Sirmione, Lombardije

Sirmione Op een schiereiland aan de zuidkant van het Gardameer ligt Sirmione. Dit dorp is het drukbezochtste dorp dat aan het meer ligt. Als je richting het dorp vaart heb je direct een schitterend uitzicht op het pittoreske dorpje. Laat je verwonderen door het indrukwekkende kasteel, duik in de Romeinse geschiedenis of geniet in een van de fijne spa’s.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Rocca Scaligera

De indrukwekkende façade van het kasteel van Sirmione is een van de eerste dingen die je zult zien als je het dorp betreedt. Dit dertiende-eeuwse kasteel is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven en schitterend om te zien. Neem de trappen naar de top van een van de torens en geniet van een adembenemend uitzicht over Sirmione en het aangrenzende Gardameer. Wat opvalt aan de bouwstijl van het kasteel is de bijzondere combinatie van baksteen en natuursteen. Om de torens te mogen beklimmen moet je wel eerst een kaartje kopen.

Rocca Scaligera, Sirmione

Grotten van Catullus

Op het meest noordelijke puntje van het schiereiland vind je de grotten van Catullus. Hoewel je hier gezien de naam een aantal grotten zou verwachten, is niks minder waar. Deze bezienswaardigheid bestaat uit de overblijfselen van een grote Romeinse villa. De ligging van de villa is fenomenaal, met schitterende vergezichten over het Gardameer. Het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom juist hier een villa gebouwd is. Rondom de villa ligt een park, waar je heerlijk in kunt wandelen. Ook kun je een bezoek brengen aan het Antiquarium museum, waar je meer leert over de geschiedenis van Sirmione en de functies van de gebouwen die hier vroeger stonden.

De grotten van Catullus, Sirmione

Kuuroord

Eeuwen geleden stond Sirmione al bekend als kuuroord en ook tegenwoordig liggen er nog een aantal spa’s. Perfect als je toe bent aan een dagje ontspanning tijdens je vakantie. Het zwavelrijke water is afkomstig uit het Gardameer en werd door de Romeinen al gebruikt om in te badderen. Er zijn genoeg wellness-complexen en badhuizen te vinden, waaronder een spa in het historische centrum van het dorp. Kies er eentje uit die bij jou past en laat je compleet in de watten leggen.

Bezoek een van de kuuroorden van Sirmione

Historisch centrum

Een bezoek aan het oude centrum van Sirmione is sowieso de moeite waard. Dwaal door de sfeervolle Italiaanse straatjes en dompel je compleet onder in de gezellige sfeer. Bezoek de zestiende-eeuwse Santa Maria Maggiore kerk of geniet op het centrale Piazza Giosuè Garducci. Neem plaats op een van de leuke terrasjes en spendeer je tijd met het eten van lokale specialiteiten. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de haven van Sirmione. Hier kun je helemaal tot rust komen, terwijl je kijkt naar de leuke bootjes die op het helderblauwe water voorbij varen. Of stap zelf aan boord van een rondvaartboot en ontdek de omgeving vanaf het water.

Wandel door de sfeervolle straatjes van Sirmione

Vervoer

Hoewel een auto erg handig kan zijn om Sirmione te bereiken, is het parkeren bij deze toeristische trekpleister een groter probleem. Het oude centrum is autovrij, dus zul je de auto buiten het centrum moeten parkeren op een van de (dure en drukke) parkeerplaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit het moderne centrum van Sirmione de bus naar het historisch centrum te pakken. Of bezoek het dorp per boot, zo ontloop je ook de files.

Ballon!