Genua, Ligurië

Genua Genua is de grootste havenstad van Italië en ligt in het noordwesten van Italië, ten zuiden van Milaan. Deze idyllische, bruisende stad aan de Ligurische Zee is tegen de heuvels rondom de stad opgebouwd en ademt werkelijk historie. Maak een wandeling langs de lange kustlijn van de stad, of beklim de heuvels voor fantastische uitzichten. Bewonder de vele oude paleizen en kathedralen in het historische centrum, wandel door de pittoreske smalle straatjes en sla ook zeker de oude haven niet over.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Piazzo de Ferrari

Het hart van het historische centrum van Genua is het Piazzo de Ferrari. Dit prachtige, bruisende plein wordt omringd door mooie gebouwen, zoals het Palazzo Ducale en het Teatro Carlo Felice. Bewonder er ook de enorme fontein, die het absoluut verdient om van dichtbij bekeken te worden.

Piazzo de Ferrari, Genua

Palazzo Reale

Genua heeft veel historische stadspaleizen, maar het Palazzo Reale springt nét wat meer in het oog dan de meeste andere. In de zeventiende eeuw woonden in dit paleis invloedrijke families. Vandaag de dag is het een museum, waarin je terug in de tijd stapt. Bekijk er de fantastische meubels en kunstwerken uit de zeventiende en achttiende eeuw en vergeet ook zeker de binnenplaats en de exotische tuin bij het paleis niet te bekijken.

Palazzo Reale, Genua

Porto Antico

Bezoek je Genua, dan kan een bezoekje aan Porto Antico, de oude haven van de stad, niet ontbreken. Samen met het historische centrum vormt deze haven het toeristisch middelpunt van de stad. Waar de haven vroeger een echte handelsplaats was, is het nu een toeristisch gebied geworden. Ga er op een terrasje zitten en kom heerlijk tot rust terwijl je kijkt hoe de boten komen en gaan, of bezoek het aquarium of een van de andere musea die gelegen zijn aan de promenade rondom de haven.

Porto Antico, Genua

Kathedraal van San Lorenzo

De kathedraal van San Lorenzo is een echte blikvanger, vlakbij de oude haven. Het bijzondere, zwart-witte gebouw is alleen al van de buitenkant fantastisch om te zien. Ook van binnen is de kerk de moeite waard om te bekijken. Bekijk er de mooiste kunstwerken en bijzondere historische relieken. Mocht je niet van kerken houden, dan kun je op het pleintje voor de kathedraal heerlijk een terrasje pakken en mensen kijken.

Kathedraal van San Lorenzo, Genua

Spianata Castelletto

Genua is tegen de heuvels opgebouwd en vanaf het uitzichtpunt Spianata Castelletto heb je een schitterend panorama-uitzicht over de stad, dat je zeker niet wilt missen bij een bezoekje aan de stad. Neem voor het uitzicht de lift vanaf het de Piazza del Portello en geniet van een van de mooiste vergezichten van Italië.

Spianata Castelletto, Genua

Boccadasse

Op zo’n drie kilometer van de oude haven van Genua ligt het voormalige vissersdorpje Boccadasse. Officieel is dit dorpje vandaag de dag een wijk van Genua, maar Boccadasse heeft haar eigen karakter behouden. Ook het historische centrum van het dorp is intact gebleven. Dwaal er door de smalle straatjes of zwem in het baaitje aan de stad.

Boccadasse, Genua

Nervi

Net als Boccadasse was ook Nervi voorheen een vissersdorpje bij Genua. Het ligt zo’n zestien kilometer van het centrum van Genua, maar is inmiddels officieel wel onderdeel geworden van de stad en daarmee uitgegroeid tot een schitterende wijk. In de negentiende eeuw werden er veel villa’s op de rotsen aan de kust van Nervi gebouwd, die de wijk een chic aanzien geven. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen op de imposante kliffen, waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de woeste zee.

Nervi, Genua

Omgeving

Rapallo

Op zo’n dertig kilometer van Genua ligt de badplaats Rapallo, een van de mooiste badplaatsen aan de kust van Ligurië. Aan zee is het er heerlijk genieten. Neem er bijvoorbeeld een frisse duik of huur er een bootje. Ook het stijlvolle historische centrum van Rapallo mag je niet overslaan.

Rapallo

Park van de Stadsmuren

Iets buiten Genua ligt het Park van de Stadsmuren, een beschermd natuurgebied, waarin resten van de oude stadsmuren en verschillende militaire forten liggen. Een wandeling door dit park is absoluut prachtig. Je ontsnapt er even aan de drukte rondom het bruisende Genua en komt er heerlijk tot rust in de natuur.

Vervoer

Genua is goed te bereiken met de auto, maar ook met het vliegtuig, de boot of met de trein kun je in de stad komen. De stad heeft een eigen vliegveld, dat op slechts vijftien minuten rijden van het centrum ligt. Ook is er natuurlijk de haven, waar ferry’s vanuit omliggende eilanden als Sicilië en Sardinië aankomen. Dan zijn er nog twee treinstations, één bij de oude haven en één ten oosten van het stadscentrum.

Het historische centrum van Genua is grotendeels autovrij. Mocht je met de auto komen, dan kun je deze kwijt in een van de parkeergarages rondom de binnenstad. In het centrum kun je veel te voet doen, maar het is ook aan te raden om gebruik te maken van de metrolijn. Verder kun je de bus nemen en rijden er ook veel toeristische sightseeingbussen in Genua. Ten slotte gaan er verschillende kabelbanen naar de hoger gelegen delen van de stad.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!