Corinaldo, Le Marche

Corinaldo De provincie de Marken, centraal gelegen in Italië, herbergt een aantal parels van dorpen, waaronder Corinaldo, in het noordoosten van de regio. Niet voor niets heeft Lonely Planet deze veelzijdige en heuvelachtige regio uitgeroepen tot ‘Best in travel 2020’. Corinaldo ligt verscholen tussen de Adriatische kust en de Apennijnen. Het historische stadscentrum wordt getypeerd door smalle, gezellige steegjes, mooie pleinen en belangrijke religieuze gebouwen. Veel Italianen beschouwen Corinaldo tot één van de mooiste dorpjes van het land.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Oude stadsmuur

Wat meteen opvalt aan deze stad, is dat de oude stadsmuur geheel bewaard gebleven is. Op verschillende punten, kun je via goed intact gebleven stadspoorten het centrum van Corinaldo bereiken. De muur om het centrum is in totaal 912 meter lang en heeft een maximale hoogte van achttien meter. Veel elementen van de stadspoort doen denken aan de militaire architectuur, zoals de kantelen en loden zegels. Het meest interessante deel van de muur is rondom de Porta s. Giovanni. Deze toegangspoort in het noorden van het centrum werd gebruik als huis voor de Bargello (gezaghebber van het volk) en als wachthuis. Dit deel van de stadsmuur is ongewijzigd, waar je onder andere de zogenoemde ‘bianchetta’ ziet, een kleine deur naast de poort die ’s nachts toegang gaf tot het centrum.

Corinaldo

De trap van Corinaldo

In het zuidoosten van de stad, vlakbij de stadspoort S. Maria del Mercato, vind je de La Piaggia, een trap van honderd treden. De trap is mooi om te bezoeken, maar de grote trekpleister bevindt zich ongeveer op de helft van de La Piaggia. Je vindt hier de ‘Pozzo della Polenta’, oftewel, de polenta put. Volgens de legende van Corinaldo beklom een boer ooit de heuvel (de trap is pas later gebouwd) met een zak maïsgriesmeel op zijn rug. Aangekomen bij de put rustte hij hier uit en legde de zak op de rand van de put. De zak viel in de put en in een poging de zak uit de put te halen, klom de boer de put in. De boer is volgens het verhaal in de put gebleven om van het ontstane gerecht polenta te genieten. Het verhaal werd al snel het begin van het jaarlijkse historische kostuum evenement La Contesa del Pozzo della Polenta, dat plaatsvindt op de derde zondag van juli.

Pozzo della Polenta

Kunstgalerie van Corinaldo

Tevens gevestigd in het voormalige klooster, is de gemeentelijke kunstgalerie Pinacoteca di Corinaldo. Oorspronkelijk is het een museum voor de heilige kunst met talrijke schilderijen, meubels en kleine objecten. Vandaag de dag zijn er twee permanente tentoonstellingen te vinden, met in totaal zo’n twaalfhonderd werken.

Bezoek de kunstgalerie

Voormalig klooster van de Augustijnen

Hotel Il Giglio in het zuiden van het oude stadscentrum is gevestigd in het voormalige klooster van de Augustijnen. Het charmante gebouw uit 1780 beschikt nog steeds over een aantal authentieke kenmerken. De grote smeedijzeren voordeur draagt nog de naam ‘deur van de broeders’. Als je verder loopt, kom je op een mooi vormgegeven binnenplaats. Het gebouw biedt toegang tot een lange grot die via tunnels en nissen naar het historisch centrum leidt. Deze grot diende waarschijnlijk voor het bewaren van voedsel.

Voormalig klooster, Corinaldo

Carlo Goldoni theater

Dit Stadstheater, gelegen in het westen van het historisch centrum, dateert uit 1869 en werd gebouwd ter vervanging van het oude theater dat niet langer geschikt was. Het theater was voor die tijd zeer ruim en functioneel, maar ook ingenieus. Het podium kon worden versteld voor verschillende voorstellingen en doeleinden. Na jaren gesloten te zijn geweest werd het theater volledig gerestaureerd en is het sinds 2005 weer over voor publiek. Het hele jaar door bewonder je hier muzikale producties en talrijke (theater)voorstellingen.

Theater, Corinaldo
Ballon!