Rapallo, Ligurië

Rapallo De Art Nouveau-stijl hotels en restaurantjes aan de boulevard, de felblauwe kleedhokjes, het door palmbomen omlijnde strand en het zestiende-eeuwse kasteel dat boven zee uitsteekt zorgen voor de nostalgische en gezellige uitstraling van Rapallo. De stad in de regio Ligurië heeft een grote jachthaven en een kleiner strand. Het stadscentrum staat vol met kleurige gebouwen zoals typerend is voor dit deel van de Middellandse Zeekust.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Rode loper van Rapallo tot Portofino

Tussen Rapallo en Portofino ligt ’s werelds langste rode loper. De rode loper begint bij het kasteel van Rapallo en leidt je over het ruim 8 kilometer lange roodkleurige pad langs allerlei bezienswaardigheden met de San Martino kerk van Portofino als eindpunt van de route.

Rode loper van Rapallo tot Portofino

Kasteel van Rapallo

Het kasteel van Rapallo ligt aan de Vittorio Veneto-promenade en werd gebouwd om het wateroppervlak rondom Rapallo te kunnen verdedigen. Hoewel vaak over een Middeleeuws kasteel wordt gesproken, is het kasteel pas in de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd. Het Ministerie van Cultureel Erfgoed heeft het kasteel uitgeroepen tot Italiaans nationaal monument.

Kasteel van Rapallo

Muziekkiosk

Langs de promenade staat de muziekkiosk van Rapallo. Het monument is gebouwd in Art Nouveau-stijl en is opgedragen aan de belangrijkste componisten uit de geschiedenis. Architect Luigi Devoto ontwierp het monument in 1929. In de koepel staan de meest beroemde componisten afgebeeld. Giuseppe Verdi, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart en andere grote namen kregen een eervolle vermelding in het schilderwerk.

Muziekkiosk, Rapallo

San Michele di Pagana

Dit deel van de stad Rapallo bestaat uit drie pittoreske baaien: Pomaro , Trelo en Prelo. Deze laatste baai was ooit een veilige haven, eerst voor de Romeinen en daarna voor piraten. Nu loopt er een schilderachtig voetpad. Het strand in San Michele di Pagana is goed onderhouden en daardoor heerlijk voor een dagje ontspanning.

San Michele di Pagana

Klooster in Valle Christi

Het klooster van Santa Maria in Valle Christi was een katholieke gebedsplaats in San Massimo, onderdeel van de gemeente Rapallo. Het klooster is gebouwd in de dertiende eeuw en staat op de lijst van Italiaanse rijksmonumenten. Het is een van de weinige overgebleven voorbeelden van gotische architectuur in het hele Ligurische grondgebied.

Klooster in Valle Christi, Rapallo

La Funivia Rapallo-Montallegro

Als je even genoeg hebt van het strand en de promenade, dan neem je de vintage kabelbaan uit 1934 naar het Heiligdom van Montallegro op 612 meter boven zeeniveau. De basiliek is gebouwd op de plek waar naar verluidt in 1557 de Maagd Maria werd waargenomen. Te voet of op de fiets kun je de plek ook bereiken via het oude muilezel pad. Deze route is ongeveer 5 kilometer lang.

De vintage kabelbaan uit 1934

Heiligdom van Montallegro

Dit heiligdom werd, samen met het bijgebouw voor pelgrims, gebouwd in 1558 dankzij geld dat door de inwoners werd ingezameld. In 1739 werd Onze-Lieve-Vrouw Montallegro verkozen tot beschermvrouw van Rapallo. Het interieur van de kerk werd gerenoveerd en vergroot in 1640. In een van de vier zijaltaren hangt een klein Byzantijns schilderij waarvan wordt gezegd dat het geschonken is door Maria. Het heiligdom is met een kabelbaan te bereiken.

Heiligdom van Montallegro
Ballon!