Milaan, Lombardije

Milaan Wie aan Milaan denkt, denkt ongetwijfeld aan de prachtig versierde dom. Deze kathedraal mag zich met trots de grootste van Italië noemen. Daarnaast kan Milaan pronken met zijn reputatie als modestad, economische hoofdstad van Italië en als rijkste stad van het land. Bij een wandeling door de stad zie je de mooiste bezienswaardigheden: zowel prachtige moderne architectuur als gebouwen uit de middeleeuwen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal

De mooiste en bekendste bezienswaardigheid van Milaan is zonder twijfel de dom. Zowel van buiten als van binnen is de gotische kathedraal spectaculair om te zien. Het is de op twee na grootste kathedraal van Europa en de grootste Rooms-katholieke kathedraal van Italië. De kathedraal, waarvoor een groot plein ligt dat wordt omringd door winkelstraten, vormt letterlijk het middelpunt van Milaan. Het resultaat van maar liefst 500 jaar bouwen is een prachtige façade vol met beelden, zo’n 2.300 in totaal. De kathedraal is tegen betaling te bezoeken. Extra leuk is dat je ook naar het dakterras van de kathedraal kunt gaan. Dit levert een fantastisch uitzicht over Milaan op, maar ook op alle versieringen van het gebouw zelf. Houdt er rekening mee dat je de kathedraal alleen mag betreden indien zowel schouders als knieën bedekt zijn.

Kathedraal van Milaan

Santa Maria delle Grazie en Het Laatste Avondmaal

In Milaan kun je een van de beroemdste kunstwerken ter wereld zien. Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci hangt in het Santa Maria delle Grazie, een klooster uit 1492. De beroemde schildering uit 1494 beeldt het moment uit vlak nadat Jezus heeft gezegd dat een van de apostelen hem zal verraden. Tickets om het kunstwerk te bewonderen zijn enorm schaars en soms al maanden van tevoren uitverkocht.

Santa Maria delle Grazie, Milaan

Galleria Vittorio Emanuele

Dat Milaan een grote mode- en winkelstad is, merk je in de Galleria Vittorio Emanuele. Dit is de beroemdste winkelgalerij ter wereld. Het winkelcentrum staat vol luxe winkels van grote modehuizen als Versace en Prada. Ook zonder winkelen is deze galerij een bezoekje meer dan waard. De architectuur en de inrichting zijn namelijk fantastisch. De winkelgalerij heeft een glazen koepel van 47 meter hoog, een indrukwekkende mozaïekvloer en een prachtig dak van ijzer en glas. Samen met de kathedraal is dit één van de mooiste bezienswaardigheden van Milaan. De overdekte winkelpromenade zit vlakbij de dom.

Galleria Vittorio Emanuele, Milaan

Piazza Mercanti

Dit pleintje ligt vlak naast het grote plein bij de dom van Milaan. In de middeleeuwen was dit het commerciële en politieke centrum van de stad. Nog altijd vind je er mooie middeleeuwse gebouwen. Daarom is het leuk om hier even te kijken.

Piazza Mercanti, Milaan

Navigli

Hoewel het een stukje uit het centrum ligt, is Navigli een van de leukste wijken van Milaan. Het is de buurt rondom de grachten Naviglio Grande en Naviglio Pavese. Langs het water zijn veel terrasjes, restaurants en cafés. Dit is de uitgaanswijk, waar de Milanezen ’s avonds graag komen en waar het erg sfeervol is.

Navigli, Milaan

Kasteel van Sforzesco en het Sempione park

Deze bezienswaardigheden liggen net buiten het centrum van Milaan. Het kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd en huisvest verschillende musea, zoals een archeologisch museum met kunst uit Egypte. Vroeger was dit kasteel zowel een paleis als een militaire vesting. De musea heffen entree, maar een wandeling door het kasteelcomplex is gratis. Het naastgelegen stadspark Sempione is een heerlijke groene plek voor wie afwisseling zoekt op de drukte in het stadscentrum. Het is ook een leuke plek om te wandelen of picknicken.

Kasteel van Sforzesco, Milaan

San Bernardino alle Ossa

Wie dit onopvallende kerkje aan de buitenkant ziet, zou niet verwachten wat je er binnen aantreft. In de zijkapel zijn namelijk duizenden botten en schedels verwerkt. Dit heeft zijn oorsprong in het jaar 1210, toen een nabijgelegen begraafplaats overvol raakte. In eerste instantie werd een ruimte gebouwd om de botten en schedels op te slaan. Bij een renovatie in 1679 ontstond het idee om ze als versiering te gebruiken.

San Bernardino alle Ossa, Milaan

Sint Ambrogiokerk

Dit is een van de oudste kerken van Milaan, in het zuidwesten van de stad. De kerk werd gebouwd in de vierde eeuw, toen het Christendom steeds invloedrijker werd. De toenmalige bisschop van Milaan, Ambrosius, bouwde in totaal vier kerken. Deze Romaanse kerk werd zelfs naar hem vernoemd. Het wordt nog altijd gezien als één van de mooiste kerken van Milaan.

