Turijn, Piëmont

Turijn Het koninklijke Turijn ligt in Piëmont, in het noordwesten van Italië. Turijn is een nog onbekende stad bij het grote publiek, maar heeft veel interessante bezienswaardigheden. Denk aan prachtige paleizen, groene parken en goede restaurants. Het huis van Savoye, een oude, adellijke dynastie, heeft een flinke stempel op de oudheden van de stad Turijn achtergelaten zoals het Koninklijk Paleis. Turijn is een charmante stad aan de oevers van de Po en met de schitterende toppen van de Alpen op de achtergrond.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Turijn

De kathedraal van Turijn, door Italianen Duomo genoemd, is gebouwd in de vijftiende eeuw en een belangrijke bezienswaardigheid. De kerk is opgedragen aan Johannes de Doper. In deze kathedraal wordt een populair icoon van de Katholieke kerk bewaard, de mysterieuze lijkwade van Turijn. De meningen lopen uiteen, maar men zegt dat op dit linnendoek de afdruk van Jezus te zien is. Het doek wordt zelden tentoongesteld, meestal wordt hij in een luchtdichte kist onder het altaar van de kapel bewaard. Naast de kerk staat een campanile die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over de historische binnenstad.

Turijn

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana is een opvallend gebouw in Turijn. Met de spitse, hoge toren domineert het de skyline van Turijn. De Mole Antonelliana is oorspronkelijk ontworpen in 1897 als synagoge door Alessandro Antonelle. Door onenigheid over het ontwerp kreeg het gebouw een andere functie. Het 167 meter hoge gebouw huisvest onder andere het filmmuseum, het Museo Nazionale del Cinema. Neem de panoramische lift naar het uitzichtplatform in de toren voor een prachtig uitzicht over de stad. Als het helder weer is heb je mooi uitzicht over de bergtoppen van de Alpen.

Bezienswaardigheden Turijn

Piazza Castello

Dit prachtige plein uit de zestiende eeuw is hét centrale plein van Turijn. Aan het plein liggen meerdere indrukwekkende en iconische gebouwen en monumenten, zoals het Palazzo Madama en het Palazzo Reale. Langs het plein is een zuilengalerij met winkels en restaurants en rondom het plein vind je gezellige winkelstraten. Neem 's winters je schaatsen mee, want dan wordt het plein omgetoverd tot een ijsbaan.

Bezienswaardigheden Turijn

Palazzo Reale

Het koninklijk paleis van Turijn is een prachtig gerestaureerd, imposant gebouw aan het Piazza Castello. Het paleis werd in de zestiende eeuw gebouwd als residentie voor de adellijke familie Savoye. Dit Italiaanse paleis vol pracht en praal straalt de rijkdom en belangrijkheid uit van de familie Savoye. Bewonder de vergulde plafonds en kroonluchters en prachtige decoraties en wandkleden. De ene kamer is nog indrukwekkender en overdadiger dan de ander. In een van de vleugels is een wapenmuseum gevestigd. Neem vooral een kijkje in dit indrukwekkende paleis en de mooie tuinen.

Bezienswaardigheden Turijn

Palazzo Madama

Ook het prachtige Palazzo Madama ligt aan het Piazza Castello. Dit merkwaardige stadspaleis is in verschillende stijlen gebouwd en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een combinatie van een middeleeuws kasteel en een barok paleis. Oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw diende het destijds als verdedigingsfort. Vanaf de zeventiende eeuw werd het de residentie van de adellijke familie Savoye. Het paleis heeft haar naam te danken aan de twee regentessen die hier destijds woonden. Sinds 1934 is in het gebouw een museum gevestigd, het Museo Civico d'Arte Antica, waar middeleeuwse kunstwerken en veel glas en keramiek tentoon wordt gesteld.

Bezienswaardigheden Turijn

Porta Palatina

De Porta Palatina en het ernaast gelegen oude Romeinse theater brengen je terug naar de Romeinse tijd. Het is één van de best bewaarde stadspoorten uit deze periode en maakte destijds deel uit van een stadsmuur die Turijn omringde. De stadspoort bestaat al sinds de eerste eeuw na Christus en was een van de oorspronkelijke vier ingangen van Turijn.

Bezienswaardigheden Turijn

Basiliek di Superga

De Basiliek di Superga ligt bovenop een bijna 700 meter hoge heuvel net buiten Turijn. De verhoogde ligging zorgt voor een adembenemend uitzicht op de stad en de Alpen. Dit rit er naartoe is al een speciale ervaring, want je kunt er komen met een authentiek tandradbaantje uit 1934. De kerk heeft twee klokkentorens en een indrukwekkende koepel die je kunt beklimmen. Binnenin de kerk vallen het klooster aan de achterzijde op en de graftombe van de adellijke familie Savoye.

Bezienswaardigheden Turijn
Ballon!