Reisinfo Piëmont, Italië

Piëmont Piëmont is een veelzijdige regio in het noordwesten van Italië. Hier wisselen natuur, cultuur en historie zich moeiteloos af. De regio is verrassend door de enorme contrasten in landschap. Grenzend aan Zwitserland en Frankrijk, domineren de hoge bergen van de Alpen het noordwestelijke gebied. Piëmont betekent dan ook letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. In het centrale gedeelte van de regio, ook wel de Povlakte genoemd, vind je de meeste (grote) steden en het typerende heuvelachtige landschap. Piëmont is de geboorteplaats van ‘slow food’, dat zijn oorsprong vond op de vele lokale, traditionele feesten.

Sierlijke gebouwen uit de barok zijn makkelijk te vinden in Piëmont. Je vindt de stijl terug in onder andere de vele kerken, kapelletjes en statige landhuizen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het koninklijk paleis in Turijn, de hoofdstad van Piëmont. De regio wordt, naast Toscane, beschouwd als een van de beste wijnregio’s van Italië. Naast goede wijn, vind je er andere heerlijkheden zoals de beroemde truffels uit de Langhe. Houd je meer van zoet? Dan ben je in Turijn op de juiste plek. De stad heeft zichzelf uitgeroepen tot chocolade hoofdstad en organiseert er het jaarlijkse chocoladefestival.

In het noorden van Piëmont ligt het welbekende Lago Maggiore, gewild bij watersporters, zonaanbidders en liefhebbers van sfeervolle plaatsjes met markten en terrassen. Bij rivieren zoals de Sesia, kun je outdoor excursies boeken. Je kunt er raften, riverboarden en kanovaren. In het alpengebied zijn unieke fietsroutes zoals de Via del Sale. Oude militaire paden zijn omgetoverd tot fietspaden, waardoor je in alle rust kunt genieten van het ruige berglandschap. Ook zijn de bergen, vooral rondom Turijn, uitermate geschikt voor wintersporters. Het gebied herbergt veel internationaal bekende skigebieden, zoals Via Lattea en diende in 2006 als thuisbasis voor de Olympische Winterspelen. In het zuidoosten, in de streken Roero, Langhe en Monferrato geniet je van rustiger heuvellandschap en ontdek je eeuwenoude plaatsjes en kastelen.