Urbino, Le Marche

Urbino De geboortestad van kunstenaar Raphael en onderdeel van UNESCO’s werelderfgoedlijst, dat is Urbino. Daarnaast is het een van de twee hoofdsteden van de provincie Pesaro e Urbino, een levendige universiteitsstad en een voorbeeld van een renaissance stad. In het historische centrum lijkt het alsof er sinds de vijftiende eeuw niets is veranderd. Toen kende Urbino een gouden eeuw onder leiding van de machtige Duca Federico da Montefeltro. Urbino bloeide uit tot een centrum van de kunsten wat grote kunstenaars, architecten en wetenschappers van die tijd naar de plaats trok.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Palazzo Ducale

Het Palazzo Ducale is een renaissance paleis dat gebouwd werd in de vijftiende eeuw. Graaf Federico da Montefeltro gaf hiervoor opdracht aan de Italiaanse architect Luciano Laurana. Het paleis, dat tot de werelderfgoedlijst van UNESCO behoort, ligt in het oude centrum van Urbino. In het paleis bevindt zich ook het museum Galleria Nazionale delle Marche. Het museum bevat veel renaissance kunst van onder andere Melozzo da Forlì en Justus van Gent.

Palazzo Ducale, Urbino

Geboortehuis van Raphael

Casa Raffaello is de plek waar kunstschilder en architect Raphael op Goede Vrijdag in 1483 werd geboren. Ook volgde hij hier de eerste jaren van zijn artistieke opleiding aan de school van zijn vader Giovanni Santi, ook een gevestigde schilder. Jaren later ging de eigendom van het huis op de sterfdag van Raphael, Goede Vrijdag 1520, over op erfgenamen. Inmiddels is het een museum ter ere van de schilder. Er hangen kopieën van zijn beroemde meesterwerken en het geeft een inkijkje in zijn gezinsleven. Een hoogtepunt is de Madonna con Bambino, een van de vroegste fresco’s van de kunstenaar.

Geboortehuis van Raphael, Urbino

Kathedraal van Urbino

De katholieke kathedraal in Urbino is gebouwd in neoclassicistische stijl met een koepel en een witte façade met vier pilaren. De eerste kathedraal op deze plek in het centrum werd gebouwd rond het jaar 1021 en diende als vervanging voor een andere kathedraal buiten de stadsmuren. Onder leiding van Federico da Montefeltro vond in de vijftiende eeuw een herbouw plaats, die duurde tot 1604. Het interieur van de kathedraal werd ontworpen door Giuseppe Valadier.

Kathedraal van Urbino

Rampa Elicoidale

Deze prachtige slakvormige trap werd bedacht om het voor hertog Federico da Montefeltro mogelijk te maken om zijn paard te berijden tot aan de voet van het Palazzo Ducale. Intussen kon hij onderweg het werk van de bedienden in de aangrenzende kamers, die gebruikt werden als stallen, controleren.

Rampa Elicoidale

Oratorium van San Giovanni Battista

Het oratorium van San Giovanni Battista is een veertiende-eeuwse kapel in het centrum van Urbino. In het oratorium vind je een bijzondere laatgotische fresco van de broers Lorenzo en Jacopo Salimbeni. Op de fresco zie je onder andere een Madonna dell’Umità en een kruisiging. Ook bevat het oratorium scènes uit het leven van Johannes de Doper zoals de aankondiging van zijn geboorte, de doop van Jezus en het preken van Johannes.

Ballon!