Asti, Piëmont

Asti In het noordwesten van Italië, in het hart van de veelzijdige regio Piëmont ligt de stad Asti. Gelegen tussen de prachtige heuvels van Monferrato en Langhe, staat deze stad vooral bekend om de goede wijn die in de regio verbouwd wordt. In deze stad vind je belangrijke monumenten uit de middeleeuwen en prachtige adellijke herenhuizen in barokstijl. Asti ligt ongeveer een uur ten zuidoosten van Turijn en is ook bekend als stad van de vele torens, waarvan slechts enkele bewaard zijn gebleven, en de jaarlijkse palio.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Kathedraal van Asti

Gelegen in het centrum van de stad vind je de Santa Maria Assunta kathedraal. Het is het mooiste en meest indrukwekkende voorbeeld van de gotiek in Piëmont. De kerk werd gebouwd op een bestaand gebouw, waarvan de mozaïekvloer nog steeds zichtbaar is in de pastorie. Het interieur werd begin achttiende eeuw in opdracht van de toenmalige bisschop beschilderd en herbergt vele meesterwerken. Naast de kathedraal ligt de San Giovanni kerk, de eerste kerk van Asti. Sinds 2010 is deze kerk toegankelijk voor publiek en dient het als museum. Hier zijn kostbare voorwerpen en werken uit de kathedraalschat ondergebracht.

Kathedraal van Asti

Torre Troyana

De rijkdom van de stad zou af te lezen zijn aan de vele torens die ooit in Asti gestaan hebben. Van de honderd zijn er vandaag de dag slecht een aantal over, waarvan de Torre Troyana er een is. Deze vierenveertig meter hoge toren is het belangrijkste symbool van Asti en de hoogste middeleeuwse toren van de regio Piëmont. Het is de enige toren in de stad die kan worden bezocht. Via 199 traptreden bereik je het uitkijkpunt, met prachtig uitzicht over de stad en omliggende heuvels.

Torre Troyana, Asti

Palio van Asti

Sinds 1275 wordt iedere derde zondag van september op het Alfieri plein de zogenoemde Palio georganiseerd. Deze paardenrace behoort tot een van de oudste races van Italië. Het plein waarop dit evenement plaatsvindt heeft de vorm van een driehoek, met in de punt het standbeeld van Vittorio Alfieri, een bekende Italiaanse dichter uit de achttiende eeuw.

Palio van Asti

Palio museum

In het westen van de stad vind je het Palio museum, gehuisvest in het Palazzo Mazzola. In het historisch archief ontdek je de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Asti en de Palio. Naast documenten die nooit aan het publiek zijn getoond, zijn vintage posters en oude banners van de Palio te zien. Via multimediastations kun je als bezoeker diepgaande informatie vinden.

Breng een bezoek aan het Palio museum

Archeologisch museum

Het archeologisch museum bevindt zich in de San Pietro kapel, ten oosten van het stadscentrum. De collectie bestaat grotendeels uit vier privécollecties die aan de stad zijn geschonken. De collectie omvat pre-Romeins en Grieks aardewerk en een aanzienlijke collectie Romeinse artefacten: aardewerk en lampen, terracotta urnen, glas, bronzen beelden. Het museum bevat twee Egyptische mummies, hun houten sarcofagen, canopische potten en een reeks religieus-funeraire objecten.

Bezoek het archeologisch museum

Omgeving

Wijnregio

Ten zuiden van de stad Asti ligt een grote wijnregio, bekend van de gelijknamige wijn. Asti is een aromatische mousserende wijn en wordt gemaakt van de witte Moscato druif. Het is de tweede meest geproduceerde wijn van Italië. De Moscato druif heeft een karakteristieke, fruitige aroma en smaak, met een matig alcoholgehalte. De lichtgouden kleur en zoete smaak maken deze wijn uitermate geschikt als dessertwijn.

Wijnranken
Ballon!