Senigallia, Le Marche

Piazzo Roma, Senigallia In de middeleeuwen was Senigallia een belangrijk handelscentrum, waardoor je in het oude stadcentrum een aantal handelsgebouwen terugvindt. Vandaag de dag is het een van de meest verrassende badplaatsen aan de Adriatisch kust. Het stadcentrum wordt getypeerd door de rivier de Misa en statige achttiende-eeuwse gebouwen. Een waar paradijs voor architectuurliefhebbers. Het strand van Senigallia wordt met recht het fluwelen strand genoemd, vanwege haar zachte, gouden zandstrand.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Rotonda a Mare

Het ‘centrum’ van het strand wordt getypeerd door het iconische schelpvormige gebouw Rotonda a Mare. Dit karakteristieke gebouw uit 1932 staat symbool voor de stad Senigallia als belangrijke badplaats. Het platform naar het gebouw toe heeft aan het begin een bijzondere mozaïek op de grond. Bestaande uit 38.000 tegels zie je een aantal olifanten afgebeeld staan. Ze symboliseren het entertainment, waar de stad om bekend staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gesloten en gebruikt als militaire opslagplaats. Later, in de jaren zestig en zeventig werd het vooral gebruikt voor optredens en concerten. Na een tijdelijke sluiting werd het gebouw heropent in 2006 en wordt nu voornamelijk gebruikt voor evenementen, tentoonstellingen, concerten en bruiloften.

Rotonda a Mare, Senigallia

Zuilengalerij

Langs de oever van de Misa vind je de prachtige zuilengalerij Portici Ercolani. Dit neoklassieke bouwwerk uit de achttiende eeuw bestaat uit 127 portieken gemaakt van graniet uit Kroatië (Istrië). Het bouwwerk was vooral bedoeld om de markt in te huisvesten, waar goederen die vanuit de haven Senigallia binnen kwamen, te verkopen. Nu vind je er vooral gezellige barretjes, eetgelegenheden en winkels.

Portici Ercolani, Senigallia

Rocca Roveresca

Gelegen in het centrum van de stad, ligt dit fort dat deels in de dertiende en deels in de vijftiende eeuw gebouwd is. Naast de functie van fort, heeft dit gebouw ook gediend als gevangenis, weeshuis en opslagruimte. Nu wordt het vooral gebruikt voor tentoonstellingen en culturele evenementen. Een bezoek aan het fort neemt je mee door de geschiedenis van dit elegante gebouw uit de renaissance.

Rocca Roveresca, Senigallia

Chiesa della Croce

Deze parel uit 1608 ligt verscholen in de oude binnenstad van Senigallia. De ‘kerk van het kruis’ is vooral bijzonder door het contrast tussen binnen en buiten. De rustige gevel in renaissance stijl valt nauwelijks op tussen de andere gebouwen. Het interieur is echter zeer rijk gedecoreerd in barokstijl met veel goud en maar liefst zes altaren.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!