Bellagio, Lombardije

Bellagio Aan de oever van het Comomeer vind je het schitterende dorpje Bellagio. Zodra je bij dit dorpje aankomt begrijp je waarom het de bijnaam ‘Parel van het Comomeer’ heeft gekregen. Het dorpje ligt precies op de plaats waar het Comomeer zich opsplitst in twee armen. Bewonder een van de vele adellijke villa’s die het dorp rijk is en stel je voor wie hier allemaal gewoond heeft. Een bezoek aan Bellagio zal je nog lang bij blijven.

Activiteiten en bezienswaardigheden

San Giacomo Basiliek

Het oude dorpscentrum van Bellagio ligt een stukje hoger dan de haven en wordt gedomineerd door de prachtige San Giacomo Basiliek. Deze kerk in Lombardisch Romaanse bouwstijl is al van ver af te zien. Het gebouw stamt uit de twaalfde eeuw, maar is in de loop der eeuwen wel een aantal keer aangepast. In het begin van de twintigste eeuw werd de kerk weer teruggebracht naar de oorspronkelijke stijl. In de kerk zijn wel fresco’s en mozaïeken uit diverse eeuwen te bewonderen. Het schitterende altaar uit de zestiende eeuw is een echte bezienswaardigheid. De basiliek ligt op een plein aan de voet van de heuvel met de Serbelloni tuinen.

San Giacomo Basiliek, Bellagio

Villa Serbelloni

In het verleden was Bellagio een echte trekpleister voor de aristocratie en de rijken uit Europa. Meer dan honderd jaar was Bellagio een van de meest exclusieve vakantieoorden van Italië. Tegenwoordig zie je dit nog terug in de vele villa’s, paleizen, tuinen en parken die de plaats kent. Sommige van deze villa’s en tuinen zijn te bezoeken. Villa Serbelloni is daar een van de bekendste van. Deze villa ligt op een heuvel bovenaan het dorp. De elegante achttiende-eeuwse villa ligt in een schitterend park, vanaf waar je een adembenemend uitzicht over Bellagio en de verre omgeving hebt. De villa wordt tegenwoordig gebruikt als studie- en conferentieoord. Het park rondom de villa is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Villa Serbelloni, Bellagio

Grand Hotel Villa Serbelloni

Op een paar minuten lopen vanaf Villa Serbelloni ligt een Grand Hotel met dezelfde naam. In dit chique hotel hebben al vele beroemdheden gelogeerd. De ligging, vlak aan het water, is schitterend. Het omliggende park is vrij te bezoeken. Hier kun je heerlijk wandelen door de rozentuinen, langs exotische planten en tussen eeuwenoude bomen. Kom hier even heerlijk tot rust en geniet van de mooie omgeving.

Grand Hotel Villa Serbelloni, Bellagio

Villa Melzi d’Eril

Ook deze mooie villa en bijbehorende tuin zijn te bezoeken. Geniet hier van de villa en tuin uit de negentiende eeuw, gebouwd en aangelegd in de Engelse stijl. Je ziet hier mooie beelden en beeldengroepen. Bewonder onder andere Egyptische beeldhouwwerken uit de dertiende en veertiende eeuw. Villa Melzi is een van de bekendste villa’s in Bellagio, mede doordat de bekende componist Franz Liszt hier geruime tijd gewoond heeft.

Villa Melzi d’Eril, Bellagio

Museum voor navigatie-instrumenten

Iets zuidelijker gelegen kun je een bezoek brengen aan het museum voor navigatie-instrumenten. Dit interessante museum is gevestigd in een oude toren. Je kunt hier meer dan tweehonderd verschillende navigatie-instrumenten uit diverse tijden bewonderen. Verwonder je onder andere over achttiende-eeuwse telescopen en kompassen uit verschillende eeuwen. Let wel op dat het museum alleen ’s ochtends geopend is. ’s Middags is een bezoek alleen op afspraak mogelijk.

Bezoek het museum voor navigatie-instrumenten in Bellagio

Omgeving

Monte San Primo

Bellagio ligt in een schitterende omgeving om heerlijk te wandelen of te mountainbiken. Op ongeveer veertien kilometer vanaf Bellagio ligt Monte San Primo. Deze berg is uitermate geschikt voor mooie wandeltochten en uitdagende fietstochten. In de winter kun je prima skiën op deze berg. Als je de top van de San Primo bereikt hebt, heb je een adembenemend uitzicht over Bellagio en de verre omgeving.

Het uitzicht van Monte San Primo over het Comomeer

Madonna del Ghisallo-kerk

Als je de omgeving van Bellagio te fiets gaat ontdekken, stop dan ook zeker even bij de Madonna del Ghisallo-kerk, op ongeveer tien kilometer ten zuiden van Bellagio. Deze kerk is gewijd aan de beschermheilige van de wielrenners. Direct naast de kerk vind je ook een wielrenners museum. Zeker een aanrader als je geïnteresseerd bent in de wielersport.

Madonna del Ghisallo-kerk

Vervoer

Aangezien Bellagio aan drie kanten wordt omgeven door water, is de keuze om de plaats te bezoeken met een boottocht erg logisch. Onder andere vanuit Menaggio, Como en Varenna is Bellagio eenvoudig per boot te bereiken. Met de auto is ook een optie, maar houd er rekening mee dat er een beperkt aantal parkeerplaatsen is. Vooral in het hoogseizoen kan dit problematisch zijn.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!