Alba, Piëmont

Alba Ooit was Alba een krachtige stadstaat waarvan het centrum meer dan honderd torens bevatte. Tegenwoordig wordt Alba beschouwd als de hoofdstad van Langhe. De stad heeft het zelfvertrouwen en de energie van een grote stad, terwijl tegelijkertijd de elegantie en warmte van een klein landelijk stadje behouden blijft. Alba heeft een aanzienlijke gastronomische reputatie dankzij de witte truffels, pure chocolade en wijn.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Alba’s internationale truffelbeurs

De maanden oktober en november staan in Alba in het teken van de internationale truffelbeurs. De ideale plek voor truffelliefhebbers. Op de truffelmarkt vind je de truffelshow van Alba: een ruimte vol kookshows door geweldige chefs, wijnproeverijen, en uiteraard ook een combinatie van truffels en wijn. Dit alles tegen de heuvels van Langhe, Monferrato en Roero. Ook kinderen zijn van harte welkom. Er is een speciaal paviljoen waar kinderen kennis kunnen maken met deze heerlijke delicatesse.

Internationale truffelbeurs, Alba

Dom van Alba

De dom van Alba staat in het oude centrum van Alba en is opgedragen aan San Lorenzo. De dom is gebouwd op de plaats van een oud openbaar gebouw van Romeinse oorsprong. Door de eeuwen heen is de kerk verschillende keren verbouwd en gerestaureerd. De bouwperiode van de kathedraal is niet exact vast te stellen, maar wordt geschat op de late vijfde eeuw.

Dom van Alba

Alba ondergronds

Alba is niet alleen bovengronds een mooie en indrukwekkende stad. Een paar meter onder het straatniveau van Alba is namelijk nog heel veel geschiedenis van het oude Alba Pompeiea, zoals de stad vroeger heette, te vinden. Samen met een professionele archeoloog bewandel je het pad onder de stad dat je meeneemt langs ondergrondse opgravingen van maximaal tweeduizend jaar oud.

Alba ondergronds

Santa Maria Maddalena kerk

Deze kerk is gebouwd op de plek waar oorspronkelijk de kerk van de Umiliati-kloosterorde stond. Naar zeggen werd in 1251 de eerste steen van de huidige kerk geplaatst. De barokke kerk valt op in het middeleeuwse karakter van de stad.

Santa Maria Maddalena kerk, Alba

San Domenico kerk

In 1292 werd de San Domenico kerk gesticht op de overblijfselen van een Romeinse stadswoning. In de gotische kerk was een klooster, dat tussen de negentiende en twintigste eeuw werd afgebroken. In 1996-1998 werden bij opgravingen de overblijfselen van een Romeinse stadswoning en fresco’s uit de veertiende eeuw gevonden.

San Domenico kerk, Alba

Wijngaardlandschap van Piëmont (Langhe-Roero en Monferrato)

Het wijngaardlandschap van Piëmont behoort tot UNESCO’s werelderfgoedlijst en bestaat uit vijf wijngebieden met prachtige landschappen en het Kasteel van Cavour. In het gebied zijn overblijfselen gevonden uit de vijfde eeuw voor Christus, toen de Etrusken en Kelten elkaar ontmoeten en handel dreven.

Wijngaardlandschap

Wijngaarden

Rondom Alba vind je diverse wijngaarden waar van de Nebbiolo druif de wereldberoemde Barolo en Barbaresco worden gemaakt.

Nebbiolo druif
Ballon!