Finale Ligure, Ligurië

Finale Ligure In het noordwesten van Italië, aan de Italiaanse Bloemenrivièra, ligt de gemeente Finale Ligure. In 1927 werd Finale Ligure gevormd, door het samenvoegen van Finalborgo, Finalmarina en Finalpia. Finale Ligure is een aantrekkelijke badplaats en een ideale bestemming voor families en liefhebbers van watersportactiviteiten. Bij velen staat deze plek bekend als de fietsbadplaats van de Bloemenrivièra, waar ieder jaar de 24H van Finale gehouden wordt. Met het langste zandstrand van deze regio kun je lekker relaxen op een van de strandbedjes. Na een boottocht, surfles of dag zeilen op de Middellandse zee, geniet je langs de tropische boulevard van de culinaire specialiteiten uit regio. Knusse pleintjes, leuke boetieks, kerken en een aantal monumenten typeren het stadscentrum.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Oude stadsmuur van Finalborgo

Finalborgo, in het noordwesten van Finale Ligure, is omringd door een oude stadsmuur met kantelen uit 1447. De vier middeleeuwse toegangspoorten naar het centrum hebben gotische inscripties. Finalborgo wordt gezien als een van de mooiste stadjes van Noord-Italië.

Finalborgo

Santa Caterina klooster

De kerk en het voormalige Santa Caterina klooster in Finalborgo is het culturele centrum van het dorp. Het is het belangrijkste en grootste monument en dateert uit 1381. Naast dat dit gebouw diende als klooster en kerk, werd het rond de negentiende eeuw als gevangenis gebruikt. Het gebouw is bijna volledig gerestaureerd en herbergt het Archeologisch museum, de congreshal en het oratorium van Disciplinanti – waar tentoonstellingen gehouden worden.

Santa Caterina klooster

Kerken

Finale Ligure is rijk aan vele kerken, mede door de samenvoeging van de verschillende gemeenten. In totaal vind je er vierentwintig. De Johannes de Doper kerk in Finalemarina, behoort tot een van de mooiste en meest indrukwekkende kerken van Finale Ligure en de regio. De bouw van de kerk startte in 1619 en deze werd in 1674 ingewijd. De gevel is rijk aan artistieke emblemen en glas-in-loodramen en werd uiteindelijk voltooid in 1762. Het interieur is geheel in barokstijl en wordt getypeerd door de kleurrijke en levendige versieringen.

Finale Ligure is rijk aan vele kerken

Kastelen

Net als de vele kerken, is Finale Ligure en haar omgeving ook rijk aan kastelen. In Varigotti, in het oosten van Finale Ligure, vind je een Saraceense toren en ruïnes van het kasteel. Ook in Orco (het noorden) en Petri (het noordwesten) zijn ruïnes te vinden van kastelen die hier ooit gestaan hebben. De twee kastelen die enigszins bewaard gebleven zijn, zijn kasteel San Giovanni in Finalborgo en kasteel Castelfranco aan de kust in Finalemarina.

Kasteel San Giovanni

Omgeving

Pista Ciclabile

Tussen de dorpjes Ospedaletti en San Lorenzo al Mare ligt de Pista Ciclabile, een gecombineerd fiets- en wandelpad langs de Middellandse zee. Oorspronkelijk was het een oude treinbaan, onderdeel van de route Genua – Ventimiglia. Tot 2001 werd dit spoor gebruikt, waarna de treinverbinding werd verplaatst naar het binnenland. Het is een echte aanrader voor fietsliefhebbers. De Pista Ciclabile is zo’n vierentwintig kilometer lang en brengt je langs verschillende schilderachtige dorpjes. Het dorpje San Lorenzo al Mare ligt zo’n drie kwartier rijden (richting het zuiden) vanuit Finale Ligure en fietsen zijn op meerdere plekken te huur. Leuk om te weten: dit fietspad was onderdeel van de Giro d’Italia in 2015.

Pista Ciclabile

Archeologische vindplaats

Ten zuiden van Finale Ligure ligt de grot Arene Candide, een archeologische vindplaats met vondsten van meer dan veertigduizend jaar geleden. Je vindt hier talrijke voorwerpen en sporen van het Neolithicum (ca. 11.000 – 800 voor Christus).

Ballon!