Sint Ambrogiokerk, Milaan

Cimitero Monumentale

Waarschijnlijk denk je bij de bezienswaardigheden van Milaan niet direct aan een begraafplaats. Toch is een bezoek zeer indrukwekkend. Dit is namelijk een van de meest unieke begraafplaatsen ter wereld. Er zijn veel schitterend gedecoreerde graftombes, die soms enorm van omvang zijn. Ook zijn er veel beelden, gemaakt door grote Italiaanse beeldhouwers.

Cimitero Monumentale, Milaan

Vervoer

Te voet

De meeste bezienswaardigheden in het historische centrum liggen op loopafstand van elkaar. Dit gebied kun je dus prima te voet bezoeken.

Op de fiets

Veel grote steden hebben tegenwoordig een systeem van huurfietsen, waarbij je op verschillende plekken kunt opstappen en de fiets weer kunt inleveren. In Milaan heet dit systeem BikeMi. De abonnementen gelden per dag.

Metro

Milaan heeft een goed en uitgebreid metronetwerk. De metro wordt beheerd door vervoersbedrijf ATM en heeft vier lijnen. Deze hebben elk een eigen kleur: rood, groen, paars en geel.

Tram

Milaan heeft een van de meest uitgebreide tramnetwerken van heel Italië. Ook de trams worden beheerd door transportbedrijf ATM. Er zijn in totaal zeventien lijnen en zo’n 115 kilometer aan tramsporen. Een ritje met een van de historische gele trammetjes is een beleving op zich. Ze rammelen als sinds de jaren twintig van de vorige eeuw door het centrum van de Noord-Italiaanse stad. Vooral een rit met tramlijn nummer 1 is een aanrader. Deze rijdt dwars door Milaan, langs veel grote bezienswaardigheden.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

In Milaan kun je met hetzelfde type kaartje gebruikmaken van de bus, tram en metro. Kaartjes zijn verkrijgbaar als enkele reis (90 minuten geldig), voor 24 uur en voor 48 uur. De geldigheidsduur start vanaf het eerste gebruik. Houdt er rekening mee dat de tickets niet in de bus of in de tram zelf te koop zijn. Tickets zijn verkrijgbaar op metrostations, bij kiosken en bij tabakswinkels. Let erop dat een kaartje pas geldig is wanneer het is afgestempeld in een van de automaten.

Klimaat

Door de ligging in het noordwesten van Italië heeft Milaan een mediterraan klimaat. Daarnaast wordt het weer in Milaan beïnvloed door de bergen in de Alpen. Deze invloed is vooral in de winter en in het voorjaar te merken, wanneer kou of (winterse) neerslag de Italiaanse stad vanuit de bergen kan bereiken. Milaan heeft warme zomers en de stad staat erom bekend de warmte van overdag ook nog lang in de avond vast te houden. Daardoor is het ook in de avond prima toeven op een terrasje. Milaan heeft een vergelijkbare hoeveelheid regen als Nederland. De stad is eigenlijk het hele jaar door prima te bezoeken.

Sport

Wie van (Italiaans) voetbal houdt, zal zeker genieten van een bezoek aan Milaan. De Italiaanse stad is het thuis van twee voetbalgiganten; Inter Milan en AC Milan. Het bijzondere is dat deze twee grote voetbalclubs, die elkaars rivalen zijn, samen één stadion delen. In de volksmond wordt dit stadion, dat ruimte heeft voor 85.000 toeschouwers, San Siro genoemd. Er hebben behoorlijk wat Nederlandse topvoetballers op het gras van dit stadion gespeeld. Voor Inter Milan waren dit bijvoorbeeld Wesley Sneijder, Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp en Edgar Davids. De Nederlanders Van Basten, Gullit en Rijkaard kwamen in hun voetbalcarrière uit voor AC Milan. Voor sportliefhebbers is een bezoek aan het San Siro stadion een absolute aanrader. Ervaar de verschillen en overeenkomsten tussen de voetbalclubs bij een wandeling door de spelerstunnel, langs de tribunes, door de kleedkamers en door de Vipruimte. In het bijbehorende museum bewonder je de vele prijzen die de clubs zowel op nationaal als internationaal niveau in de wacht gesleept hebben.

Geschiedenis

De oorsprong van Milaan gaat terug tot 600 voor Christus, toen de Kelten hier een nederzetting bouwden. Het kreeg de naam ‘Mediolanum’, wat ‘stad in het midden van de vlakte’ betekent. In de tijd van de Romeinen was Milaan zowel de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk als de verblijfplaats van de keizer. Toen in 313 na Christus het Christendom als officiële godsdienst werd erkend, groeide Milaan uit tot een belangrijke plaats voor mensen van dit geloof. In deze periode werden veel kerken gebouwd.

In de daaropvolgende eeuwen wisselde Milaan steeds weer van handen. De stad werd onder andere overheerst door Attila de Hun, Karel de Grote, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Tijdens de Renaissance hadden achtereenvolgens de vooraanstaande Italiaanse families Visconti en Sforza het voor het zeggen in Milaan. Dit was tevens het tijdperk van Leonardo da Vinci. Uiteindelijk ging Milaan op in het koninkrijk van Italië.

In 1919 was Milaan de plaats waar Mussolini zijn fascistische partij oprichtte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Milaan vaak het doelwit van hevige bombardementen. Na de oorlog werd de stad volledig heropgebouwd. Vandaag de dag is Milaan het grootste zakencentrum van Italië, de rijkste stad van het land en de belangrijkste stad na Rome.

Ballon!