Como, Lombardije

Como Gelegen aan het gelijknamige Comomeer ligt de hoofdstad van de provincie Como. De stad Como is ook direct de grootste stad die aan het meer te vinden is. Wandel door een van de oude stadspoorten het karakteristieke oude stadscentrum in en ontdek de gezellige straatjes van de stad. De winkels zijn een goede mix tussen moderne grote ketens en kleine lokale winkeltjes. Bezoek een van de gezellige markten of zoek juist de rust op in het grote stadspark. Vanuit Como kun je ook perfect per boot een tour langs andere mooie plaatsen aan het Comomeer maken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Santa Maria Assunta Kathedraal

Vanaf het centrale plein van Como heb je een mooi uitzicht op de Santa Maria Assunta Kathedraal. Deze kerk wordt ook wel de Dom van Como genoemd. Deze Gotische kerk is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. De Dom van Como wordt gezien als de laatste Gotische kerk die in Italië werd gebouw. De bouw startte in 1396 en werd pas in 1770, met de toevoeging van de Rococokoepel, afgerond. Bewonder de schitterende façade en het beroemde roosvenster. Een bezoek aan de kathedraal is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Santa Maria Assunta Kathedraal, Como

Tempio Voltiano

Vanaf de boulevard van Como wandel je binnen een paar minuten naar het grote stadspark. In dit park kun je heerlijk tot rust komen, maar je kunt ook het Tempio Voltiano bezoeken. Dit museum is gewijd aan Alessandro Volta, de uitvinder van de batterij. Het museum besteedt aandacht aan de belangrijkste momenten uit het leven van Volta. Bekijk diverse memorabilia en leer meer over de vele wetenschappelijke instrumenten die een rol speelden bij onder andere de uitvinding van de batterij. Het museum is gevestigd in een prachtig neoklassiek gebouw.

Tempio Voltiano, Como

Villa Olmo

In Como staan een aantal prachtige villa’s. Villa Olmo is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Deze neoklassieke villa bestaat uit een groot aantal verschillende gebouwen en ligt in een schitterend park, aan de rand van het Comomeer. In het centrale gebouw van de villa worden tegenwoordig regelmatig tentoonstellingen gehouden. In andere delen van het complex vind je onder andere casino’s, kassen en tennisbanen. Andere villa’s die het bezoeken waard zijn, zijn Villa del Grumello, Villa Sucota en Villa Saporiti. In Villa Saporiti heeft Napoleon zelfs ooit nog geslapen.

Villa Olmo, Como

Archeologisch museum Paolo Giovio

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Como, moet je zeker een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum in het Giovio Paleis. Je leert hier alles over Como vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Er worden nog steeds regelmatig nieuwe vondsten aan het museum toegevoegd. Je kunt ook onder andere Griekse en Egyptische vondsten bewonderen.

Bezoek het archeologisch museum Paolo Giovio

Spina Verde Park

Het Spina Verde park is het grootste park van de stad. Het park is gelegen in de schitterende heuvels aan de noordwestzijde van de plaats. Je vindt hier een fijne mix tussen natuur, cultuur, archeologie en kerken. Wandel door de schitterende natuur en kom helemaal tot rust, of bekijk een van de interessante archeologische vindplaatsen en leer meer over de geschiedenis van de omgeving. In het park vind je ook het karakteristieke Bardello kasteel. De hoge toren is al van ver weg te zien. Vanaf de top van de toren heb je een fenomenaal uitzicht, van Zwitserland tot Milaan en van Monte Rosa tot Resegone kun je vanaf hier zien liggen. In het museum maak je een reis door de geschiedenis van Como. Op vrijdagavond is het zelfs mogelijk om de toren ’s avonds te beklimmen. Het is verstandig om een bezoek aan de toren van tevoren online te reserveren.

Bardello kasteel in Spina Verde Park, Como

Markten

Como kent een aantal gezellige markten, waar je heerlijk kunt struinen tussen de kraampjes. Op zaterdag is de grootste markt, net buiten de oude stadsmuren. Deze markt kun je tussen 08:00 uur ’s ochtends en 19:00 uur ’s avonds bezoeken en is een van de grootste markten rondom het Comomeer. Je vindt hier uiteenlopende kraampjes, van etenswaren tot voetbalshirtjes en van keukengerei tot sieraden. Perfect om heerlijk tussen te snuffelen.

Como kent een aantal gezellige markten

Vervoer

Het grootste gedeelte van het oude centrum van Como is autovrij. Je kunt de stad dan ook het best te voet ontdekken. Parkeren kan buiten de stadsmuren, maar houd er rekening mee dat de plaats in het hoogseizoen erg populair is onder toeristen. De parkeerplaatsen kunnen dan snel vol zijn. Vanaf de boulevard vertrekken diverse rondvaartboten, waarmee je andere plaatsen aan het Comomeer kunt ontdekken. Ook vertrekken hier (boot)tours langs een aantal bezienswaardigheden in Como.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!