Erice, Sicilië

Erice Op de top van de berg Eryx, 750 meter boven zeeniveau, ligt het middeleeuwse Erice. Een bijzonder twaalfde-eeuws dorpje met een rijke geschiedenis. Het behoort tot de meest geliefde plaatsen van Sicilië doordat er sinds de middeleeuwen weinig is veranderd. Je vindt hier dan ook nog veel sfeer en karakteristieke historische gebouwen, waaronder het Kasteel van Venus en de imposante kathedraal met klokkentoren. Vanaf Trapani rijd je met de auto naar Erice of ga je met de kabelbaan omhoog. Geniet onderweg van de spectaculaire uitzichten over Trapani, de zoutvlakten en de Egadische eilanden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Venus

Niet alleen het oudste gedeelte van de stad, maar ook hét symbool van Erice is het Castello di Venere, oftewel het kasteel van Venus. Op de plek van het kasteel stond vroeger een tempel. Deze tempel was toegewijd aan de godin van de vruchtbaarheid, Potnia, door de Grieken ook wel Venus genoemd. Naar verluid zijn in de twaalfde eeuw delen van de tempel gebruikt om het kasteel te bouwen. Bekijk archeologische overblijfselen in het kasteel, zoals de Venusput, en wandel door de naastgelegen tuinen van Balio.

Kasteel van Venus, Erice

Tuinen van Balio

Als je uitgekeken bent bij het kasteel van Venus, kun je ook gelijk een kijkje nemen bij de Giardini del Balio. Vanuit de tuinen heb je een spectaculair uitzicht over de westkant van het eiland met zoutvlaktes, de zee en de Egadische eilanden aan de horizon. Zelfs de eilanden Pantelleria en Ustica zijn op heldere dagen zichtbaar. De tuinen zijn in Engelse stijl aangelegd door graaf Pepoli. In de tuinen vind je ook een ode aan Venus, godin van de vruchtbaarheid, schoonheid en liefde. In een van de fonteinen poseert godin Venus in het water.

Tuinen van Balio, Erice

Torretta Pepoli

In 1870 gaf graaf Pepoli opdracht tot de bouw van de Torretta Pepoli. Hoog bovenop de klif kijkt het kasteel in art nouveau-stijl uit over het dal. Het was het voormalig jachtverblijf van de graaf en diende als een plek voor studie en meditatie. Tegenwoordig zit er een museum over Erice waar je vanuit de ogen van graaf Pepoli de geschiedenis, mythen, cultuur en traditie van het middeleeuwse stadje ervaart. Vergeet ook niet om van de prachtige uitzichten te genieten.

Torretta Pepoli, Erice

Porta Trapani

Porta Trapani is de oude stadspoort. Hoewel Erice niet meer volledig ommuurd is en verschillende toegangswegen heeft, blijft de Porta Trapani het historische toegangspunt van de stad. Vanuit de Porta Trapani loop je naar de kathedraal en over de Via Vittorio Emanuele naar het centrum van de stad.

Porta Trapani, Erice

Kathedraal van Erice

De stad met honderd kerken, zo stond Erice lange tijd bekend. Vandaag de dag zijn het er minder, maar er zijn nog tal van heiligdommen in de stad te bezoeken. De Chiesa Matrice is de oudste en heeft een bijzondere vierkante klokkentoren ernaast staan. Deze Torre di Frederico werd in 1312 gebouwd en diende als uitkijktoren. Nu zit het toeristisch informatiepunt van Erice erin en bewonder je vanaf dit punt het panoramische uitzicht over de stad. Aan de rechterkant zie je negen kruisen. Volgens een legende kwamen die kruisen van de tempel van Venus en droeg koning Frederico van Aragon ze naar de kathedraal.

Kathedraal van Erice

Spaanse wijk

De Spaanse wijk is een van de mooiste wijken van Erice. De verhalen vertellen dat dit gebied is aangelegd tijdens de Spaanse overheersing om Spaanse soldaten te huisvesten. Er werd een bunker gebouwd waarvan restanten bewaard zijn gebleven. De Spaanse wijk werd echter nooit helemaal afgemaakt omdat de soldaten naar het kasteel verhuisden. In deze wijk vind je tegenwoordig een klein museum waar je meer te weten komt over de oude ambachten van Sicilië. Bij het wandelen door de straatjes in de Spaanse wijk kom je ongetwijfeld leuke kleedjes en keramiek tegen waar Erice bekend om staat.

Spaanse wijk, Erice
Ballon!