Verbania, Piëmont

Verbania Aan de westkant van het Lago Maggiore vind je de statige stad Verbania. Deze stad bestaat uit een samenvoeging van de plaatsen Intra, Pallanza, Suna en Fondotoce. Aan de grote hoeveelheid villa’s, paleizen, parken en tuinen die de stad telt is te zien hoe populair de stad in de negentiende eeuw onder aristocraten was. Bezoek een van deze imposante villa’s en waan je even in het vervlogen leven van de rijken uit het verleden. In de haven van Verbania kun je aan boord stappen van een veerboot om naar een van de eilanden te varen en meer van de omgeving te ontdekken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Pallanza

Pallanza is een prachtig kustplaatsje aan het Lago Maggiore. Het valt, samen met een aantal andere dorpen, onder de gemeente Verbania. Pallanza is geliefd bij toeristen die willen genieten van het helderblauwe meer en de gezelligheid van een sfeervol Italiaans plaatsje. Vooral de middeleeuwse sfeer en de vele tuinen geven Pallanza een mooie uitstraling. Het hart van het stadje is het Piazza Garibali. Pak lekker een terrasje en geniet van de Italiaanse keuken bij een van de vele restaurants.

Pallanza, Verbania

Villa Taranto

Hoewel er in Verbania een groot aantal schitterende villa’s te bewonderen zijn, is Villa Taranto toch wel de grootste bezienswaardigheid. Hoewel de villa op zich al een imposante verschijning is, trekken botanische tuinen van maar liefst zestien hectare groot de meeste bezoekers. De tuinen werden vanaf 1931 aangelegd en zijn het resultaat van zorgvuldig plannen. Tijdens een wandeling door de tuinen word je omringd door tienduizenden bijzondere planten en bloemen. Het lijkt wel alsof je een reis rondom de wereld maakt. De bergen vormen een schitterend achtergronddecor en maken de tuinen nog specialer. De villa is niet van binnen te bekijken, maar neem gerust de tijd om alle kleuren en geuren in de tuinen op te snuiven. Andere villa’s die het bezoeken waard zijn, zijn Villa Giulia en Villa San Remiglio. Villa Giulia was vroeger een hoofdkwartier van Mussolini. Tegenwoordig worden er met regelmaat concerten en andere evenementen georganiseerd. Villa San Remiglio ligt op het schiereiland Castagnola en wordt omringd door een schitterende tuin.

Botanische tuinen van Villa Taranto, Verbania

Kerken Madonna di Campagna en San Leonardo

Het centrum van Verbania kent twee belangrijke kerken, die op slechts twintig minuten lopen van elkaar liggen. De Madonna di Campagna kerk kenmerkt zich door haar bijzondere bouwstijl. Het is geen grote kerk, maar kan zeker een blijvende indruk achterlaten. Het ligt schitterend in een klein park. De zuidelijker gelegen San Leonardo kerk is groter. De hoge kerktoren valt direct op. De ligging, vlakbij de oever van het meer, is prachtig. Bekijk ook zeker de binnenzijde van de kerk. Hoewel deze redelijk sober is, is het toch zeker het bekijken waard. Als je de San Leonardo kerk bezoekt, loop dan ook zeker even door naar de oever van het meer. Vanaf de boulevard heb je een adembenemend uitzicht. Ook kun je op de boulevard genieten van mooie en verrassende kunstwerken en gezellige cafeetjes.

De toren van San Leonardo, Verbania

Borromeïsche Eilanden

Als je in Verbania bent is het een goed idee om de veerboot te pakken naar de Borromeïsche Eilanden. Dit zijn drie mooie eilanden, met elk hun eigen kwaliteiten. De grootste twee eilanden, Isola Bella en Isola Madre, staan bekend om hun schitterende paleizen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Bezoek vooral de botanische tuin op Isola Bella. Hier kun je heerlijk rondwandelen tussen de mooiste planten en bloemen. Het kleinere Isola dei Pecatori, ook wel Isola Superiore genoemd, staat bekend om de geweldige visrestaurants. De authentieke uitstraling van het eiland is ook erg aantrekkelijk. Eet hier een heerlijke maaltijd en dwaal door de straatjes van een romantisch vissersdorp.

Isola Bella

Vervoer

Je kunt Verbania prima met de auto bezoeken. Houd er wel rekening mee dat de wegen op sommige plaatsen langs het meer behoorlijk smal kunnen zijn. Parkeren kan in de buurt van het centrum, maar is dan wel betaald. Als je een gratis parkeerplaats zoekt, zul je een stukje verder buiten het (toeristisch) centrum moeten zijn. In het hoogseizoen zou het wel eens behoorlijk druk kunnen zijn. Je kunt Verbania ook goed per (veer)boot bezoeken.

Ballon!