Orta San Giulio, Piëmont

Orta San Giulio Op een schiereiland aan het Ortameer vind je het schilderachtige plaatsje Orta San Giulio. Wandel door de sfeervolle straatjes en waan je in vervlogen tijden. Dwaal door het oude centrum en geniet van alle pracht en praal die door de eeuwen heen goed bewaard is gebleven. Of kom even compleet tot rust tijdens een fijne wandeling door de natuur. Orta San Giulio biedt het allemaal

Bezienswaardigheden en activiteiten

Piazza Motta

In het oude centrum van Orta San Giulio ligt het brede Piazza Motta. Dit plein ligt parallel aan de waterkant en wordt omringd door prachtige gebouwen. De pastelkleurige gevels uit de zestiende en zeventiende eeuw geven het plein een gemoedelijke sfeer. Op woensdagen wordt hier een gezellige markt gehouden, waar je de echte Italiaanse sfeer kunt proeven. Aan de noordzijde van het plein vind je het historische stadhuis. Het gebouw uit 1582 is goed bewaard gebleven en schitterend om te zien. Neem de tijd om de vele details van de fresco’s en wapens die aan de buitenzijde te zien zijn goed in je op te nemen. Loop vanaf het plein ook even richting het oosten om een andere bezienswaardigheid te bewonderen. Het vijftiende-eeuwse kerkje Chiesa dell’Assunta is vanwege haar kleur een echt bliktrekker. De citroengele kleur van de kerk steekt mooi af tegen de andere gebouwen en is zeker een reden om het kerkje te bekijken.

Piazza Motta, Orta San Giulio

Sacro Monte di San Francesco

Vanaf het Piazza Motta is het een klein half uurtje wandelen naar de heilige berg van Orta San Giulio. Op een plateau van zo’n vierhonderd meter hoogte liggen maar liefst twintig kapellen in uiteenlopende stijlen. Waan je even in een totaal andere wereld tijdens een lange wandeling door het omliggende natuurgebied. Kronkelende paadjes, wilde bloemen, loopbruggen en dichte bossen vormen een prachtig wandelgebied. Stilte overheerst hier en het kan dan ook bijna niet anders dan dat je hier compleet tot rust zal komen.

Een van de twintig kapellen op de heilige berg

Isola San Giulio

Als je in Orta San Giulio bent moet je ook zeker even de oversteek naar Isola San Giulio maken. Dit eiland ligt in het midden van het Ortameer en is een waar pareltje. Het ligt op maar een paar honderd meter vanaf de oever van Orta San Giulio. Hoewel het maar een klein eilandje is, herbergt het een schat aan bezienswaardigheden. De Romaanse Basiliek is hier wel de meest opvallende van. Neem ook vooral de tijd om door de straten te dwalen en je mee te laten voeren langs de meest schitterende plekken van het unieke eiland.

Isola San Giulio

Vervoer

Het centrum van Orta San Giulio is verkeersvrij en je zult dus te voet op ontdekkingstocht moeten. Helemaal niet erg, want dwalend door de straatjes kom je de mooiste plekken tegen. Gezien de ligging aan het water is een bezoek per boot ook zeker een goed idee. Vanuit de haven vertrekken er boten naar diverse plaatsen. Hier kun je ook op de boot naar Isola San Giulio stappen.

Ballon!