologische vondsten te bewonderen. Objecten uit de prehistorie tot aan de middeleeuwen zijn hier uitgestald.

Castello San Giorgio in La Spezia

Technisch Marine Museum van Spezia

Niet alleen is het museum het oudste marine-museum ter wereld, ook herbergt het een aantal bijzondere voorwerpen. In een speciale kamer zijn maar liefst achtentwintig boegbeelden te zien.

Technisch Marine Museum van Spezia

Amadeo Lia Museum

Voor de mooiste kunst in La Spezia is het Amadeo Lia Museum de plek waar je moet zijn. Met een collectie van de dertiende tot aan de achttiende eeuw zitten er heel wat parels tussen; van schilderijen van bekende schilders tot aan muzikale manuscripten. Maak hier een reis door de tijd en kijk je ogen uit.

Bezoek het Amadeo Lia Museum in La Spezia

Haven van La Spezia

De Thaon van Revel-brug verbindt de stad met de haven. De voetgangersbrug werd in 2013 geopend en leent zich goed voor een heerlijke wandeling. Vanuit de haven heb je een prachtig uitzicht over de stad, bergen en zee. Vooral rond zonsondergang schiet je de meest schitterende plaatjes. Vanuit het historisch centrum kun je over de Via del Prione wandelen, totdat je in de haven belandt.

Haven van La Spezia

Vervoer

Cinque Terre is niet goed te bezoeken met de auto. Daarentegen is er wel een ontzettend handige treinverbinding die je in korte tijd van dorpje naar dorpje brengt. In La Spezia en Levanto (ten noorden van Cinque Terre) kun je op deze trein stappen en zo het gebied goed verkennen. Er zijn verschillende Cinque Terre-kaarten verkrijgbaar, die je onder andere toegang geven tot de wandelgebieden en de spoorlijnen. De dorpjes zijn ook goed te bezoeken per boot. Vanaf de zee zien de dorpjes er extra romantisch uit. Er zijn een heel aantal verschillende wandelroutes af te leggen. Zo kun je er dus altijd eentje kiezen die past bij jouw wensen. Hou er wel rekening mee dat sommige wandelingen behoorlijk pittig kunnen zijn in verband met de hoogteverschillen.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!